Pihenőre megy a csütörtöki nyomozóklub

Richard Osman rövid szünetet tart Magyarországon is óriási sikernek örvendő könyvsorozatában, a Csütörtöki nyomozóklubban. Nem ihlet- vagy ötlethiányról van azonban szó, hiszen a szerző hamarosan jelentkezik egy új krimisorozat nyitókötetével, aminek már a címe is napvilágot látott: We Solve Murders (Gyilkosságokat oldunk meg). Osman a Guardiannek úgy nyilatkozott, hogy 90 éves koráig tervez írni, így fontosnak tartja, hogy néha hagyja „pihenni” kedvenc karaktereit, és újakat találjon ki, így szándékosan megtörve a munka ütemét. A We Solve Murders Nagy-Britanniában idén jelenik meg, a Csütörtöki nyomozóklub önjelölt detektívjei, Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron pedig valamikor 2025 körül térnek vissza egy újabb felejthetetlennek ígérkező kalanddal.

Írók kontra ChatGPT

Újabb fejezettel bővült az írók és a világ legismertebb chatbotja között folyó háború krónikája. Legutóbb Sarah Silverman és Paul Tremblay indított pert a ChatGPT-t működtető Open AI ellen arra hivatkozva, hogy a techcég engedély nélkül használta fel könyveiket a chatbot fejlesztésére, vagyis „tanítására”. A kérelmüket elbíráló kaliforniai bíróság azonban nem talált elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a ChatGPT válaszaiban egyértelműen felfedezhetők lennének a Silverman és Tremblay könyveiből származó részek. Korábban más szerzők, például Michael Chabon, Ta-Nehisi Coates és Andrew Sean Greer is perelte az Open AI-t, de a bíróság az ő esetükben is hasonló eredményre jutott. Egyelőre nem látni, hogy miként kerülhet nyugvópontra a kreatív szakmák képviselői és az ő műveikből táplálkozó mesterséges intelligenciák harca, az azonban biztosnak látszik, hogy ezek még csak az első puskalövések egy elhúzódó konfliktusban.

Kereszttűzben Biden szellemírója is

Különös ügyben kényszerült védekezésre Mark Zwonitzer, aki az amerikai elnök, Joe Biden két emlékiratának elkészítésében is a politikus segítségére volt szellemíróként. Biden 2007-ben és 2017-ben megjelent memoárjainál is Zwonitzerre támaszkodott, ám felmerült a gyanú, hogy a közös munka közben Biden (aki a második kötet írásakor Barack Obama alelnöke volt) titkosított információkat is megoszthatott a szerzővel. Robert Hur különleges ügyész jelentése szerint gyanakvásra ad okot, hogy Zwonitzer több hangfelvételt is megsemmisített azok közül, amelyeket a Bidennel folytatott munka közben készített kettejük beszélgetéseiről, miután felmerült annak lehetősége, hogy a felvételeken titkosnak minősülő információk is szerepelhetnek. A szerzőt végül nem vonták felelősségre, ugyanis az megfelelő indokokkal szolgált a hangfelvételek törlésére, és Biden elnök is nyomatékosította: semmilyen érzékeny információt nem osztott meg az íróval.

Maradnak Párizs könykuckói

Párizsban, a Szajna partján valamikor a 17. században jelentek meg a használt könyveket árusító emberek bódéi, amik azóta is a város életének fontos részét képezik. A párizsi hatóságok ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy a 2024-es olimpiai játékok megnyitójának helyszínéül szolgáló Szajna-parton a bódék biztonsági kockázatot jelentenek – hiszen kitűnően alkalmasak robbanószerkezetek elrejtésére –, és az ünnepség idejére el kell őket távolítani a folyópartról. A könyvkuckók üzemeltetői hónapokon át kampányoltak az intézkedés ellen, és a hosszadalmas huzavonából végül ők kerültek ki győztesen: nem sokkal ezelőtt Emmanuel Macron francia elnök arra kérte a párizsi rendőrséget, hogy találjanak olyan megoldást a helyszín biztosítására a megnyitóünnepség alatt, ami nem teszi szükségessé a könyvbódék eltávolítását.

Forrás: Startlap.hu

Még több cikk a témában: