Bármennyire is közhelyesen hangzik, a stressz, a folyamatos megfelelési kényszer határozza meg a XXI. század emberének zaklatott életét. A mindennapok rohanásában, az élmények folyamatos kergetésében, a ránk nehezedő terhek súlya alatt elfeledkezünk a pillanatok megéléséről, a tudatos jelenlétről. A koronavírus-járvány szünetében és a szomszédunkban zajló háború árnyékában most még nagyobb szükségünk van arra, hogy megtaláljuk a belső békénket, értékeljük és a maga teljességében éljük meg az életünket.

A szorongás, a problémák túlbonyolítása és aggodalom helyett kiegyensúlyozottan élni a jelenben akár embert próbáló feladatnak is tűnhet, kellő figyelemmel azonban megtalálhatjuk a vágyott harmóniát. Ehhez nyújt kapaszkodót Shunmyo Masuno Zen – Az egyszerű élet művészete és a Nyugalom – 48 lecke a kiegyensúlyozott élethez című könyve.

A zen buddhista pap és díjnyertes zen-kert-tervező évszázadok bölcsességéből merítve épp úgy próbál rendet teremteni a mentális káoszból, ahogy Marie Kondo veszi fel a harcot a minket körülvevő élettér rendetlenségével: eleresztésre és az egyszerűséget hangsúlyozó életszemléletre tanít.

A képen Shunmyo Masuno Zen című könyve.
Forrás: 21. Század Kiadó, Facebook

Shunmyo Masuno a távol-keleti filozófia, a zen tanításait a modern élet nehézségeihez hangolva ad útmutatót az elvárásoktól mentes, boldog élethez.

Szellemi gyakorlatokon keresztül mutatja meg, hogyan változtassunk szokásainkon, nézőpontjainkon, másokhoz fűződő kapcsolatainkon, hogyan fordítsuk a figyelmünket a jelen pillanataira és tartsuk féken a szorongást, miként éljük az életünket a magunk értékrendje szerint és engedjük el a felesleges félelmeket, a felgyülemlett feszültséget.

Nem kell azonnal gyökerestül felforgatni az életünket, de a világunkat csak tudatosság által tudjuk megváltoztatni. Shunmyo Masuno inspiráló gondolatait lassan haladva érdemes beépíteni a mindennapokba. Apróságnak tűnhet tizenöt perccel korább felkelni, rendet tenni az íróasztalon, elültetni egy szál virágot, összpontosítani az „itt és most”-ra, élvezni az egyedüllétet, megélni a csendet, beszívni a friss levegőt, észrevenni a „szürke szépségét”, értékelni az évszakok változásait, de ezek az alapvetések mind segítenek kiüríteni az elmét, levetkőzni a rossz beidegződéseket.

A képen Shunmyo Masuno Nyugalom című könyve.
Forrás: 21. Század Kiadó, Facebook

Shunmyo Masuno iránymutatásul szolgáló könyvei arra világítanak rá, hogy a személyes fejlődés útján megtett lépéseknek, legyenek azok bármilyen aprók, nagy hatásuk lehet.

Megmutatják, hogy a zen alapelvei miként szövődnek bele Japán ősi kultúrájába, és hogy a mai kor embere miként hasznosítja ezeket a tanításokat- A szellemi útravalón túl gyakorlati tanácsokkal is ellátja olvasóját, a Zen – Az egyszerű élet művészete című kötetében leírt légzési technikát nemcsak meditáció, de az elalvás során is kiválóan lehet alkalmazni.

„A buddhisták azt mondják: »Minden nap jó nap«, vagyis akár jó dolgok történnek, akár rosszak, becses minden nap, mert soha többé nem tér vissza. Hogy egy nap jó-e, nem attól függ, mi történik vagy kivel találkozunk, hanem saját tudatunktól” – írja Shunmyo Masuno. Próbáljunk meg erre törekedni, ezáltal meglelhetjük belső békénket, ami a mai világban többet ér mindennél.


Még több cikk a témában: