Öt éve segíti a Bookline és az UNICEF Magyarország által alapított Szívünk rajta program a szülőket, hogy azok mindig megtalálják a legjobb gyermek- és ifjúsági könyveket. Az útmutatás idén új szintre lépett, hiszen a közönség bevonásával ezúttal már díjazták az év legjobb alkotását is. A 2019-ben hónap könyvének választott kötetek közül az olvasók szavazatai alapján Jean-Claude Mourlevat Jakabak című könyve kapta az első alkalommal odaítélt Szívünk rajta díjat.

A legjobbnak választott alkotás kiadója, a Vivandra könyvek 5 millió forint értékű médiatámogatását kap a Bookline-tól. Az elismerést november 20-án, az UNICEF Magyarország Gyermekek Világnapja elnevezésű rendezvényén vehette át a győztes a budapesti Akvárium Klubban.

Az elmúlt években jelentősen kibővült a gyermek- és ifjúsági irodalom piaca, évente több ezer kötet jelenik meg, így nem könnyű feladat kiigazodni a rengeteg kiadvány között. A Bookline és az UNICEF öt éve indított kezdeményezésének célja, hogy segítse a szülők választását, annak érdekében, hogy mindig a legjobb, minőségi könyvek kerüljenek a gyermekek és fiatalok kezébe. A Szívünk rajta programba kiadók pályázhatnak új megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyvekkel, majd ezek közül választja ki egy független szakértőkből álló felnőtt és gyerekzsűri a hónap könyvét.

A kamaszoknak szóló Jakabak novemberben lett a hónap könyve. A kötet főhőse Jakabak, az összetört szívű kecske, aki úgy dönt, hogy elhagyja otthonát, miután szerelme a legjobb barátjához megy nőül. A világgá ment kecske izgalmas és szívszorító történetét Rofusz Kinga illusztrálta és László Kinga fordította.

„Teljesen elvarázsolt és megbabonázott Jakabak története, a fantasztikus Rofusz Kinga illusztrációk, és úgy egyáltalán, az egész világ, a jó fej kecskékkel, a hátborzongatóan kegyetlen nyestekkel és tündéri pelékkel. Nem is tudom, mikor olvastam utoljára olyan állatmesét, aminél azt éreztem, hogy egy felnőttet is tökéletesen elszórakoztat. Szerintem ez a könyv a kamaszkor határán egy olyan tökéletes olvasnivaló, ami izgulásra, szomorkodásra, drukkolásra és önkéntelen hangos felnevetésekre egyaránt alkalmas” – vélekedett a kötetről Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a program egyik zsűritagja.