Az önismereti, önsegítő és lélekelemző könyvekből az utóbbi években túlkínálat van, és nem mindig könnyű megtalálni köztük az igazán jókat. Körülnéztünk az aktuális kiadványok között, az alábbi hatot jó szívvel ajánljuk.

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz

Az egyik legsikeresebb hazai önismereti magazin, a Pszichoforyou szerzői most kézikönyvben foglalták össze az elmúlt évek legfontosabb tapasztalatait, azokat a gondolatokat, „kapaszkodókat”, amelyek segíthetnek közelebb kerülni önmagunkhoz. A bizalom, a hűség, az önszeretet, az önsorsrontás és a változás – ezek a témák alkotják a könyv gerincét, amelyeken végighaladva megértjük: a kiegyensúlyozott, harmonikus élethez nem elég szembenézni a problémáinkkal, dolgoznunk is kell rajtuk. Herendi Kata és Szabó Eszter Judit ugyan nem nyújtják tálcán a megoldásokat, de útmutatásaik és az összeállított feladatok segítségével, mindenki megtalálja a maga válaszát, legyen szó párkapcsolati problémáról, önbizalomhiányról vagy túlzott perfekcionizmusról. Ezt a könyvet érdemes időről időre levenni majd a polcról, hisz önmagunk tanulása élethosszig tartó folyamat.


Mayiam Bialik: FelNŐni – Hogyan legyél erős, eszes és elbűvölő

Ez a könyv nemcsak a kamaszlányoknak, de akár még a sorozatrajongóknak is tökéletes olvasmány lehet. Eddig talán nem volt köztudott: az Agymenők Amy Farah Fowlere nemcsak a sorozatban rendelkezik doktori fokozattal, de a való életben is idegtudós. Könyvében saját tapasztalatai mellett biológiai, pszichológiai és szociológiai szempontból mutatja be a nővé válás folyamatát, a női lét minden szépségét és nehézségét. Noha írása tudományos alapokon nyugszik, mégis olyan fesztelen hangnemben, humorral megspékelve ír, hogy szinte lehetetlen letenni. Talán azért is, mert a FelNŐni jóval több, mint szimpla felvilágosító könyv, inkább egyfajta értelmező szótár, ami segít a serdülő lányoknak megismerni és megérteni önmagukat.


Edith Eva Eger: Az ajándék – 12 életmentő lecke

A magyar származású Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik elhurcolták családjával együtt Auschwitzba, ahonnan a családtagok közül egyedüli túlélőként tért vissza. Felnőttként a pszichológiát választotta hivatásának, de hosszú évtizedek teltek el, mire a háborúban szerzett lelki traumáit fel tudta dolgozni. Erről írt A döntés című könyvében, amely kilencvenévesen tette világhírűvé. Edith Eva Eger azóta is fáradhatatlanul küzd azért, hogy másoknak segítsen megszabadulni a fájdalmaktól. Ehhez szerinte az egyik fontos lépés, hogy az életre ajándékként tekintsünk, és bármennyire nehéz is, lássuk meg benne az örömet, a szépséget, mert csak akkor tudjuk szabadon élvezni minden percét. Erről szól magyarul most megjelent könyve is, amely kapaszkodókat nyújt ahhoz, hogy képesek legyünk megszabadulni a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól.


Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

A kötethez a fent említett Edith Eva Eger írt ajánlást, nem véletlenül. A bécsi pszichológus gondolatai segítettek kigyógyulni Egernek a depresszióból, és adtak reményt neki egy új élethez. Sorstársak voltak: Franklt 1942 őszétől 1945 áprilisáig tartották fogva az auschwitzi, majd a bergen-belseni koncentrációs táborban, ahol szüleit és gyermekükkel várandós feleségét is elvesztette. Szabadulása után tizenegy hónappal már közönség elé állt és bemutatta új terápiás módszerét, a logoterápiát; az ott elhangzottakat tartalmazza könyv. Frankl beszél a koncentrációs táborban átélt borzalmakról, öngyilkosságról, szenvedésről, fájdalomról és betegségről, de megmutatja, hogy a veszteségek ellenére van kiút a reménytelenségből. Viszont a döntés, hogy az életünknek mégis értelmet találjunk, egyedül rajtunk múlik.


Halász Rita: Mély levegő

Magyarországon minden ötödik nő bántalmazó kapcsolatban él, vagy már szenvedett el verbális vagy fizikai agressziót társától. Halász Rita megrázó prózája, amelyről bátran kijelenthetjük, hogy az év egyik legfontosabb kötete, egy nőről szól, aki bántalmazó férje elől menekülve próbálja megtalálni elveszett önmagát. Miközben összeomlik minden körülötte, ő a maga módján mindent megtesz azért, hogy a víz felszínén maradjon. Műfaját tekintve a Mély levegő regény, de a szerző jócskán kitágította a határokat, műve sokat segíthet megérteni az elnyomás dinamikáját, a párkapcsolati szerepek működését, a kommunikációra való képtelenséget, a szembenézés fokozatait, és azt, mit okoz egy ember lelkében a bizalomvesztés.


Nathan Filer: A könyv, ami megváltoztatja a gondolkodásodat a mentális egészségről

Nathan Filer kegyetlen őszinteséggel és laza, angol humorral megírt könyve csak erős idegzetűeknek ajánlott, az egykori mentálhigiénés ápoló és díjnyertes író ugyanis azzal szembesíti olvasóját, hogy a normalitás és az őrület közötti határmezsgye jóval keskenyebb, mint azt eddig hittük. Elolvasva könyvét teljesen máshogy fogunk tekinteni magunkra és egymásra.