Váratlanul felbukkant Kosztolányi egy korai Byron-fordítása

Korábban is ismert volt, hogy Kosztolányi Dezső 1904-ben, egyetemista korában, a Kisfaludy Társaság pályázatára elkészítette Lord Byron eredetileg 1812-ben megjelent, Childe Harold zarándokútja című klasszikusának műfordítását, a szövegből azonban eddig csak töredékek kerültek elő. Péti Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézetének oktatója azonban nemrég rábukkant a teljes, tisztázott kéziratra az MTA Könyvtár és Információs Központjának kézirattárában. A hírről az MTA KIK és a Könyves Magazin számolt be, a kutató pedig várhatóan a Vigília folyóirat következő számában adja majd közre a felfedezés pontos körülményeit, néhány, Kosztolányi fordításából származó szövegrészlettel együtt.

A Harvard könyvtára lecseréli emberbőrbe kötött könyvének borítóját

Arsène Houssaye francia regényíró 1879-ben írt, Des destinées de l’âme (A lélek sorsa) című könyve egyfajta meditáció az emberi lélek mibenlétéről és a halál utáni életről. A könyv egy példányának első tulajdonosa, egy Ludovic Bouland nevű orvostanhallgató aztán – máig ismeretlen okokból – egy elhunyt páciensének bőréből készített hozzá borítót. Ez a példány jelenleg a Harvard egyetem könyvtárának gyűjteményét gazdagítja, ám a könyvtár vezetése nemrég jelezte, hogy hamarosan eltávolítják, és méltó körülmények között helyezik örök nyugalomra az emberi maradványokat. A könyv egyébként korábban a harvardi diákok bizarr beavatási szertartásában is szerephez jutott, az elsőéveseket gyakran arra utasították, hogy kérjék ki a könyvet a könyvtárból, és csak a feladat végrehajtása után mondták el nekik, hogy egy emberbőrbe kötött példányt tartottak a kezükben.

Esterházy-focitorna

A Fiatal Írók Szövetsége április 13-án, szombaton ötödik alkalommal rendezi meg az Esterházy Péter emlékére életre hívott focitornát a Bikás parkban. Bár a tornán való részvétel csak meghívásos alapon lehetséges, azok, akik a 2016-ban elhunyt szerzőhöz hasonlóan egyszerre rajonganak az irodalomért és a labdarúgásért, nézőként sem fognak csalódni, hiszen a mérkőzések szüneteiben a csapatokat alkotó irodalmárok Esterházynak dedikált felolvasásait is meghallgathatják.

Taroltak a horrorkönyvek a nemzetközi piacon

2023 a horrorkönyvek éve volt – derült ki a Bookseller nemzetközi könyvtrendeket vizsgáló jelentéséből. A tavalyi évben a horror kategóriába tartozó könyvek eladása közel 54%-kal nőtt 2022-höz képest, 2024 első három hónapjának eladásai pedig még a tavalyi számokra is rátettek több mint 30%-ot. Könyvpiaci szakértők szerint a trend mögött a világpolitikai folyamatok állnak, ugyanis a közkeletű tévhitekkel ellentétben amikor a világsajtót krízishelyzetekről szóló hírek töltik meg, az olvasók is nagyobb kedvvel fordulnak sötétebb témák felé. A járvány, az egyre fenyegetőbb klímaválság, a gazdasági visszaesések és a nemzetközi konfliktusok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a globális problémák helyett zártabb, átláthatóbb és kisebb léptékű megrázkódtatásoknak tegyük ki magunkat a könyvek segítségével.

Előző hírösszefoglalóink: