Karinthy Frigyes szaval és dalol, Kosztolányi Dezső kis filmetűdszerű felvételen próbál dolgozni háza udvarán: milyen és mennyi hang- és képanyag maradt fenn a két múlt századi zsenitől-zseniről?

Sajnos nem sok. Bár az 1900-as évek első felében már képet és hangot is szép számban rögzítettek, az idei karácsony két libris díszkötetében szereplő íróinkról alig lelhető fel valami. Ami mégis, azt összeszedtük – és hozzávettünk még néhány igazán izgalmas hanganyagot.

Kisfilm Kosztolányiról

Kosztolányi Dezsőről a kutatók szerint két filmfelvétel létezett. Az egyik – amelyen Karinthy Frigyessel ad elő burleszkjelenetet – sajnos elveszett. A másik, mely 1929 nyarán készült, és amelyen családjával mókázik Tábor utcai házuk udvarán, szerencsére megvan a Petőfi Irodalmi Múzeum médiatárában (ez a gyűjtemény legrégebbi felvétele), és a YouTube-on is látható.

Ha mozgóképből több nem is eleveníti fel a költő-író alakját, a Petőfi Irodalmi Múzeum kiadásában megjelent Halkan szitál a tört fény című album azért szerencsénkre rendelkezésünkre áll. Páratlan, csodálatos fekete-fehér fényképfelvételek, Kosztolányi Dezső valamennyi fellelhető fotója szerepel benne. A felvételeket eredeti állapotukban és színükben rögzítő fotókatalógus nagyításokat is kínál a költő jól ismert vagy éppen feledésbe merült képmásaiból.


Három Karinthy a Petőfi Irodalmi Múzeum oldalán

Halló, itt Karinthy Frigyes költő a 20. századból! – kezdi Méné, tekel című verse előadását a szerző a PIM médiatartalmakat összegyűjtő oldalán elérhető felvételen. Karinthy nagy átéléssel, kifejezetten élvezetesen adja elő a komor költeményt.

Vidámabb az a kis dal – „Hazámba vágyom” – amelyből mindössze 50 másodperces részlet hallható, igaz, a végén az író nevetése kárpótolja a hallgatót, aki azt is megállapíthatja:

Karinthynak nemcsak a beszéd-, de az énekhangja is szép volt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum hangtárában elérhető harmadik felvételen – „Karcolatok” – Karinthy Frigyes újságíró szól hozzánk majd három és fél percben. A hanganyag alapján nem nehéz elképzelni, milyen szórakoztató lehetett az író társaságában tölteni az időt.


Babits Kosztolányit búcsúztatja

Igazi ritkaság, irodalomtörténeti csemege az az eredeti, az 1930-as években kiadott hanglemezről származó felvétel, amelyen Babits Mihály mondja el nekrológját Kosztolányi Dezsőről.

„Az író élete nem múlik el, csak befejeződik, elkészül, mint egy könyv”

– halljuk a nagy kortárs, a Nyugat-főszerkesztő hangján. Két és fél perc történelem.

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum


„Didének hívták otthon”

Kosztolányi-rajongóknak kötelező az a dokumentumfilm is, amelyben számos akkor még élő kortársa emlékezik a szabadkai születésű íróra. Ezt a Duna TV készítette 2010-ben, Kosztolányi születésének 125. évfordulójára. A film több részletben látható a YouTube-on, első epizódjában mindjárt Lányi Hedda, Kosztolányi szabadkai szerelme szólal meg. Olyan gyönyörűen, hogy beleborzongunk.


Hajnali részegség

A Hajnali részegség, Kosztolányi egyik legnagyobb alkotása számos színészünk tolmácsolásában fellelhető a világhálón. A mi kedvencünk a Latinovits-féle változat, de Gáti Oszkár is nagyon szépen mondja. A Kaláka előadásában pedig egészen különleges élmény.


Bónusz: Bérczesi

És végül még egy ínyencfalat: Bérczesi Róbert gyönyörű dala, amelynek egyik fele Radnóti Miklós Erőltetett menetéből idéz, a szépséges refrén pedig Kosztolányi Azon az éjjeléből. Szerintünk nagyon szép

Ami a hangoskönyveket illeti, mind Karinthy, mind Kosztolányi műveiből számos felvétel készült – egyik jobb, mint a másik: Kosztolányi, Karinthy.