El kell fogadnunk, hogy a virtuális világ platformjai, digitális kellékei átformálták és sajátos értelmezéssel látták el a szépségideál jelentését, sőt a változó trendeknek megfelelően egészen új szexszimbólumokat hoztak létre. 

Vége már a Helmut Newton által jól ismert művészeti erotikának, provokatív érzékiségnek; más üzenetet közvetít manapság egy-egy reklám vagy divatfotó. A provokáció megmaradt, csak jelentés nélkülivé vált, a szépség nem tűnt el, csak a photoshop révén átalakult. Addig, amíg a helyén tudjuk kezelni a sztárok márkaimázs-alapú, filterekkel kicicomázott megnyilvánulásait, az életünkben nagy változás nem fog bekövetkezni. Abból adódhat probléma, ha a fotók hatására elkezdjük magunkat más szemmel méricskélni, ugyanis a mesterségesen előállított, feljavított képekkel nem vehetjük fel a versenyt. Arra pedig igazán semmi szükség, hogy illúziókat kergessünk! 

A képen Celeste Barber - Challenge Accepted című könyve.
A képen egy híresség fotója, felette Celeste Barber paródiája.

Ezt a nézetet képviseli Celeste Barber ausztrál komika is, aki 2015-ben azzal vált világhírűvé, hogy a valóságnak megfelelően, az effektek és a retusálás manipulatív eljárásait mellőzve alkotta újra celebek képeit saját Instagram-oldalán.

Tette mindezt a humor köntösébe bújtatva, önironikus jelleggel, görbe tükröt tartva az eredeti bejegyzések birtokosai elé. Titka abban rejlik, hogy csipkelődő megmozdulásai mögött a szórakoztatás nyílt szándéka áll, nem a rosszindulatú élcelődés. Mindeközben pedig felhívja a figyelmet a modell- és szépségipar hamis elvárásaira. Internetes sikerei után a paródia királynője könyvírásba fogott, hiszen az igazi tehetség nem csupán mások utánzásából él, hanem saját életét is képes fejezetről fejezetre haladva, megmosolyogtató pillanatfelvételekben megörökíteni. 

Önéletrajzi könyvének címe találóan: Challenge Accepted! – Kihívás elfogadva – Hogyan válhatsz anticelebbé 365 lépésben. A könyv azért is nagy vállalás, mert egyfelől feltárja Celeste sikerének történetét – tehát a művész leleplezi magát –, másfelől bepillantást enged életének intim kulisszái mögé, és mindezt a kacagtatás őszinte szándékával teszi. Ha nem hisszük, járjunk bátran utána!

Kiemelt kép: Celeste Barber, Instagram

Ha szeretnél naponta legalább 20 percet olvasni, szeretnél új ismeretek szerezni, vagy beleolvasnál egy-egy érdekes kötetbe, keresd fel a Libri 20 perc könyvklubot vagy az ahhoz kapcsolódó kalendáriumot, ahol ezen a cikken kívül több érdekes írást is olvashatsz!

Még több cikk a témában: