Azt hiszem, nő létemre egészen otthonosan mozgok a sport világában. Mindig is fontos volt számomra a mozgás, és a gyermekeimet is úgy neveltem, nevelem, hogy mindig szeressenek sportolni, tanulják és tapasztalják meg a sport társadalmi és élettani előnyeit. A teniszhez annyiban állok közel, hogy egy időben Emma lányomat beirattuk megtanulni az alapokat, de végül nem ez a sportág lett a befutó. Nagyon is érdeklődöm azonban a sportág iránt, hiszen szerencsénkre abban a korban élhetünk, amikor három olyan kimagasló, extraklasszis teniszezőt is láthatunk játszani, mint Roger Federer, Novak Djokovic és Rafa Nadal. Dominic Bliss szakavatott újságírója a sportágnak, és már több mint 25 éve publikál különböző sportmagazinokban, most pedig arra adta a fejét, hogy Rafa Nadal egyedülálló zsenialitásának egy könyvben járjon utána.

A tenisz szinte összes rekordját jelenleg birtokló Nadal a mallorcai Manacor városában látta meg a napvilágot sportos családban, felmenői között volt válogatott focista és teniszező is. Gyerekkorában sokáig vívódott is, hogy focizzon (állítólag lábbal is nagyon ügyesen bánt a labdával) vagy teniszezzen, ám végül nagybátyja, Toni Nadal határozottan és egyértelműen a tenisz irányába terelte, miután meglátta, hogy milyen tehetség szorult belé. Toni 3 éves kora óta kiemelt figyelemmel volt Rafa iránt: edzette, aktívan részt vett a nevelésében, és a mai napig az edzői csapat fontos láncszeme.

A könyv felépítése Nadal gyerekkorától napjainkig követi végig a fontosabb életeseményeket és mérkőzéseket, ami jól átlátható, könnyen követhető és igazán színessé teszi az amúgy sem túl bonyolult struktúrájú művet. Betekintést nyerhetünk a Nadal család mindennapjaiba, és ez által jobban megismerkedhetünk a mallorcai környezettel is. A könyv rávilágít és segít megértenünk, hogy Rafa miért ragaszkodik mind a mai napig a szülőhelyéhez, miközben a sport világában oly sokan választanak maguknak új hazát sokszor például az adózási szempontok előtérbe helyezésével.

Máig a helyiek megszokott életét éli, miközben persze rengeteget próbál visszaadni szülőhelyének: fényűző teniszakadémiát alapított, rengeteget jótékonykodik.

Minden fejezet egy-egy fontos mérföldkőnek számító, döntő mérkőzés bemutatásával – szinte közvetítésével – indul, tökéletesen érzékeltetve a lélektanilag fontos momentumokat. Az egész könyvről elmondható, hogy egy nagyon színes, rengeteg képpel, statisztikával és infografikával szerkesztett, végtelenül profin megírt életrajzi könyv, rég fogtam a kezembe ennyire igényes kiadványt. Az író igyekszik minden emberi, gazdasági és sportszakmai információt alaposan körüljárni. Így betekintést nyerhetünk Nadal családi kötelékeibe, az edzésmunkájába, baráti kapcsolataiba és a különböző gazdasági érdekeltségeibe, szponzori szerződéseibe és természetesen a tornákon összegyűjtött dollártízmilliók sorsába.

Forrás: Pexels

Nadal 22 Grand Slam győzelme nem a véletlen műve, és nem is feltétlenül a veleszületett tehetségé, sokkal inkább az emberfeletti edzésmunkának, kitartásnak és technikai tudásnak köszönhető.

Mint a könyvből kiderül, a salakos pálya (aminek igazán nagy mestere Rafa) eleve egy nagyobb fizikai igénybevételű borítás, ahol a labda lelassul, nagyobb erőt kell kifejteni az ütéskor. Nadal pedig ütéseivel, lábmunkájával, profi sportolói életmódjával és ellentmondást nem tűrő győzni akarásával tökéletesen alkalmazkodott ezekhez a körülményekhez. Hihetetlen részletességgel mutatja be nekünk a könyv, hogy milyen apró részleteken múlik a siker: hogyan fogja az ütőt, és annak milyen a húrozása, hogyan tartja a lábát, hogyan üti meg a labdát… és mindezt számtalan grafikonnal, statisztikával alá is támasztja nekünk a szerző, így tökéletes képet kaphatunk minden összetevőjéről mindannak a sikernek, amit a spanyol klasszis elért eddigi élete során.

Bár nyilvánvalóan egy sportkönyvről, egy sportolói életrajzról, életpálya-bemutatásáról van szó, mégis meleg szívvel ajánlom minden olvasónak A tenisz királyát,

hiszen én magam is sok olyan információval gazdagodhattam, amiről úgy érzem, hogy „beépül”. Az a végtelenül tiszteletreméltó életút, ami kirajzolódott előttem olvasás közben, teljesen feltöltött pozitív energiákkal: tanulságos az a győzni akarás, áldozatkészség, család összetartás, hűség és gazdasági tudatosság, amit Nadal eddigi élettörténete megmutat. Úgy gondolom, hogy ezekre mindannyiunknak szüksége van.   

Kiemelt kép: Clive Brunskill, Getty