A Libri évek óta jelentet meg klasszikusokat díszkiadásban karácsonyi akciója keretében: ilyenkor az, aki bizonyos összeghatár fölött vásárol könyvet a Libri boltjaiban, kedvezményes áron juthat hozzá az igényes és különleges ünnepi kötetekhez.

Idén a koronaválság alaposan megkavarta a könyves szakma működését is. A Libri úgy döntött, a járvány végeztével nyár elején is jelentkezik egy díszkiadású kötettel. A választás ezúttal Szerb Antal örök érvényű regényére, az Utas és holdvilágra esett.

Ezeknél a kiadványoknál különös hangsúlyt fektetnek a megjelenésre, ezért az illusztrátor személye is kiemelt jelentőségű. A korábban Szabó Magda és Ady Endre ünnepi kötetébe is rajzoló Nagy Norbert számtalan könyves munkájával bizonyította, hogy az egyik legjobb illusztrátor a mai mezőnyben. A 2003-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem grafika szakán végzett rajzoló több mint húsz éve dolgozik a grafikai piacon; dolgozott reklámügynökségnél, egy ideje pedig saját grafikai műhelyt üzemeltet. 2014-ben a hazai grafikus szakma egyik legkomolyabb elismerésében, Arany rajzszög kulturális díjban részesült Kollár Árpád Milyen madár című könyvének (Csimota Kiadó) illusztrálásáért.

De vajon hogy készül egy könyvillusztráció? Hogyan fog hozzá a művész egy szöveg „feldíszítéséhez”?

„Ez, gondolom, grafikusonként eltérő lehet, én úgy kezdem, hogy elolvasom a könyvet, feldolgozom a szöveget – mondja Nagy Norbert. – Közben jegyzetelek, firkálgatok, vázlatokat készítek, próbálom összeszedni azokat a részleteket, mondatokat, vagy akár mondatrészeket, amelyek képileg inspirálnak. Ebben a fázisban eldöntöm, hogy mik azok a vázlatok, amik a kötetben is megállnák a helyüket.”

Ezzel párhuzamosan, tudjuk meg a grafikustól, egyfajta kutatómunka is kezdetét veszi: a rajzoló utánanéz bizonyos lényeges részleteknek, például, hogy hogy is néz ki közelről egy pipacs, vagy milyen volt egy korabeli gőzmozdony, az akkori ruházatok, illetve, az Utas és holdvilág esetében különösen, a regényben feltűnő helyszínek.

„Ha ezek összeálltak a fejemben, készül egy utolsó vázlat a véglegesnek szánt kompozícióval, ezek után kezdem a kép kidolgozását. A grafikai technika, a stílus egyéni kérdés, minden tervező más eszközt használ az illusztrációihoz.”

Az Utas és holdvilág kellően komplex és szövevényes történet ahhoz, hogy bizonyos szempontból komoly kihívás elé állítson egy rajzolót, vetjük fel. Mi okozott különleges nehézséget, mi volt könnyebb az Utas illusztrálásában?

„A kötetben, ahogy haladunk előre a cselekményben, a főhős egyre jobban összezuhan – mondja Nagy Norbert. – Sokáig gondolkoztam azon, hogy ezt az állapotot mennyire »merjem« képileg megmutatni.

Végül az lett, hogy inkább csak a hangulatokat ábrázoltam, egyre borongósabb színvilágban,

de ezt nem nevezném igazi nehézségnek. A technika már adott volt a két korábban illusztrált kötet kapcsán, tulajdonképpen egy folytatás készült ezek stílusában. A regényt ismertem, valamint a benne szereplő helyszíneket is volt alkalmam megismerni korábban.”

Nagy Norbert elmondja, hogy amikor húsz éve olvasta Szerb Antal művét, az nagy hatást gyakorolt rá, most újraolvasva azonban egész más szemmel tekintett a történetre, mert máshogy olvas akkor az ember, amikor dolgozik a szöveggel, mint amikor az olvasás öröméért teszi. Ettől függetlenül az Utas most is izgalmas olvasmány volt, mondja.

A gyerekkönyveket is gyakran illusztráló Nagy Norbertet arról is kérdezzük, másként alkot-e a rajzoló, amikor fiatalabb korosztálynak készül a könyv. Technikailag, mondja, nincs különbség, a megfogalmazás módja, az absztrakció mértéke változhat. A munkafolyamat lényegében tökéletesen ugyanaz, csak arra kell figyelni közben, hogy a különböző korosztályokkal különbözőképpen kommunikálunk.

Grafikusként a könyvillusztrálás, ezen belül is a gyerekkönyvek készítése Nagy Norbert legkedvesebb területe. S hogy van-e kedvence?

„Általában az, amit legutoljára készítettem, tehát esetünkben az Utas, de most megemlítenék két régebbi könyvet is. Kollár Árpád A völgy, írta Tárkony című kötete 2016-ban jött ki a Csimotánál, azt nagyon szerettem. És nagy kedvencem Szőllőssy Balázs A Kilátó Presszóban című verseskötete is, amit a Symposion kiadó jelentetett meg tavaly.