Náray Tamás legújabb könyve – többek között – azért izgalmas, mert úgy tart tükröt, fogalmaz meg kritikát és oszt meg életre szóló tanulságokat, hogy közben úgy érezzük, a szerző vacsoraasztala mellett hallgatjuk a családi legendákat. Az Anyám szerint című kötet rövid, lendületes írásokat tartalmaz, amelyeket az író életének egyik legfontosabb személye köt össze: az édesanyja.

A sokszínű történetekben megjelennek korunk, illetve a rendszerváltás előtti Magyarország tipikus karakterei, és betekintést nyerhetünk Náray Tamás egész életének, személyiségének és gondolkodásmódjának alakulásába. Emellett megláthatjuk azt is, miként szerezte meg élete legfontosabb tapasztalatait:

„Megértettem, hogy a bukás nem a siker ellentéte, hanem a része. Mégpedig az elengedhetetlen része, még akkor is, ha először elviselhetetlen fájdalmat okoz.”

Az Anyám szerint a korábbi Náray könyvektől eltérően nem regény, hanem több generáció élményeinek, emlékeinek és bölcsességének fontos gyűjteménye.

Az új kötet egyes darabjai nem a szerző életének legfontosabb eseményeit mesélik el, sokkal inkább izgalmas pillanatfelvételek, lényeglátó korrajzok. Az elbeszélések egymással nem függnek össze, önállóan is megállják a helyüket, és Náray édesanyjának híressé váló mondásain túl a szerző több családtagjának gondolatait is megismerhetjük:

„Nagyanyám fixa ideája ugyanis az volt, hogy az életben jól kell tudni választani. És ez szerinte igaz volt mindenre. Játék babától a szőnyegen át egészen a férjig.”
A képen Náray Tamás Anyám szerint című könyve.
Forrás: sinko_kata, Instagram

A kötet fejezeteiben súlyos, az egész társadalmat érintő etikai, politikai és erkölcsi kérdések merülnek fel, amelyeken keresztül megismerhetjük Náray véleményének, személyes hitvallásának legjavát. A könyv az ismert divattervező, képzőművész és író legszemélyesebb tapasztalataiból merít, bátran, őszintén és intelligens humorral tálalja a legkeményebb kérdéseket és problémákat:

„Mert anyám szerint mindig ma van az a nap, ami a holnapra hatással lesz, és tegnap volt az a nap, aminek a döntéseit ma szenvedjük el, vagy leszünk éppen attól nagyon boldogok. A dolgok soha nem aznap dőlnek el.”

A könyvben megelevenedő emlékek, tapasztalatok és tanulságok egyrészt szórakoztatóak, másrészről az elmaradhatatlan csattanó minden esetben megdöbbenti, elgondolkodtatja vagy meghatja az olvasót.

Ugyanakkor minden írás arra késztet, hogy nyitottabban, több emberséggel forduljunk önmagunk és egymás felé, elfogadva azt is, mit jelent esendő, tökéletlen, mégis érző embernek lenni. Az egyes fejezetek empátiára, elfogadásra és megismerésre sarkallnak, egy olyan világ képét vetítik az olvasó elé, amiről a szerző valószínűleg csak álmodni mer.

A kötetben szereplő elbeszélések nagyszerű lehetőséget teremtenek az olvasó számára, hogy időnként nézőpontot váltson, feltéve, ha hajlandó időt szánni arra, hogy az egyes fejezetek végén megálljon és mintegy első lépésként végiggondolja az olvasottakat, akkor is, ha ez csak egy út eleje lehet. Náray Tamás szerint ugyanis „az első lépés soha nem visz el a célig. De mindig kimozdít abból a helyzetből, ahol eddig voltál.”

Kiemelt kép forrása: Instagram, Bookline


Még több tartalom a témában: