A magyar konyha és a bor hagyományai évszázadok óta szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A Könyvtámasz legújabb részében két olyan vendégünk volt, akik nemrég megjelent könyveikben ennek az elszakíthatatlan köteléknek a két oldalát mutatják be nekünk. Aki egy kicsit is érdeklődik a kortárs magyar gasztronómia iránt, annak nem kell bemutatnunk Mautner Zsófit, aki legutóbb A falusi konyhám – Szeretettel, az Alföld szívéből című receptgyűjteménye segítségével eredt az alföldi konyha különleges fogásainak nyomába, Kovács Tibor pedig Kupa Enikővel közösen jegyzett kötetéről, a Borgőzös évszázadok – Az újvilági bortermelés szórakoztató története című könyvről, illetve annak lélegzetelállító történeteiről mesélt nekünk.

Mautner Zsófi saját bevallása szerint épp abban az életszakaszban jár, amikor fontossá vált számára, hogy visszanyúljon családja hagyományaihoz, és egy egész kötetet szenteljen az alföldi falu konyhakultúrájának. 5-6 év gyűjtőmunkája és rengeteg, a nagyszülei kunmadarasi házánál elkészített és elfogyasztott fogás után készült el legújabb receptgyűjteménye, A falusi konyhám – Szeretettel, az Alföld szívéből.

Ahogy a podcastben is elmeséli, a könyvnek már a keletkezéstörténete rendhagyó volt. A kötetben található receptek között például helyet kaptak olyan ételek is, amelyeket szinte bárki el tud készíteni különösebb segítség nélkül, ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy az ezek körül kialakult helyi hagyományokat, jellegzetességeket is bemutassa. Különösnek számít az is, hogy nem alkalmazott food stylistot, vagyis olyan szakembert, aki a receptgyűjteményhez elkészített ételeket „fotogénebbé” teszi.

Ennek eredményeképp a kötetben szereplő képek naturálisabbak, emberközelibbek, mint amihez a hasonló könyvek rajongói hozzászoktak – a már említett csirkepörkölt fotóján például szerepel a csirke lába is, amit ritkán látni receptgyűjteményekben, ugyanakkor a fogás elengedhetetlen részét képezi.

A Mautner Zsófitól megszokott gasztronómiai sokszínűség persze itt is megjelenik, ugyanakkor képes finom egyensúlyt teremteni abban, hogy mely ételek receptjét hagyja azok hagyományos formájában, és melyekhez teszi hozzá saját világlátott húzásait. Képes összhangba hozni falusi gyökereit és kozmopolita identitását.

Mautner Zsófi továbbá abba is beavatja a műsor hallgatóit, hogy mitől olyan különleges az alföldi kamilla és a kisújszállási vadrizs.

Kovács Tibortól, a Borgőzös évszázadok – Az újvilági bortermelés szórakoztató története című könyv társszerzőjétől pedig az általában kevésbé ismert, ám nem kevésbé érdekes tengerentúli borkészítés kulisszái mögé pillanthatunk be. Megismerkedhetünk például a kaliforniai borvidék magyar atyjával és az amerikai alkotmány alkohol áztatta keletkezéstörténetével is.

A szerző szerint a borországokban sokkal jobb a társadalmi kohézió, mint az alkoholt egyáltalán nem, vagy a jellemzően tömény italokat fogyasztó nemzetek között. Határozott véleménye, hogy a kulturált borfogyasztás a Magyarországon népbetegségnek számító alkoholfüggőség leküzdésében is szerepet játszhat.

Kovács Tibor szerint az európai és a magyar borkultúráról – nyilvánvaló okokból – sokkal több könyv elérhető hazánkban, mint a távoli vidékekéről, ezt a hiányosságot pótolja valamelyest a könyv. Ezen kívül azt is bevallja, hogy a távolnyugati borvidékek közel sem annyira sokfélék és szerteágazók, mint magyarok és a nyugat-európaiak. Például míg Magyarországon nem egészen 100 000 négyzetkilométerre 23 borvidék jut, addig egész Új-Zélandra és Kaliforniára mindössze egy-egy. A könyv sikeréből azonban úgy tűnik, hogy a szórakoztató bortörténet igen népszerű az olvasók körében, úgyhogy hamarosan készül majd egy hasonló kiadvány hazánk borkultúrájáról is.

Kiemelt kép: Fortepan

Még több podcast epizód itt: