Hat nemzetiség és hat különböző nyelv képviselteti magát a 2024-es Nemzetközi Booker Díj rövidlistáján, ami április 9-én került nyilvánosságra. A díjat 2016-ig kétévente ítélte oda a zsűri egy-egy, a Brit Nemzetközösségen kívüli szerzőnek, az író egész életművének figyelembevételével. Ebben a rendszerben utoljára Krasznahorkai László vehette át az elismerést 2015-ben. 2016-tól évente osztják ki a díjat, és már nem életműveket, hanem egy-egy könyvet, illetve annak szerzőjét és angol nyelvű fordítóját jutalmazzák vele.

Az idei jelöltek listája:

  • Selva Almada: No es un río (Nem egy folyó) – Argentína
  • Itamar Vieira Junior: Torto Arado (Görbe szántás) – Brazília
  • Jente Posthuma: Waar ik liever niet aan denk (Amire inkább nem is gondolok) – Hollandia
  • Hwang Sok-yong: 철도원 삼대 (A vasutasok három nemzedéke) – Dél-Korea
  • Jenny Erpenbeck: Kairos – Németország
  • Ia Genberg: Detaljerna (Részletek) – Svédország

Az esélyesek között van igazi veterán, és elsőregényes szerző is.

Hwang Sok-yongnak ez a kilencedik regénye, ami a japán megszállástól napjainkig, egy vasutascsalád három generációján keresztül dolgozza fel a koreai történelmet, és aminek érdekessége, hogy a szerző teljes egészében kézzel írta azt. A brazil Itamar Vieira Juniornak korábban csak novelláskötetei jelentek meg, de a Brazília legszegényebbjének számító Bahia-régióban játszódó történetét a kritikusok a 21. század eddigi legfontosabb brazil regényének tartják.

A zsűri szerint bár nagyon hat nagyon különböző könyvről van szó, mégis összeköti őket az optimizmus, aminek segítségével szembeszegülnek a rasszizmus, az elnyomás, az erőszak és az ökológiai katasztrófa globális jelenségeivel.

Hogy idén melyik könyv kapja a Nemzetközi Booker Díjat, május 21-én derül ki.

Még több cikk a témában: