• John Griffith Chaney néven született amerikai novella- és regényíró. Gyermekkora nem volt nehézségektől mentes: már 13 éves korában napi 12-18 órát dolgozott egy konzervgyárban, de később volt osztrigacsempész, halőr, rakodómunkás és fókavadász is. Egyszer 30 napot töltött fegyházban, mert a Niagara-vízesés mellett letartóztatták csavargásért.
  • Kalandokkal teli fiatalkora rengeteg alapanyaggal szolgált számára az íráshoz, ami végül biztosította számára az anyagi jólétet. Történeteihez nemcsak saját eseménydús életéből, hanem olvasmányaiból is sokat merített. Rengeteget olvasott, élete végére könyvgyűjteménye több mint 15 000 kötetet számlált.
  • 21 évesen őt is hatalmába kerítette a klondike-i aranyláz, sógorával utazott Kanadába a gyors meggazdagodás reményében. Aranyat nem találtak, London azonban elkapta a skorbutot, ami négy metszőfogát követelte és egész további életére megrendítette egészségét. A betegség valószínűleg nagyban hozzájárult korai, 40 éves korában bekövetkezett halálához is.
  • Legismertebb művei egymás ellenpontjaiként is olvashatók. Míg A vadon szava (1903) című regényben egy jámbor házikutya fokozatosan felfedezi ősi ösztöneit, és idővel egy farkasfalka tagjává válik, addig a Fehér Agyar (1906) „főhőse” épp fordított utat jár be: a vadonban születik, majd sorsa egyre közelebb sodorja az emberek világához.