A ragacsos ízű, 3:2-es arányban kevert vébékán – vörösboros kóla –, a holdjáró cipőn, valamint az egyik gyorséttermi lánc által a menü mellé kínált napfogyatkozásnéző kartonszemüvegen kívül van még néhány, mai szemmel különösen szürreálisnak tűnő emlékem a kilencvenes évekből. Az egyik ilyen, amikor az akkori barátnőmmel vasárnap délutáni bográcspartyra mentünk, haverokhoz, egy alföldi kisvárosba. Elég klassz társaság verődött össze, étel-ital egyaránt jól fogyott, a hangulatra se lehetett panasz, így aztán nem csoda, hogy az utolsó utáni pillanatban kaptunk észbe, hogy mindjárt lekéssük a vonatot. Mi több, nagyon úgy tűnt, esélyünk sincs elérni, elvégre a vasútállomás a városka túlsó végére esett. Ami azért volt különösen bosszantó, mert ez már az egyetem elvégzése után történt, másnap, hétfőn reggel vár a munkahelyünk.

Pánikunkat látva megszólalt a baráti kör egyik tagja, egy nálunk pár évvel idősebb ügyvéd, akivel akkor és ott találkoztunk először – mint kiderült, utoljára is –, mondván, csigavér, aggodalomra semmi ok, bízzuk rá, csak elintéz egy telefont. Néhány perccel később lesötétített terepjáró állt meg csikorgó kerekekkel a bográcsozás helyszíneként szolgáló takaros ház bejárata előtt. Kopasz, kigyúrt férfiak szálltak ki belőle, és roppant nyájassággal arról érdeklődtek, hogy miben állnak szolgálatára az ügyvéd úrnak. Amaz röviden ismertette a szitut: a barátainak el kellene érniük a néhány percen belül induló utolsó pesti vonatot.

„Semmi gond” – közölte az említett férfiak egyike, azzal szinte bedobott bennünket a hátsó ülésre. Filmekbe illő, esztelen, hátborzongató száguldozás vette kezdetét. Az autó füstölgő gumikkal, hajtűkanyarokat véve, lámpákkal és táblákkal, de a forgalommal se törődve végigtépett a kisvároson. Elértük a vonatot. Hasonló sztorik Dezső András új könyvében is vannak. Na meg ennél jóval nagyobbak is.

Az ismert tényfeltáró újságíró egy korábbi kötetében, a Maffiózók mackónadrágban címűben alapos áttekintéssel dolgozta fel a hazai alvilág történetét a rendszerváltás előtti időszaktól napjainkig. Most azonban az egyik figurára, Portik Tamás személyére koncentrál.

Ugyanakkor a Nagyfőnök című könyv bevezetőjében arra is felhívja a figyelmet, hogy átfedések lehetnek a két mű bizonyos részei között, „mivel ez a sztori sem érthető meg a nyolcvanas–kilencvenes évek történéseinek ismerete nélkül (…) A legfontosabb különbség azonban – folytatja Dezső András –, hogy ezúttal Portik Tamásra és az őt körülvevő emberekre fókuszálok, végig egy nagy történet alapján – így reményeim szerint sokkal letisztultabb képet kap az olvasó mindarról, ami akkoriban történt, és napjainkra is hatással van.”

És hogy miért pont Portik? Természetesen arra is megvan a szerző válasza: „Bármit követett is el valójában Portik Tamás, tény: a magyar kriminalisztikában soha senkinek nem tulajdonítottak olyan sok, a szervezett bűnözéshez köthető gyilkosságot, mint neki. Ám magáról Portikról és a hozzá köthető, egykor neki dolgozó vagy őt segítő bűnözőkről már nem túl gazdagok az ismereteink.”

A történet a kései Kádár-kor Magyarországán kezdődik, diszkókban és terézvárosi lebujokban, telefonfülkéket fosztogató suhancok között.

Nem sokkal később már a rendszerváltás lelkesítően induló, optimizmussal teli, aztán sajnos hamar össznépi kiábrándulásba forduló időszakában vagyunk. A felkészületlenül ránk tört vadkeleti kapitalizmus idején, amikor – mint Dezső András megállapítja – kiderült, hogy a demokrácia eljövetele korántsem jelenti a jólét beköszöntét, „a nyugati világhoz való felzárkózás pedig, ha egyáltalán lehetséges, sokkal keservesebb folyamat, mint azt valaha gondolták”.

A problémákat fokozta az állam legyengülése: a gazdasági nehézségek mentén és a társadalmi rétegek között távolságok növekedése nyomán sztrájkok, tüntetések, megszorítások követték egymást. Eközben – ahogy Dezső András fogalmaz – „az alvilág mint valamiféle párhuzamos univerzum létezett, miközben egyre inkább láthatóvá vált a drága autókkal furikázó, a közlekedési rendőrökre sokszor fittyet hányó bűnözők képében, akik számára a rendszerváltással megjelenő szabad világot nem a demokrácia, hanem a legyengült állam varázsolta igazi álommá”. Ami bizonyos összefonódásokkal járt együtt: a strómanok vezette cégek mögé szerveződő alvilághoz megkenhető, korrupt jogászok, adóhivatalnokok, rendőrök és más hatósági személyek csapódtak, akik, ha nem is épültek be teljesen a szervezett bűnözésbe, kisebb-nagyobb dolgok elintézésével – amivel maguk is jól jártak – segítették őket. Valami hasonló ügy folyományának lehettem a barátnőmmel én is a tanúja azon a jó negyedszázaddal ezelőtti vasárnap estén.

Dezső András Nagyfőnök című kötete hangsúlyozottan nem portrékönyv, még úgy sem, hogy Portik Tamás áll a fókuszában. Egyetlen személynél ugyanis sokkal többről szól.

Drobilich Gábor és Portik Tamás egy újévi party-n / Forrás: HVG

Rajta kívül még bűnözőkről (pitikről és nagymenőkről), rendőrökről, politikusokról, újságírókról, médiacézárokról és üzletemberekről. Továbbá „egy korrupciótól szabadulni nem akaró országról”, valamint hétköznapi emberekről, akik úgy érzik, „Európának ezen a részén nagy vagyont csak tisztességtelenül lehet szerezni”. Dezső András könyvében megjelenik a közelmúlt több, egykor különösen sokat emlegetett, de ma is számontartott eseménye, az olajszőkítéstől kezdve a nagy port kavart és a közvélemény szemében mély megdöbbenést és erős félelmet kiváltó leszámolásos merényleteken (amelyek közül például az Aranykéz utcai robbantásnak ártatlan kívülállók is áldozatul estek) és a máig felderítetlen gyilkosságokon át sűrűn hallott cégnevekig. Közben villákba, eldugott vidéki telephelyekre, edzőtermekbe, luxuspartykra és éjszakai bárokba kaphatunk bepillantást, és a szerzővel együtt próbáljuk kibogozni az időnként meglehetősen bonyolult személyi összefonódásokat, valamint a gazdasági, de olykor a politikai élet bizonyos pontjaira is rátelepülő, sűrű szövésű alvilági hálót.

Dezső András egy konkrét személyre összpontosító, mégis számos szereplőt és történést felsorakoztató oknyomozó könyve mélyfúrásos látlelet az elmúlt évtizedek, egyben a jelen hazai viszonyairól – a szervezett bűnözésen túl is.

A történetet akár regényesnek is mondhatnánk, ha nem éreznénk időről időre, hogy bizonyos figurái nemegyszer a mi bőrünket is vásárra vitték és viszik benne. Egyesek soha nem tudták teljesen levetkőzni egykori énjüket – mint ahogy azt a kötet egyik, Milánóban is játszódó sztorija is elmeséli, mikor is az immáron nagyfőnökök a régi időkre emlékeztető kisstílű heccel szórakoztatták magukat és társaságukat. Olyasféle piti tolvajlással, amilyeneket évtizedekkel korábban követtek el, amikor azzal a jelszóval figyelmeztették egymást az esetleges közelgő veszélyre, hogy „Vigyázz, jön az anyám”. Pedig hát ekkor már (úgy hitték) nem kellett tartaniuk semmitől.