• Költő, műfordító, külföldön az egyik legismertebb magyar lírikus. Fiatal korában ragadta magával a kommunizmus eszméje, ezért sok költeménye a Rákosi- és a Kádár-korszak ünnepelt szózata lett. Születésének évfordulóján ünnepeljük a magyar költészet napját.
  • Egész életében nélkülözött, anyagi javait tekintve csakúgy, mint emberi kapcsolataiban. Gyenge idegrendszere miatt több pszichoanalitikus is foglalkozott vele (Sigmund Freud módszere ekkoriban élte virágkorát). Az őt utolsóként kezelő Gyömrői Editbe beleszeretett, és zavarodottságában rátámadt egy késsel. A költőt Edit vőlegénye ártalmatlanította.
  • Halálának körülményei máig tisztázatlanok. Mindössze 32 éves volt, amikor a balatonszárszói vasútállomásnál a szerelvény alá került, de hogy öngyilkosságot követett el vagy baleset áldozata lett, a mai napig kérdéses.
  • Kozmutza Flóra volt az utolsó nő, akihez köze volt, és aki József Attila halála után nem sokkal Illyés Gyulához ment feleségül. Illyés még az 1970-es években is kapott olyan leveleket, amikben József Attila gyilkosának nevezték.