Hat szakácskönyv, amelynek minden karácsonyfa alatt ott a helye.

Alapvető, biztos konyhai tudáshoz segíthet hozzá Nagy-Britannia legnépszerűbb szakácsnőjének, Mary Berrynek a könyve, a Főzni tanulunk. A Sütimester zsűritagja magán-főzőtanfolyamra invitálja olvasóit, akikkel megismerteti a legfontosabb alapanyagokat, fűszereket és olajokat, valamint konyhai eszközöket, bemutatja az alapeljárásokat, de olyan bonyolultabb folyamatokat is, mint a posírozás vagy a majonéz készítése.

A „családi főzés” nagyasszonya tizenkét, különféle alkalomhoz illő mesterreceptbe avatja be a kezdő szakácsokat. Ennek a tudásnak a birtokában a pirított gyömbéres csirke, a házi málnalekvárral töltött Viktória-torta leírása mellett jól bevált recepteket is közread: tökéletes karácsonyi menü lehet például a zellerkrémleves kéksajtkrémmel, a  gesztenyével töltött pulyka és a narancsos pohárdesszert.

Forrás: Alexandra Kiadó, Facebook

Minden családban megvannak a klasszikus vendégváró receptek, édes és sós falatok, amelyeket még a nagyszülők hagyományoztak tovább, és amiket az unokák is biztos kézzel készítenek el. Legyen szó baráti csevegős délutánról, vagy családi összejövetelről, netán gyerekzsúrról, minden ünnepet még bensőségesebbé varázsolhatnak a saját készítésű harapnivalók.

Családi receptgyűjtemény hiányában remek segítség lehet a konyhában Tóthné Libor Mária új kötete, a Limara vendégvárói. Az olyan nosztalgikus sütemények mellett, mint a cukros briós és az aranygaluska, készíthetünk belőle málnás-habcsókos kalácsot, sütőtökös-mákos kelt rétest vagy épp mézvirágot.

A vasárnapi csokitortát egyszerű rusztikussága teszi tökéletessé, a keksztekercs a sárgabaracklekvártól, diótól és kávétól lesz igazán különleges. Ha pedig valami sósra vágyunk, akkor a Piros Arannyal megbolondított sajtos csigát érdemes kipróbálni, ahogy a balzsamecetes karamellizált lilahagymával és kéksajttal sült lepény vagy a paprikával, fehérborral és tejszínnel párolt makói hagymás csiga sem tűnik ördöngösségnek, de Limarától elleshetjük még azt is, mitől lesz igazán porhanyós a stangli.

Forrás: Csipet Kiadó, Facebook

Két dögös szakácskönyvvel rukkolt elő az ünnepi időszakra a Street Kitchen csapata. Fördős Zé és kollégái közel 100 húsmentes receptet gyűjtöttek össze A nagy vega könyvben, ami nemcsak vegáknak, de azoknak is szól, akik részben száműznék a húst az étrendjükből, vagy egyszerűen csak igazán zamatos, zöldségekkel teli fullextrás fogásokra vágynak. A gyors reggelitől a karácsonyi fogásokon keresztül, a tartalmasabb zöldségleveseken át a tócsnikig és vegafasírtokig minden alkalomra és étkezésre találni ebben a könyvben növényi alapú recepteket.

A zöldségek titka sokoldalúságukban rejlik, úgy tudnak alkalmazkodni különféle ízekhez, mint a kaméleon. Ebből a könyvből kiderül, hogy mennyi izgalmas felhasználási módja van a paradicsomnak, karfiolnak, édesburgonyának és lencsének.

Megkönnyíti az életet, ha mindig van a háznál minőségi alaplé, sült paprikakrém és vega darált hús. A rossz emlékeket idéző menzás finom főzelék zsenge tavaszi zöldségekből készítve ínycsiklandó lehet, a spenótot köret és főzelék helyett levesként is feltálalhatjuk, a spárga pitébe sütve vagy pakoraként is ízletes, ahogy a retek sem csak rágcsálásra való, készülhet a leveléből például pesztó rukkolával vegyítve. A kovászos uborkás tésztasaláta tökéletes nyári fogás, de szintén abbahagyhatatlan a bulguros, lencsés raguval készített muszaka, a tökfőzelék-rizottó és a gombával, fekete babbal töltött pupusas. A klasszikus húsos fogások is tökéletesen működnek zöldségekkel: ilyen például a hajdinával töltött paprika, a lencsés lasagne sütőtökös besamellel vagy a pirított gombás szelíd vadas.

Forrás: Street Kitchen, Facebook

Ütős ízek és combos adagok jellemzik Fördős Zé másik újdonságát. A Brutális kaják a határtalan képzeletről szól: a Street Kitchen alapítója szerint a chilis lángos sültek, cuccosabb levesek mellé ideális köret, míg a kapros-túros változata hentes raguval az igazi, ha pedig valakinek a hortobágyi önmagában már nem lenne elég, feldobhatja egy komoly bolognai raguval, a klasszik hamburger esetében plusz tölteléknek a mac and cheese a legjobb választás, míg a töltött káposzta akár levesként is az asztalra kerülhet.

A szendvicsnek sem kell unalmasnak lennie: a kacsasült esszenciájából készülhet pulled duck, hagymás rostélyossal dobhatjuk fel a Lyoni steakes szendvicset, a choripán pedig a latin-amerikai kolbászos kenyér magyar változata paradicsomsalsával kísért debrecenivel. Ha partit adunk, az angolok pásztorpitéjét rétesbe is tölthetjük, a citromos-mustáros csirkeszárnyakat sajtkrémes tapenáddal kínálhatjuk. Fördős Zé hisz benne, hogy bármit ki lehet rántani, legyen szó füstölt borjúnyelvről vagy lazacból és tőkehalból készült halpogácsáról. És a séf a desszertek terén sem aprózza el: a túrós rétest whiskys vaníliaöntettel koronázza meg, a tiramisuja pedig a Gundel-palacsinta ízvilágát idézi; flódnból rakott palacsintát készít, de a legizgalmasabb mind közül mégis a roquefortos kéksajttorta karamellöntettel.

Tizenhét éve, hogy véget ért a kilencvenes évek legsikeresebb és leghatásosabb tévésorozata, a Jóbarátok, de a hat New York-i fiatalnak még a mai napig óriási a rajongótábora. A Jóbarátok univerzumában azonban nem csak az élet, de az ételek sem átlagosak. Elég csak a szaftos hálaadásnapi pulykás vagy Joey húsgombócos szendvicsére, az ellopnivaló sajttortára, Monica mennyei csokoládébonbonjára, na és Rachel legendás gyümölcsös-húsos trifle-jére gondolni.

Forrás: 21. század kiadó, Facebook

A csapatból a séfként dolgozó Monica az egyedüli, aki tényleg tud főzni, de mindenkinek van  kapcsolata a gasztronómiával. Joey gyakorlatilag állandóan eszik, válogatás nélkül bármit képes befalni, Phoebe megrögzött vegetáriánus, viszont terhessége alatt eszeveszett módon tömi magába a húsos szendvicseket.

Ezeket az ételeket most bárki elkészítheti Amada Yee séfnek köszönhetően. A Jóbarátok hivatalos szakácskönyvében a reggelitől, a leveseken, tésztaételeken és desszerteken át az italokig megjelenik a sorozat minden ikonikus fogása;

a szerző ráadásként számos olyan receptet is bemutat, amelyek nemcsak a sorozat szereplőinek életfelfogásához, illeszkednek, de tükrözik a New Yorkra jellemző multikulturális gasztronómiát is. Alternatív valóságában Ross majma, Marcel csokikrémes-mandulás bundás kenyér formájában reinkarnálódik, Phoebe és slágerének főszereplője, a büdös macska koktéllá változik. Rachel aszalt gyümölcsös parféval próbálja levenni lábáról fiatal és jóképű asszisztensét, Ross a taco helyett kacsazsíros babpürével és salsa verdével kínált chilaquilesh-sel, azaz sült tortillás mexikói reggelivel indítja a napot, a ronda pucér pasi ünnepi partiján pedig kimcshis és sajtos makarónis hot dogot szolgálnak fel.

Sokan úgy tartják, a hosszú élet titkát a konyhában kell keresni. Így vannak ezzel az On the Spot alkotói, Cseke Eszter és S. Takács András is, akik legújabb sorozatukban Dan Buettner amerikai szerző felismerései alapján olyan helyeket keresnek fel, ahol kiugróan magas a 100 év fölöttiek aránya, vagyis ahol a legtovább élnek az emberek.

Forrás: On the spot, Facebook

Ilyen úgynevezett Kék Zónákat találni Szardínián, a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten, a görög Ikaria szigetén, a kaliforniai Loma Lindában és a japán Okinava-szigeteken. A sorozatból kiderül, hogy a természetközeliség és az egymásra figyelés mellett az étkezés és a főzés öröme is jelentősen hozzájárul az egészségesebb, egyszerűbb és hosszabb élethez.

Az On the Spot által kiadott A hosszú élet ízei – 100 recept, hogy 100 évig élj című szakácskönyvből kiderül, a szépkor megéléséhez a tudatosságon és mértékletességen át vezet az út.

Használjunk kevesebb hozzávalót és friss fűszereket, tartózkodjunk a hústól, de a halat se vigyük túlzásba, ahogy a cukrot se, csökkentsük a tejtermékek és a tojás fogyasztását. Azzal is jót teszünk a testünknek, ha minden étkezéshez vörösbort kortyolunk és magokat nassolunk. A könyv távoli kultúrák egzotikus receptjei mellett számos könnyen elkészíthető, tiszta ízvilágú, immunrendszer-erősítő fogás leírását tartalmazza, mint az ikariai hosszú élet raguja, vagy a nicoyai babos-rizses gallo pinto. Szardínián a spagettit diós pestóval készítik, a zöldfűszeres-lencsés minestronét vadédesköménnyel tálalják. Okinaván a zöldségek ízét csípős fűszerekkel gazdagítják, a tofusteaket misogombával párosítják, a sütőtöklevest pedig kurkumával ízesítik.