Mióta ember az ember, azóta számít neki, hogy milyen ruhát visel. Valószínűleg már a homo sapiens előtti emberfajok körében is a társadalmi (törzsi) státusz egyik kifejezőeszköze volt az általuk viselt bőrök, szőrmék és kiegészítők minősége. De ahhoz, hogy az effajta külsőségek alapján ítéljük meg a másikat, nem is feltétlenül kell embernek lenni. Elég csak végignézni azon a számtalan állatfajon, amely tollai, szőre és egyéb kiegészítőinek ékességével próbálja felhívni magára fajtársai figyelmét.

A ruháink – ha tetszik, ha nem – árulkodnak a társadalomban elfoglalt helyünkről. A politikusok, cégvezetők, nagyvállalkozók és egyéb előkelőségek drága öltönyökben és kosztümökben járnak, és még csak nem is feltétlenül azért, mert így érzik jól magukat, pusztán az őket körülvevő elvárásoknak engedelmeskedve. Másoknak sokkal fontosabb a praktikum, és előbb választanak kényelmes vagy tartós ruhadarabokat, mint elegánsakat. És persze akadnak olyanok is, akik épp a körülöttük megfogalmazott elvárások ellenében, azoknak mintegy fügét mutatva állítják össze öltözéküket.

A képen Jojo Moyes Mielőtt megismertelek, valamint a Valaki más cipőjében című könyve.

De valójában miért ennyire fontos nekünk, hogy mi van rajtunk (és másokon)? És valóban fontos-e?

Azoknak valószínűleg igen, akik pénzt és/vagy időt áldoznak a ruhatárukra, akár a beilleszkedés, akár a feltűnés, akár az önkifejezés a céljuk. Sőt, még az is előfordulhat, hogy valaki, aki egyébként nem sokat törődik az effajta külsőségekkel, egy különleges alkalom miatt mégis kicsípi magát, és épp a külsőjéért járó bókoktól, a rá irányuló figyelemtől billen helyre az önbizalma.

Többek között erről is szól Jojo Moyes, a Mielőtt megismertelek című bestseller brit szerzőjének legújabb regénye, a Valaki más cipőjében. A könyv hősei olyan nők, akiket nagyon különböző társadalmi környezet vesz körül, a mindennapi problémáik is merőben mások, a véletlenek fergeteges összjátéka mégis egymás útjába sodorja és egy mindannyiuk életét gyökeresen megváltoztató kaland erejéig szövetségesekké teszi őket. A konditerem öltözőjében két véletlenül elcserélt táska, és az egyikben rejtőző, felbecsülhetetlen értéket képviselő cipőpár az események olyan lavináját indítja el, aminek során mindannyian rákényszerülnek, hogy felülvizsgálják a pénzhez, a társadalmi ranghoz, a munkához és annak gyümölcseihez, valamint a családjukhoz fűződő viszonyukat.

Ha szeretnél naponta legalább 20 percet olvasni, szeretnél új ismeretek szerezni, vagy beleolvasnál egy-egy érdekes kötetbe, keresd fel a Libri 20 perc könyvklubot vagy az ahhoz kapcsolódó kalendáriumot, ahol ezen a cikken kívül több érdekes írást is olvashatsz!

Még több cikk a témában: