Meghökkentő számokkal indul a Scolar Kiadó A világ műanyag nélkül című kötete: a műanyag 40 százalékát, hiába rendkívül tartós anyag, csupán egyszer használjuk fel.

Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő: ha ugyanilyen súlyú adománnyal töltenénk meg egy vonatot, a szerelvény másfélszer körbeérné a Földet. A tengerben sodródó műanyag palack 450 évig nem bomlik le.

A Duna bizonyos szakaszain több műanyagmorzsa található, mint kishal.

Nem beszél tehát mellé a német szerző, Dela Kienle: a műanyag, szögezi le hamar, bár sokoldalú és hasznos találmány, roppant káros is, mert rosszul használjuk. Kienle nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy elmagyarázza a gyerek olvasónak, ez miért baj, és mit tehetnénk másként, hogy ne kelljen többé nejlonzacskóba csavarodott teknősbékát meg flakonba szorult csőrű vízimadarat látnunk.

Abban, hogy ez sikerüljön neki, Horst Hellmeier színes és látványos illusztrációi vannak a segítségére. Ám hiába a jó rajzok, a közérthető szöveg, vajon képes-e egy ilyen – valahol mégiscsak riasztó témát felvető – kötet küldetése beteljesítésére? Képes-e érdeklődést kelteni a gyerekekben, és, ami a fő, elérni, hogy ők már okosabbak legyenek, mint a szüleik voltak?

A tömör válasz: igen.

Jók a műanyagok típusait, keletkezéstörténetüket, használatukat, veszélyeit, meg a mikroműanyag mibenlétét bemutató részek. És nagyon izgalmas a tengerek plasztiktól való megtisztításáról szóló fejezet is (hallottak már például a „szellemhalászokról”, azokról az önkéntes búvárokról, akik az évente a tengerekben elvesző, eltűnő 1250 kilométer hosszúságú halászháló felszínre hozására és újrahasznosítására vállalkoznak?). De ami igazán működik Kienle könyvében, az a

kézzelfogható, és egy gyerek számára is megvalósítható tippek, ötletek gyűjteménye.

Kíváncsiak lennénk például, hány olyan gyerek akad a világon, aki elolvasva a házi készítésű gumicukor receptjét, ne akarna azonnal hozzálátni a konyhai sürgölődéshez. De jó és vonzó ötlet a régi, már nem használt pólóból szabható vászonszatyor is, aminek elkészítését szintén néhány pofonegyszerű mondatban magyarázza el a szerző.

A világ műanyag nélkül nagyon jó és fontos könyv. Segíthet abban, hogy a következő nemzedékek már magától értetődően odafigyeljenek a műanyag helyes használatára és a környezetvédelemre. Kívánhat-e többet ennél egy hasonló, a szórakoztatva tanítást céljául tűző kiadvány? Nemigen.