Meghalt Julie Powell író, aki Julie & Julia című, közvetlen stílusban megírt gasztroblogjáról volt ismert. A 49 éves író október 26-án, Olivebridge-i otthonában, szívrohamban hunyt el – olvasható a Guardian oldalán.

Powell 2002-ben vált ismertté, amikor a 30. születésnapjához közeledve „titkárnőként, aki férjével, három macskájával és egy pitonnal élt egy étkezde fölött Long Island City egyik kopár utcájában” úgy határozott, belevág egy izgalmas gasztrokísérletbe. Julie Powell nem érezte jól magát kreativitást nélkülöző adminisztrációs munkájában, írói karrierről álmodott. Elhatározta, hogy egy éven belül elkészíti mind az 524 receptet Julia Child 1961-es klasszikusából, a Mastering the Art of French Cooking (A francia főzés művészetének elsajátítása) című szakácskönyvéből.

Powell a Salon.com oldalain kapott lehetőséget, hogy képzettség nélküli szakácsként Julie/Julia Project nevű gasztroblogján szellemes és önironikus stílusban dokumentálja küzdelmeit a konyhában.

Hosszú blogbejegyzéseket írt a receptek mellett szórakoztató kitérőkkel a hozzávalók megtalálásának nehézségeiről, felnőtt életének kisebb-nagyobb csalódásairól és az előtte álló kihívásról, hogy miként lehet boldogulni a 2000-es években az X generáció tagjaként.

A Salon.com jól járt, hogy befogadta a közvetlen stílusa miatt egyre népszerűbbé váló Powellt: a blognak egy éven belül több ezres, rendszeresen visszatérő rajongótábora lett, akik izgatottan várták, vajon Powellnek sikerül-e a kísérletét időben befejeznie: el tudja-e készíteni mind az 524 receptet egy év alatt?

Amanda Hesser szerkesztő, aki 2003-ban a New York Times-ban írt Powell projektjéről, az író halála után így nyilatkozott: „Soha nem olvastam hozzá hasonlót. Az írásai frissek, lendületesek, szellemesek, olykor nyersek voltak, nélkülözött minden hamis pózt.”

Julie Powell gasztroblogján szokatlanul laza stílusban beszélt az ételekről és a főzésről, helyenként öniróniával, ami messze állt a professzionális gasztroírók nyelvezetétől. Powell volt ennek az új, könnyed és fesztelen stílusnak az első képviselője, aki népszerűségével bebizonyította, hogy ételkészítésről tapasztalat és szakmai képesítés nélkül is bátran lehet írni.

Powell blogjából 2005-ben készült el a Julie & Julia – Kalandjaim a konyhában – 365 nap, 524 recept című bestseller. Bár egyes kritikusok szerint írásainak nincs irodalmi értéke, ezzel együtt is nagyon nagy sikert aratott: több mint egymillió példány kelt el belőle.

A könyvből 2009-ben film készült Julie és Julia – Két nő, egy recept címmel. A filmben Amy Adams alakítja a szerzőnőt, Julie Powellt, Meryl Streep pedig Julia Childot, a francia szakácskönyv íróját. Ez volt az utolsó film, amelyet a 2012-ben elhunyt Nora Ephron írt és rendezett.

Julia Child, a Mastering the Art of French Cookingszerzője2004-ben halt meg, így soha nem láthatta a filmet, de tisztában volt Powell projektjével. Ahogy Russ Parsons a Los Angeles Timesnak 2009-ben elárulta, küldött Childnak néhány kivonatot a blogból, amikor még élt. Amikor Parsons megkérdezte, mit gondol az akkor már több mint 90 éves Child a projektről, a televíziós személyiség egy pillanatig láthatóan habozott, mielőtt válaszolt: „Nos, nem tűnik túl komolynak, igaz?”

A képen Julie Powell A Julie & Julia című gasztroblog szerzője.
Julie Powell a Julie & Julia című film premierjén 2009-ben / Forrás: Today, today.com

Bár stílusa klasszikus értelemben valóban nem volt „komoly”, de pont Powell közvetlensége, szellemessége és hitelessége vonzotta azt a sok olvasót, akiknek a hagyományos szakácskönyvek túl elméletiek voltak.

Powell blogja sok kortárs gasztroblog mintájává vált.

Powell 2009-ben adta ki második könyvét Cleaving: A Story of Marriage, Meat and Obsession (Szilánkokra hasítva: A házasság, a hús és a megszállottság története) címmel, amelyben a férjével való kapcsolatát örökítette meg. A kötet betekintést enged az olykor boldog, máskor ingataggá váló házasságába. Részletesen leírta, milyen küzdelmeket élt át a férjével és egy házasságon kívüli kapcsolatában. Ebben a könyvben a gasztrovonal sötétebb motívumában van jelen: egy hentes munkáját állította párhuzamba házasságának és saját érzéseinek boncolgatásával.

A férj, Eric Powell megerősítette a New York Times-nak, hogy a híres gasztroíró Olivebridge-i otthonukban szívritmuszavar okozta szívmegállásban hunyt el. Powellt férje, testvére és szülei gyászolják.

Kiemelt kép forrása: New York Times