A jó idő beköszöntével az emberek egyre inkább a természet felé fordulnak, túráznak és élvezik a napsütést. De ilyenkor sem szabad megfeledkezni a könyvekről, hisz a friss levegő, a napfény még élvezetesebbé tudja tenni az olvasást. Akkor sem kell lemondanunk erről, ha természetszeretetünknek szeretnénk eleget tenni: négy olyan, elsősorban fiataloknak szóló könyvet mutatunk, ami egyszerre szórakoztat és mutatja be a természet egy-egy csodáját. 

Lauren Fairgrieve: Madarat tolláról – 10 madármodell részletes ismertetővel

Lauren Fairgrieve 2022-ben, a londoni székhelyű Nosy Crow gyerekkönyvkiadónál jelenttette meg könyvét, ami idén Márialigeti Sára fordításában magyarul a Babilon Kiadónál látott napvilágot. A Madarat tolláról – 10 madármodell részletes ismertetővel több mint egy átlagos ismeretterjesztőkönyv. Amellett, hogy Európában honos madárfajokat, azok életmódját és történetét mutatja be – például a gyöngybagolyét, vagy éppen a fekete rigóét – kipattintható elemeket is tartalmaz, így a megismert madárfajokat egy kis kirakósjátékot követően akár otthonunk díszeiként is csodálhatjuk. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezetes könyv!  

A könyv elérhető itt.

Simon Chapman: Folyók

Ha kartonmadarainkat sikeresen felaggattuk, tovább bővíthetjük természetismeretünket: Simon Chapman a folyók izgalmas világába kalauzol el minket. Bodor Balázs fordításában jut el hozzánk ez a gyönyörű képekből és kihajtható panorámaoldalakból álló könyv, ami Qu Lan illusztrációi segítségével mutatja be Földünk folyóit, azok keletkezését és történelmét, miközben a vízivilágot is alaposan ismerteti. Így nemcsak a földalatti folyókról vagy a Dunáról és a Gangeszről tudhatunk meg többet, de a lazacok vándorlásáról és a barlangi folyók élővilágáról is. Chapman az információk hitelességét szakemberekkel is ellenőriztette, de az író maga is rendelkezik már egy BBC Wildlife-díjjal, amit az Expedition Diaries-könyvsorozatáért kapott. 

A könyv elérhető itt.

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és Nyírfakobold 

Nemcsak ismeretterjesztő könyvvel szolgál a tavasz: Kiss Judit Ágnes meseregényében egy nem mindennapi történetet várja az 5-8 éves korosztályt. A Pagony Kiadónál már több kötettel is rendelkező szerző most egy mesés erdőt és annak különleges lakóit mutatja be. (Komorabb témákkal is foglalkozott már, elég csak a Kórház az osztályteremben című Abszolút töri-kötetre gondolnunk.) A Tujaszörny és Nyírfakobold egy tuja, Habók, és egy otthonát, a díszkertet kényszerből elhagyó nyírfa, Tutur, váratlan barátságát mutatja be. A barátok fontossága mellett az új otthon megtalálása, a befogadás és az új közösségbe való beilleszkedés is fontos szerephez jut a történetben. Az erdő mint helyszín pedig közel hozza a természetet az olvasóhoz, úgy, ahogy Sipos Fanni illusztrációi a tujaszörnyet, aki már a borítón is kedvesen mosolyog ránk.

A könyv elérhető itt.

Magyar Katalin: Jeripusz – A magyar népmesék és Tolkien világának találkozása

Jeripusz története 1987 óta része a magyar gyerekirodalomnak, akkor jelent meg először a Móra Kiadó Pöttyös könyvek-sorozatában. Most Nemes Anita rajzai frissítik fel ezt a fantasyregényt, ami Kosánc falujába kalauzol el minket. A közelben magasodó Jeripusz hegy szívében ugyanis egy olyan gonosz él, ami százévente felébred és áldozatot követel. Egy lány eltűnik, Balambér és Anna pedig a keresésére indulnak, miközben népmesékbe illő próbákon és a fantasy jellegéhez illeszkedő kalandokon kell átesniük. Megérdemelt volt már az újbóli megjelenés, hisz így nemcsak egy új nemzedék ismerkedhet meg a könyvvel, de ezáltal egy sokkal pontosabb műfajbesorolást is kaphatott.

A könyv elérhető itt.