Sokszor előfordul, hogy ambivalens érzéseink vannak egy-egy dologgal kapcsolatban, vagy éppen nehezünkre esik szavakba foglalnunk a hangulatunkat. Matthew McConaughey első gyerek-, illetve képeskönyve pont ezekről a feszültséget okozó ellentétekről szól. A Renée Kurilla által illusztrált könyv az „attól még” szókapcsolat segítségével oldja fel ezeket az ellentéteket, és mutat rá az érzelmek összetettségére. A könyv tárgyát képezi többek között a megbocsátás, a kreativitás, az együttműködés és a bocsánatkérés.

McConaughey nem először lépett az irodalom területére, 2020-ban Zöldlámpa címmel jelentette meg önéletrajzi ihletésű könyvét. Az Attól még ötlete sem kevésbé izgalmas forrásból származik. A színész egy, a USA Todaynek adott interjújában egy álomra vezette vissza a könyv keletkezését:

„Ez a könyv egy álmomban jött hozzám. Olyan volt, mint egy népdal. Hajnali fél háromkor ébredtem fel, és egyszerűen csak felkeltem és leírtam. Azt hittem, hogy ez egy Bob Dylan-dalocska, és valójában, valahol az is.”

A könyv sikeréhez – a színész már meglévő rajongói bázisa mellett – a jó marketing is hozzájárult. Elég csak arra gondolnunk, hogy négy hónapja Jimmy Fallonnal rappelte el a könyv szövegét The Tonight Show Starring Jimmy Fallon című műsorban.

A képeskönyv ütemhangsúlyos, 2×2 soros versszakokból áll, Tóth Krisztina pedig remekül adja ezt át fordításában: „Attól még, hogy megteheted, // nem biztos, hogy meg kell tenned. // Attól még, hogy nem birtoklod, nem biztos, hogy elvesztetted.” Kurilla illusztrációi nemcsak megjelenítik az aktuális sorokat, de – a képeskönyv műfaji követelményeinek is eleget téve – helyenként alternatív értelmezéseket is lehetővé tesznek, miközben saját történetüket mesélik el. A szövegrészek önmagukban nem lennének elegendők ehhez. Az azonosulást az is segíti, hogy különböző gyerekek állnak egy-egy szakasz illusztrációjának középpontjában, és a fekete-fehér képeken mindig a középpontban lévő szereplő jelenik meg színesben. A könyv nem ér véget, miután becsuktuk – érdekes beszélgetések kezdeményezését teheti lehetővé az illusztrációk és szövegek közti kapcsolat, de akár saját „attól még” kezdetű mondatainkkal is folytathatjuk azt. Egy felnőtt kalauzolásával pedig a könyv által felvetett gondolatok kifejtésére is kísérletet tehetnek a gyerekek.

McConaughey nem az első színész, aki gyerekkönyv írásra adta a fejét. Jamie Lee Curtis tizenkét könyvet írt már a fiataloknak. Első gyerekkönyve, a When I Was Little, 1993-ban jelent meg, a legújabb pedig idén. A Just One More Sleep – All Good Things Come to Those Who Wait . . . and Wait . . . and Wait című könyvben a várakozás szépségéről ír.

2021-ben Meghan Markle, sussexi hercegné is megjelentette első gyerekkönyvét, szintén képeskönyv formájában. The Bench címen, egy anya szemén keresztül mutatja be egy apa és a fia közti kapcsolat különlegességét. De jelentetett már meg képeskönyvet Kelly Clarkson, Jimmy Fallon és Barack Obama is. A szerzőket legtöbbször saját gyermekeik ihletik meg, vagy egyenesen ők lesznek a könyvek megszólítottjai. Ilyen szemmel is érdemes tehát figyelni a gyerekkönyvkínálatot – ki tudja mikor jelentkezik kedvenc színészünk egy új kötettel.

Még több cikk a témában: