A Mindenki tud rajzolni című, itthon és külföldön is rendkívül sikeres rajzolókönyv alkotóival beszélgettünk.

Lehet-e kilenc lába egy tigrisnek? Képesek a pónik megolvasztani a háromszögsárkány szívét? A gyermeki fantázia számára nincs lehetetlen, a felnőttek és az elvárások mégis sokszor keretek közé szorítják a kicsik képzeletét. A zebra nem lehet kockás, csakis csíkos, a vonalból nem lehet kilépni, pedig azon túl is szőrös lehet a kutya, ahogy a repülőgépen is lehet utas egy busz. A Scolar Kiadó gondozásában 2012-ben megjelent Mindenki tud rajzolni című kötet, amely az első megjelenése óta óriási sikert futott be – a 25000 eladott példány mellett angolul, franciául, oroszul, görögül és kínaiul is kiadták – épp arról szól, hogy minden úgy tökéletes, ahogy azt a kisgyerekek lerajzolják. A nemrég újra kiadott könyv kreativitásra, szabad alkotásra ösztönzi azokat, akik ceruzát ragadnak. Alapvetően óvodásoknak és kisiskolásoknak készült, de Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa szerint sok felnőtt is lelkesen forgatja.
Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa festőművészek a 2008-ban kirobbant gazdasági válság hatására kezdtek el új lehetőségek után kutatni, hisz a festészet akkoriban nem jelentett biztosítékot a megélhetésre. Mivel mindketten pedagógusként is diplomáztak, gyerekeknek kezdtek el művészeti foglalkozásokat tartani, azonban itthon egyáltalán nem állt rendelkezésükre olyan rajzos foglalkoztató könyv, amit jó szívvel használtak volna, de a külföldi kiadások között sem találtak nekik tetszőt. Így jött az ötlet, hogy a didaktikus, számítógépes grafikákkal készült kiadványok helyett készítsék el a saját verziójukat. A Mindenki tud rajzolni nem klasszikus foglalkoztató, inkább „szabadkönyv”, ami egyszerre kifestő, mesekönyv és kreatív játék.

Tussal, ceruzával, akvarellel – a legfontosabb szempont az volt, hogy minden rajzot, a tipográfiát, a szövegeket is kézzel készítették el. Több mint 8 hónapot dolgoztak az első könyvön, Zsófi gyógypedagógus anyukája segítségével állították össze a legalapvetőbb feladatokat, amelyek az olvasás, írás, leképzés elsajátításához szükséges vizuális képességeket és a finommotorikát, az alak-háttér differenciálást, az évszakok ismeretét, a párkeresést, az irányok használatát, a kör-, négyzet-, háromszög rajzolását fejlesztik.

„Bár ezt konkrétan nem fogalmaztuk meg magunknak, de az alkotás mellett legbelül mindketten vágytunk arra, hogy tanítsunk. Az élet úgy hozta, hogy ez valóra válhatott, a szívünk választása volt ez a könyv, szeretettel raktuk össze egyik lapot a másik után. A művészeti tudásunk segítségével olyan dolgot szerettünk volna adnia gyerekeknek, amely építi az önbizalmuk, gondolkodásra készteti őket, és örömet szerez nekik, de a szülőknek is” – mondja Moizer Zsuzsa.

Mottójuk szerint olyan gyerekeknek készült a könyv, akik szeretnek rajzolni, de olyanoknak is, akik még nem. Elkezdeni nehéz – egyik foglalkozásukon beszélt erről egy kisfiú, akinek egy repülőgép sziluett elég segítséget jelentett ahhoz, hogy telerajzolja viccesebbnél viccesebb utasokkal a gépet. És épp ez a Mindenki tud rajzolni lényege, hogy szárnyakat adjon a gyermeki fantáziának. Kedves, barátságos figurák – Cicu, a macska, Buborék, a labirintusszörny, Alba hercegnő, Masni, a síró kislány, Csáp, a polip, Fül, a Bagoly, és a Háromszögsárkány – ösztönzik alkotásra a gyerekeket.

Fotó: Trunkó Bálint

„Festőművészek vagyunk, nem illusztrátorok, ahogy nem számítunk a klasszikus értelemben vett pedagógusnak sem, ezért is álltunk szabadabban a feladathoz. Semmit nem akarunk megtanítani a gyerekeknek, csak arra szeretnénk bátorítani őket, hogy azt a szabadságot és kreativitást, ami a birtokukban van, éljék meg a maga teljességében. Lehetőséget szeretnénk adni nekik az önkifejezésre. Emellett a rajz kiváló kommunikációs eszköz is: megmutatja, mi zajlik a gyerekek lelkében, de segít feloldani a szorongásaikat is” – vélekedik Barabás Zsófi.
Moizer Zsuzsa szerint úgy szerettek volna megmutatni valamit a gyerekeknek, hogy ne a megoldás milyensége határozza meg számukra, jó-e, amit csinálnak, hisz ebben a könyvben bármilyen megoldás lehetséges. „Teljesen relatív, hogy valaki tud-e rajzolni, ahogy az is, hogy ki a jó művész. A gyerekeknél ez még inkább szubjektív, hisz teljesen más a viszonyítási rendszerük, a fejlődési ritmusuk. Tizenkét évesen viszont már ők is kritikusan látják a rajzaikat, ezért is van az, hogy azok az emberek, aki nem művészeti vagy építészeti pályát választanak, felnőttként is ugyanúgy rajzolnak, mint tizenkét évesen. Ezért is ajánljuk 5-99 éves korig a könyvet, mert mindenki a saját szintjén tud hozzátenni valamit.”

Az évek során a kötetnek két folytatása is lett. A Mi hiányzik? című könyv főszereplője Cicu, a macska, akinek kalandjait a gyerekek maguk fejezhetik be. Fontos és aktuális témát jár körbe a Mindenki másmilyen című könyv, ami Buborékról, a labirintusszörnyről szól, aki a hozzá hasonló barátokat keresi. Bejárja a világot, ahol találkozik szeplősökkel, feketékkel, turbánosokkal, bajszosokkal, szemüvegesekkel, de végül megtalálja a hozzá hasonló labirintusszörnyeket, akik szintén nagyon sokfélék.

A Mindenki tud rajzolni, ahogy a folytatások is, nyelvi korlátok és kulturális különbségek nélkül szólítanak meg mindenkit. Talán ez is az oka, hogy akkora sikere lett nemzetközi viszonylatban. A Scolar Kiadásában jelent meg az angol nyelvű változat is, de ez csak a hazai piacon érhető el. Franciaországban a Cambourakis kiadónál, Oroszországban a Mann Ivanov and Ferbernél látott napvilágot, de Görögországban, sőt Kínában is kapható. A francia fordítást Joëlle Dufeuilly készítette, aki Janikovszky Éva könyveit is fordította, angolra pedig Owen Good, Tóth Krisztina állandó angol fordítója dolgozta át.   „Titkon olyan könyvet szerettünk volna készíteni, ami annyira ikonikus lehetne itthon, mint a Gőgös Gúnár Gedeon vagy az Ablak zsiráf volt egykor, de azt nem is reméltük, hogy a nemzetközi színtéren is lehet létjogosultsága. Leírhatatlan érzés, hogy a Mindenki tud rajzolni francia kiadása a Louvre és a Pompidou Központ könyvesboltjában is kapható – büszkélkedik Barabás Zsófi. – Szeretnénk, ha finnül és németül is meg tudna jelenni majd a könyv, de egy újabb folytatás ötlete is felmerült már bennünk. Bárhogy is lesz, számunkra hihetetlen, hogy ekkora utat járt be az, amit megálmodtunk.”