Amikor 2018-ban megjelent, a szerző már túl volt egy jól sikerült dunai nyomozáson (Bűntény a Dunán), így az olvasó joggal számíthatott arra, hogy a Balaton északi partjára, közelebbről a Káli-medencébe helyezett új regény hasonló izgalmakat és kedves, rátermett karaktereket vonultat majd fel.

Így is történt. A Balatoni nyomozás talán eggyel jobban is sikerült, mint dunai elődje. Itt valahogy mindenki a helyén van:

elsősorban is a főhős, a szószátyár, a kibírhatatlanságig cserfes, de végtelenül vagány Hiszti Kriszti (aki egyébként a keresztségben nem ezt a nevet kapta, azt csak a csecsemőosztály sokat látott nővérei ragasztották rá, miután születése után három napon át elképedve hallgatták szűnni nem akaró üvöltését), és akivel mindjárt a könyv elején megismerkedhetünk:

A képen Fiala Borcsa Balatoni nyomozás című könyve.
Forrás: noilogika, Instagram

„Mielőtt belekezdenék a történetembe, mindenképpen hangsúlyozni szeretném, hogy Hiszti Krisztit egyszerűen imádták a szülei. Rajongtak érte, szerették szőröstül-bőröstül, izgága természetestül és lepcses szájastul is. Sőt, egészen biztos vagyok afelől, hogy a világ minden kincséért sem cserélték volna el semmilyen másik gyerekre. Ezzel együtt azonban Hiszti Kriszti apukájának vagy épp Hiszti Kriszti anyukájának lenni nem volt épp fáklyásmenet… vagy piskótakocka… és akkor még nagyon finoman fogalmaztam.”

De remekül eltalált figura Kriszti nagymamája, Töpszli mama is, aki, miután élete szerelme, Kriszti apukájának apja, a hajóskapitány egy vihar áldozata lett, a Káli-medencébe költözött, ahol palackozott ásványvizet a kékkúti ásványvízüzemben, volt távolságibusz-sofőr a Tapolca-Révfülöp viszonylaton, és az égvilágon mindenki ismerte a környéken.

„Végül, amikor nyugdíjba ment, vett egy kiszuperált cirkuszi lakókocsit (a régi időkre emlékezve), eléfogta Lajost, a bús képű öszvért, hátulra felültette Freyát, a norvég erdei macskát, aki akkora volt, mint egy jól megtermett spániel, és így utazgatott nyaranta, keresztül-kasul a Káli-medencén, az örökké csiripelő Hiszti Krisztivel az oldalán.”

A képen Fiala Borcsa a Balatoni nyomozás című könyv szerzője.
Forrás: Fiala Borcsa, Facebook

Aztán persze ott van Huba, akivel Kriszti nekiindul, hogy felkutasson egy titokzatos kincset. Mivel ezt a Káli-medencében kell keresniük, kézenfekvő, hogy Töpszli mama segítségét is igénybe veszik. Egy faládikóban rejtőző térkép, egy titkosírással írt üzenet, megannyi megfejtendő kód és találós kérdés. Miközben a gyerekek lelkesen keresik a kincset, fényt derítenek egy valódi bűnszervezet ügyködésére is, amelynek tagjai pénztárcákat és ékszereket emelnek el szerte a Balaton partján.

A Balatoni nyomozás egyfelől kifejezetten szórakoztató és érdekfeszítő kaland, másfelől pedig csodás (virtuális) utazás a Balaton-felvidék egyedi vidékén.

Ábrahámhegy, Hegyestű, Révfülöp, Csobánc vára és sok-sok más helyszín várja az olvasót. A könyv néhol a Csukás-klasszikusokat, elsősorban a Nyár a szigeten-t idézi: nagyon nyári, nagyon kalandos, közben csuda bájos olvasmány. Jó olvasni nyaralás előtt, helyben, nyaralás közben, de a borongóssá váló őszben-télben is, vágyódva a napsütéses, véget érni nem akaró júliusi-augusztusi napok után.


Még több cikk a témában: