A koronavírus-járvány első hulláma mindenkit sokként ért. Bezárkóztunk, féltünk, próbáltunk hozzászokni ehhez a korábban sosem tapasztalt helyzethez. De engem ez a bizarr, hosszan tartó időszak azért néha-néha megajándékozott derűs, szívmelengető élményekkel is.

Ott volt például az a német tacskó, akinek izomlázas lett a farkincája, mert az addigi néhány óra helyett egy álló nap a gazdijaival lehetett, ezért örömtelien csóvált 24/7.  (Az én tacskóm ennél visszafogottabb, ő a folytonos orr-noszogatásával adta értésemre, hogy a vacsora mellett mostantól ebédelni is szeretne, ha már így együtt vagyunk.)

Vagy zajlott az Etesd a dokit! nevű kezdeményezés, amely rengeteg éttermes, nyersanyagbeszállító és önkéntes közös munkájával több ezer adag minőségi ételt juttatott el nap mint nap az egészségügyben dolgozóknak, ingyen.

A képen Tóthné Limara Mária a Limara péksége című könyv szerzője.
Forrás: Csipet Kiadó, Facebook

Egy ország fogott össze, és keresett megoldásokat olyan gondokra, amikkel korábban nem kellett szembesülnie. Ezek közül – emlékeztek még? – az egyik különösen fura, szinte abszurd, mégis sokak számára égető probléma az élesztőhiány volt. Szinte mindenki szeretett volna dagasztani, kenyeret készíteni. Olyan emberek kezdtek el kovászolni, akik korábban, némi túlzással, a lisztet sem ismerték. Itt jön a képbe Limara.

Rajongótábora korábban is számottevő volt, de ekkor hatalmasra robbant, méghozzá megérdemelten!

Ez volt számomra ennek a furcsa tavasznak egy újabb pozitív hozadéka. Mert Limarát – azaz Marcsit – már hosszú évek óta ismerem. Persze ez a kijelentés igényel némi magyarázatot.

Amikor a Stahl Magazint elindítottuk, egyértelmű volt, hogy otthoni sütésben, kenyérkészítésben Limara lesz az etalon. Mert ő már akkor kiflit formázott a blogján, kovászt nevelt, blundeltésztát készített, hajtogatott pogácsát csinált, amikor a mostani, divatos kézműves pékségek tulajdonosai még éppen a karrierváltáson gondolkodtak, és homlokon csókolta őket egy péklapát. 

Tóthné Limara Mária Limara péksége című könyve.
Forrás: Zsanuária Blog

Limarát tehát felkértük egy cikkre. Tökéletesen működő recepteket kaptunk. Felkértük egy másikra. Újra érkeztek a sokszorosan tesztelt, végletekig tökéletesített receptjei. Felkértük még sokszor, és csak egyetlen esetben mondott nemet. Mert nem érezte magát elég kompetensnek a témában. Miközben többet tudott az egészről, mint a szerkesztőség együttvéve.

Hadd idézzem Oscar Wilde egyik bon mot-ját: „Magának van mire ilyen szerénynek lenni?” Limarának van.

És nem, közben sosem találkoztunk személyesen, de rengeteget beszéltünk telefonon, e-mailen keresztül. Olyan dolgokat tudunk egymásról, amit csak a legközelebbi barátnőink. De ha valamire rákeresek a Google-on, átugrom a fizetett hirdetéseket, és egyből megállok, ha limarás linket találok. Mert az lesz a jó, tudom.

Amúgy tudjátok, mit? Ne higgyétek el nekem, hogy ez a könyv jó. Kukkantsatok inkább bele a 4. oldalba, mert ott majd ezt olvassátok a barna szíhttps://www.libri.hu/konyv/tothne_libor_maria.limara-peksege.htmlnű lap alján: „12., változatlan utánnyomás.” Vagyis két tanulság: Limarának egy betűt sem kellett változtatnia, mert minden úgy érvényes, ahogy először leírta. A másik: ez a könyv, mihelyt újra elérhetővé válik, mindig gyorsan lepereg a polcokról. Vegyétek meg most, amíg ismét kapható.

Kiemelt kép forrása: smuczerhanna.com