• Dán költő és meseíró, akinek történetei generációk gyerekkorára voltak nagy hatással. Születésnapját 1967 óta Nemzetközi Gyermekkönyvnapként ünnepli a világ.
  • Diszlexiával küzdött. Bár olvasni tökéletesen tudott, írott szövegei hemzsegtek a helyesírási hibáktól. Kiadói javították ezeket, de beszédközeli stílusán nem változtattak – ez is hozzájárult meséinek tartós sikeréhez.
  • Népszerű feldolgozásaikkal ellentétben Andersen meséi gyakran érnek szomorú véget. A rendíthetetlen ólomkatona elolvad, a kis gyufaárus lány halálra fagy, a kis hableány pedig – miután a tenger boszorkánya kivágja a nyelvét azért cserébe, hogy emberré változtassa – sikertelenül próbálja elcsábítani a daliás herceget. A herceg végül egy másik királylányt vesz feleségül, a hableány pedig tengerbe veti magát, és egy maroknyi fehér habbá változik.
  • Andersen élete során több nő és férfi iránt is kifejezte romantikus érzelmeit, ezek azonban mind viszonzatlanok maradtak. Soha nem házasodott meg, életrajzírói pedig valószínűsítik, hogy egész életét cölibátusban élte le.