Akarata ellenére adták ki Márquez utolsó regényét

Megjelent a 2014-ben elhunyt Gabriel García Márquez utolsó műve, az En agosto nos vemos (Augusztusban találkozunk) című kisregény, amit a Nobel-díjas kolumbiai szerző már betegen, a demenciával folytatott küzdelme közben írt. Márquez kognitív képességeinek csökkenésével bizalmát vesztette a műben, ezért arra kérte családját, hogy halála után semmisítsék meg a kéziratot. Gyermekei, Rodrigo és Gonzalo García Barcha azonban ezt nem tették meg, és 2024 elején megjelentették a művet. Mint mondták, tudják, hogy „elárulták” édesapjukat, mégis szükségét érezték, hogy a világ elé tárják az íróóriás utolsó alkotását. Döntésük megosztotta a világ irodalmi közvéleményét – egyesek örültek, hogy ezzel tovább bővülhet a márquezi életmű, mások szerint azonban a mű érezhetően gyengébb minősége fakíthat az író nimbuszán.

A képen Gabriel García Márquez Találkozunk augusztusban című könyve.
Márquez könyve már előrendelhető a Libri.hu-n! Részletekért kattints a képre!

Magyar könyvek külföldi sikere

Francia nyelven is megjelent Dragomán György korai novelláinak gyűjteménye, az Oroszlánkórus című kötet. A szerzőnek korábban is találtak már utat művei nyelvhatárainkon túlra, a Máglya is megjelent már franciául, A fehér király című regényét pedig azon túl, hogy több mint 30 nyelvre fordították le, 2016-ban brit-magyar koprodukcióban filmre is adaptálták. Dragomán György azonban nem az egyetlen magyar szerző, aki hamarosan új nemzetközi vizekre evez: nemrég érkezett a hír, hogy Halász Rita Mély levegő című, 2021-ben Margó-díjjal kitüntetett és a Libri irodalmi díjak döntősei közé is beválasztott regényének jogait egy francia és egy New York-i kiadó is megvásárolta, így számíthatunk rá, hogy hamarosan ez a nagyszerű könyv is debütálhat Franciaországban és az Egyesült Államokban.

Forrás: Magvető Kiadó

Lackfi János túl van egy szívrohamon

Lackfi János a napokban hozta nyilvánosságra, hogy karácsonykor szívrohama volt. Családja gyors reakcióidejének, a szakszerű orvosi segítségnek és az azóta is tartó rehabilitációnak köszönhetően jól van, de – mint írja – bizonyos változtatásokat hosszú távon is eszközölnie kell életmódjában: „Felfedezem az új életemet. Mérlegelem, mi férjen bele, mi ne. Szétlövöm a naptárat, kevesebb fellépés marad. Okosan. Én, aki szerettem felérni egyszerre minden hegytetőre, átmenni egyszerre az összes falon, most lassítani tanulok. Kiélvezni az ízeket. S persze közben megmaradni szenvedélyes önmagamnak. Nem könnyű. Nem is megoldhatatlan. Még folyamatban.” – írta bejegyzésében.

Elhunyt Szilágyi István

85 éves korában meghalt Szilágyi István erdélyi magyar író. A József Attila-, Déry Tibor-, Prima- és Kossuth-díjas szerzőt szülővárosában, Kolozsváron érte a halál március 13-án. Szilágyi István a 60-as évek óta publikált, írt novellákat, publicisztikákat, elbeszéléseket, karcolatokat, esszéket és regényeket is. Utóbbiak közül a legismertebbek a Kő hull apadó kútba (1975) és a Hollóidő (2001). Írói munkássága mellett a Helikon folyóirat alapítójaként is kiemelkedő fontossággal bírt a magyar irodalmi életben, a lap 1990-es megalakulásától 2013-ig annak főszerkesztője is volt (ahogy 1969 és 1989 között a Helikon elődjének számító Utunknak is). Halálhírét a Helikon közölte közösségi oldalán.

Kiemelt kép: Gabriel Garcíia Márquez / Forrás: theparisreview.org

Még több hír: