72 éves korában, rövid ideig tartó betegséget követően október 4-én elhunyt Peter Robinson brit születésű kanadai krimiíró – írta meg a Guardian a Hodder & Stoughton kiadóra hivatkozva.

Robinson leginkább bűnügyi regényeiről ismert, 35 évvel ezelőtt jelent meg Banks főfelügyelőt bemutató első könyve. A krimik magyar fordításban is olvashatók Démoni kapcsolat, Rosszfiú, Sötét ügylet, A forradalom gyermekei és Vágóhíd blues címmel. A sorozatból televíziós adaptáció készült Stephen Tompkinson főszereplésével 2010 és 2016 között, nálunk Banks nyomozó – Az ördög cimborája címmel futott.

Robinson népszerű regényeiből élete során több mint 8 millió könyvet adtak el, írásait 19 különböző nyelvre fordították le.

A Hodder kiadó szerkesztője, Carolyn Mays jellemzése szerint a fanyar humorú szerző a cselekményvezetés és a regénybeli karakterek megformálásának mestereként marad emlékezetes. Így nyilatkozott az elhunyt íróról:

„Peterben egyesültek az általa megalkotott nyomozó, Alan Banks legjobb tulajdonságai: megfontolt volt, állhatatos és szenvedélyesen küzdött az igazságért. Jó ízlése és száraz humora mellett két lábbal állt a földön, világnézete szélsőségesen racionális volt.”

A szerkesztő megemlékezett arról, hogy a rendkívül tehetséges író a bestsellerré vált bűnügyi regényei mellett verseket és novellákat is írt. „Regényei kiválóan megtervezettek, szinte egy svájci órásmester precizitásával dolgozta ki a cselekményt. Olyan érzékletesen mutatta be az egyes helyszíneket, hogy könyveit olvasva úgy érezzük, mi is ott vagyunk a történetben. De emellett a karaktereinek összetettsége és mélysége az, ami miatt olyan szívesen olvassuk Banks nyomozó kalandjait.”

Robinson 1950-ben született Leedsben, több regénye is ezen a vidéken játszódik egy kitalált városban, Eastvale-ben. Az író a Leeds-i Egyetemen, angol szakon diplomázott, majd Kanadába emigrált, a torontói York Egyetemen szerezte meg doktori fokozatát. Robinson élete végéig Kanada fővárosában élt feleségével, Sheila Halladayjel. Regényírói munkája mellett alkalmanként bűnügyi történetírást tanított a Torontói Egyetemen.

Kiemelt kép forrása: BBC, bbc.com