Meghalt Alice Munro

Május 13-án, több mint egy évtizede tartó betegsége után, 92 éves korában elhunyt a világ egyik legjobb novellaírójának tartott Alice Munro. A kanadai szerző első kötete 1968-ban jelent meg, azóta az angolszász novellairodalom állócsillagának számított, 2013-ban életművét irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták.

Írói karrierjének különlegessége, hogy kevés kivétellel minden története szűkebb pátriájához, dél-Ontarióhoz kapcsolódik, valamint, hogy közel fél évszázadon át tartó munkássága alatt soha nem írt regényt, kizárólag novellákat. Ennek oka kezdetben az volt, hogy háziasszonyként, gyermekei nevelése és a ház körüli munkák között nyíló szűk időablakokban volt csak ideje az alkotásra, és nem tudott elég hosszú időn át egyetlen történetre koncentrálni ahhoz, hogy azt regénnyé bővítse. Novellái ugyanakkor olyan mélységeket rejtenek, jelentéssűrítő eszközökben olyan gazdagok, hogy sokan különlegesen rövid regényekként olvassák műveit. Életművét Magyarországon a Park Kiadó gondozza, és nagyszerű fordításokon keresztül ismertette meg a kortárs novellairodalom egyik legnagyobb hatású alakját a magyar olvasókkal.

A Nobel-díj kapcsán készült podcast Alice Munroval.

A kosárlabdázó, aki hónapokat töltött orosz börtönökben

Könyvben meséli el történetét Brittney Griner amerikai kosárlabdázó, akit 2022 februárjában, mindössze néhány nappal az orosz-ukrán háború kitörése előtt tartóztattak le a seremetyjevói repülőtéren, és aki ez után négy hónapot töltött börtönben és az orosz igazságszolgáltatás labirintusaiban.

Griner az amerikai női kosárlabdaszezon szünetében a Jekatyerinburg csapatának vendégjátékosaként tartózkodott Oroszországban, amikor egy reptéri ellenőrzés során egy fiolányi kannabisztartalmú olajat találtak a táskájában. Nagy mennyiségű kábítószer csempészésének kísérletéért ítélték el 9 évre, és hónapokat töltött a javaszi női büntetésvégrehajtási intézetben, mielőtt az amerikai kormány egy fogolycsere révén visszasegíthette hazájába. Az Egyesült Államok a fegyverkereskedelemért 25 évre elítélt Viktor Butot adta ki Oroszországnak Grinerért cserébe. Letartóztatásának körülményeiről és a börtönben átélt megrázó élményeiről az újságíró Michelle Burforddal közösen írt könyvet Coming Home (Hazatérés) címmel. Reméljük, hogy a könyvet hamarosan magyarul is olvashatjuk.

Brittney Griner letartóztatása során 2012-ben. / Forrás: Getty Images

Egy angol könyvesbolt csenddel és hajnali nyitvatartással várja az írókat

Egy dél-angliai könyvesbolt minden hónap első szerdáján hajnali 5-kor kinyit, hogy még a nappali forgalom beindulása előtt helyet és nyugodt munkakörülményeket biztosítson írók számára. A sussexi Kemptown Bookshop kezdeményezése a bolt új tulajdonosától, Cathy Haywardtól származik.

Az üzletvezetőnek saját bevallása szerint az adta az alapötletet, hogy amatőr íróként ő maga is akkor tudott a legjobban összpontosítani a könyvére, amikor a reggeli nyitás előtt korábban bement a könyvesboltba, és a hajnali órák csendjét kihasználva alkotott. A közelben élő írók körében nagy népszerűségre tett szert az ötlet, többen is megjegyezték közülük, hogy a munka és a magánélet egyre nehezebben összeegyeztethető követelményei miatt hasznosnak találják, ha időnként néhány órát nyugodt munkával, más írók csendes, de inspiráló társaságában tölthetnek.

Forrás: thetimes.co.uk

Még több cikk a témában: