Létezik egy kifejezés azokra az emberekre, akik belefáradtak, hogy minden pillanatban a legtökéletesebb formájukat mutassák. Ők azok, akik őszintén felvállalják, hogy sokszor lusták, rendetlenek, és nem foglalkoznak a társadalmi elvárásokkal. Ezt a viselkedést írja le az úgynevezett „goblin mód”, amelyet idén elsöprő többséggel választottak az év szavának az Oxford University Press publikus szavazásán – írta meg a Guardian.

Az angol goblin mode egy szleng kifejezés, amit magyarul valahogy úgy lehetne lefordítani, hogy „kobold-üzemmód”, 2022-ben a szavazók többsége az év szavának választotta az Oxford Angol Szótárt kiadó Oxford University Press (OUP) publikus szavazásán. A kifejezés az oxfordi szótár definíciója szerint „olyan hozzáállásra utal, amikor valaki szégyenérzet nélkül vállalja, hogy öntörvényű, azaz csak azt csinál, amihez kedve van: rendetlen, lusta, ápolatlan, mohó és ezekkel kapcsolatban teljességgel elutasítja a társadalmi normákat vagy elvárásokat.” 

Arról az életérzésről van szó, amit sokan a Covid-járvány alatti lezárások idején tapasztalhattak meg. Amikor nem kellett – vagy nem volt szabad – menni sehova, ezért bűntudat nélkül lustálkodhattak. Kobold-üzemmódban az ember a napi mosakodást is elhanyagolja, pizsamában, kócosan jár-kel a lakásban, vagy ki sem kel egész nap az ágyból, nem fordít figyelmet arra, hogy egészségesen éljen vagy táplálkozzon, nyugodt lelkiismerettel, mértéktelenül fogyasztja a kedvére való ételeket, és nem is vágyik arra a megfeszített napi ritmusra, amit „normál üzemmódban”, a lezárások előtt kellett élnie. Tulajdonképpen a társadalmi normákat és elvárásokat utasítja vissza az az ember, aki goblin módban él.

Az Oxford lexikográfusai három szóra szűkítették azon kifejezések sorát, amelyek közül az emberek kiválaszthatták az év szavát. Több mint 340 000 ember adta le a voksát, és goblin mód elsöprő győzelmet aratott:

közel 319 ezer ember választotta ezt a kifejezést, ami a szavazatok 93 százalékát jelenti. A második helyen a metaverzum, a harmadik helyen pedig egy hashtag, az #IStandWith végzett.

A metaverzum jelentése egy virtuális valóságokból álló világ gyűjtőfogalma. A szót 1992-ben Neal Stephenson használta először Snow Crash című cyberpunk-regényében, a szerző ezzel a szóval írta le a jövő virtuális valóságát, amely három dimenzióban létezik, és a felhasználók avatárjai hasonlóképpen élhetik az életüket, mint az emberek a valóságban. Az #IStandWith hashtag pedig a szolidaritás közkeletű kifejezése lett a közösségi platformokon.

Az Oxford Languages elnöke, Casper Grathwohl bár reménykedett abban, hogy a közönség értekelni fogja, hogy bevonják őket a kiválasztási folyamatba, ám ekkora aktivitásra, több százezer szavazóra még ő sem számított.

„Tekintettel az idei évre, a goblin mód egybecseng mindannyiunk lelkiállapotával. Sokan túlterheltnek érezzük magunkat, és megkönnyebbülés beismerni, hogy nem tudjuk mindig kihozni magunkból a maximumot. Képtelenség minden percben a legjobb formánkat mutatni, amit az Instagramon vagy a TikTokon elvárnak tőlünk. Ezt bizonyítja az olyan platformok drámai növekedése, mint a BeReal közösségi applikáció, ami nagyon sikeres, főleg a Z generáció körében.”  Ez az alkalmazás a hitelességre épít a tökéletesen megszerkesztett képek helyett. Illúzió nélküli, valóságos arcokat bemutató, filterek nélküli felvételeket osztanak meg magukról a felhasználók, gyakran pont goblin módban örökítve meg az adott pillanatot.

A #goblinmode hashtaget a TikTok-on gyakran használják visszavágásként a mindig tökéletesnek tűnő influenszerek posztjaira reagálva,

amelyek arról szólnak, hogy a nap 24 órájában legyél önmagad legjobb verziója: kelj fel korán, reggel kezdd edzéssel a napot, csakis organikus zöld turmixokat igyál, és minderről tökéletes külsővel posztolj a közösségi médiában.

Bár a goblin mód fogalma először 2009-ben jelent meg a Twitteren, az Oxford University Press nyilatkozata szerint a kifejezés használata 2022 első felében terjedt el igazán, amikor a Covid-korlátozások számos országban enyhültek. „Úgy tűnik, vannak emberek, akik a létezésnek ezt a kényelmes formáját szeretnék tartósan fenntartani: ők elutasítják a »normális élethez« való visszatérés gondolatát, vagy lázadnak az egyre elérhetetlenebb esztétikai normák és a közösségi médiában bemutatott fenntarthatatlan életmód ellen.”

Az amerikai nyelvész és lexikográfus, Ben Zimmer szerint a goblin mód valójában a korszellemet tükrözi: az emberek már másképp tekintenek a társadalmi normákra, felülbírálják őket és újakat fogadhatnak el.

2021-ben az év szava az oxfordi szótár szerint a vax (a vakcina beceneve) volt, 2019-ben a klímavészhelyzet, 2013-ban pedig a szelfi. Hogy az ilyen típusú szavazások eredményei mennyire tükrözik a korszellemet, annak ékes bizonyítéka az a kifejezés is, amelyet idén a Merriam-Webster kiadó az év szavának választott. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kiadónál a gázlángozás (gaslighting) lett az év szava 2022-ben, amelyre idén 1740 százalékkal többen kerestek rá, mint egy évvel korábban. A kifejezés egy olyan pszichológiai jelenségre utal, amikor valaki manipulációval tudatosan félrevezeti a másikat, megkérdőjelezi a valóságérzékelését és aláássa az önbizalmát azzal a szándékkal, hogy teljes kontrollt gyakorolhasson felette.

Kiemelt kép: Esme Blegvad illusztrációja a Goblin módról / Forrás: The Guardian