Miért fontos, hogy ki az ember vér szerinti apja, mennyit vesz el az identitásunkból, ha kiderül, milyen elhallgatások fedik az igazi történetet? Gerlóczy Márton A katlan című új könyve, egy többrészes regényfolyam első kötete többek között erre keresi a választ. Titkokkal teli, különösen szövevényes családtörténet.

Gerlóczy Márton A katlan című könyvének borítója a Libri Magazin cikkében.

Milyen nem várt csavar tette szövevényessé A katlant?

Én Váczi Márton néven születtem, hatéves koromban elvesztettem az édesapámat, aztán tizenkét évesen megtudtam, hogy akit gyászoltam, nem a biológiai apám volt. De elmondták azt is, hogy a családba érkező nevelőapám tulajdonképpen az édesapám. És ezzel megváltozott a családom története is.

Mit jelent az, hogy a könyv identitás-thriller?

Gerlóczy Márton 2018 tavaszán az apai ősei nyomába indult. Meg akarta ismerni a szereplőket. Először kiderült, hogy a nagyapám sem Gerlóczy néven született, és ő is fiatalon vesztette el az igazi apját.

Úgy éreztem, dolgom van ezzel, ki kell derítenem az igazságot. Ebben a törekvésemben nem sokan támogattak, így aztán DNS-vizsgálatokat végeztünk, mert a gének nem hazudnak.

Négy hónap után derült fény mindenre, a nagyapám titkára, és arra is, hogy végül is a nagyapám nem a nagyapám, ahogyan az apám sem az apám. Ezt nevezem én identitás-thrillernek.

Mennyi ideig tartható fenn a titok? Hiszen az olvasók nyilván találgatnak, kérdeznek…

Az első rész meglehetősen pofátlanul ér véget. Azt szerettem volna, ha az olvasó is átéli annak a bizonytalanságnak a terhét, amit én éreztem, amikor megértettem, hogy most várnom kell. Napokig, hetekig, vagy akár hónapokig. Nem tudtam, ki az apám, négy hónapon át nem volt apám. A harmadik rész lesz ennek a négy hónapnak a története, az első rész csupán az előzményekkel foglalkozik, hogy később átláthatóak legyenek a viszonyok, a családi háló. Számomra a regény, amit meg szerettem volna írni, most kezdődik majd.

Mennyire bolydult fel a család, amikor megtudták, miről szól az új könyv?

Amikor kamaszfiúként felvettem a Gerlóczy nevet, azért döntöttem így, mert az édesapám nevét szerettem volna viselni. Gyerekként nehéz volt megértenem, hogy valaki más az apám, mint aki felnevelt, hosszú volt az az út, mire a döntést meghoztam. Nem sokkal később jelent meg az első könyvem, ami segített Gerlóczy Mártonná változni, hiszen így ismertek meg az emberek, viszontláttam Gerlóczy Mártont az életben.

Az olaszországi Scili városának látképe a Libri Magazin cikkében.
Az olaszországi Scicli városa, Gerlóczy “katlanja”. / Forrás: Getty Images

Szörnyű volt megélnem, hogy most az egészet kezdhetem elölről. Az életem viszont nem folytatható anélkül, hogy ezt nem mesélhetem el. Furcsa belegondolnom, hogy a család sokkal boldogabb lett volna, ha a hazugságot írom meg, azt, amiben olyan kényelmesen éldegéltünk évtizedeken át.

Ha bejárja magában ezt az utat, és végére ér az írásnak is, biztosan tudható lesz-e, ki Gerlóczy Márton? Mi lesz majd, ha lesz, a gyereke vezetékneve?

Egy biztos, nem Gerlóczynak fogják hívni a gyerekünket. Ami engem illet, napról napra közelebb kerülök ahhoz az emberhez, akivé válni szeretnék. Ez egy kirakós játék, először szétszedtem az egészet, a darabok még szanaszét hevernek a szőnyegen, de én már tudom, mi, hol található, és hová kell majd ezeket beillesztenem, hogy egy régi-új formát hozzak létre.

Kiemelt kép forrása: Jelen, jelen.media.hu


Még több cikk a témában

Repedések mentén, szakadékok mélyén

Gerlóczy Márton A katlan című regényében nem bűnös senki, ezáltal bűnös mindenki, mert a bűn, noha nem követték el, mindent áthat.