A TikTok videómegosztó alkalmazásról sokaknak még mindig a tinilányok táncos-mutogatós videói és az értelmetlen kihívások jutnak eszébe, pedig ma már ez a trend kezd háttérbe szorulni: a platform sok érdekes tartalom mellett tökéletesen alkalmas a könyvek és az olvasás népszerűsítésére is. A #Booktok irodalomszerető közössége, tinédzserek és a húszas éveikben járó fiatalok osztják meg olvasmányélményeiket pár másodperces videókban. Ezeknek többek között az egyik érdekes következménye, hogy rég elfeledett könyvek kerülnek újra az eladási toplisták élére.

A TikTok az elmúlt években rendkívül sikeres módszernek bizonyult a könyvek népszerűsítésére. A #BookTok a közösségi médiaplatform egyik legnépszerűbb hashtagje, amely mára több mint 90 milliárd megtekintést ért el. Ennek köszönhető, hogy számos elfeledett, korábban toplistás könyvet kapott fel az olvasni szerető közönség újra, és kaptak a korábbi bestsellerek egy második esélyt, hogy meghódítsák a sikerlistákat. A #BookTok segítségével a kevésbé ismert vagy új szerzők is hatalmas nyilvánosságot kapnak, és nem utolsó sorban nyomon követhetjük azt is, ahogy egy új generáció szeret bele az olvasásba és vesz a kezébe egy régi klasszikust vagy egy frissen publikált, kortárs könyvet – olvashatjuk a Book Riot oldalán.

A TikTok-on vírusként terjedő könyvajánlások hatalmas eladási számokat produkálnak.

Az elmúlt egy-két évben több író is arra lett figyelmes, hogy könyveik, melyeket évekkel ezelőtt adtak ki nagy sikerrel, most érthetetlen és meglepő módon újra a bestsellerlistákra kúsztak. Ezeknek a könyveknek a népszerűségét a kiadók nagyrészt a TikTok alkalmazáson belüli ajánlók sikerességének tulajdonítják, ilyen például Colleen Hoovertől a Velünk véget ér, Taylor Jenkins Reidtől az Evelyn hét férje, vagy Madeline Miller: Akhilleusz dala.

“Hogyan ad el a sírás könyveket a TikTokon” címmel a The New York Times egy hosszú cikkben foglalkozott a fiatalok körében felkapott közösségi oldal irodalmat és könyveket népszerűsítő erejével. A #BookTok egyik felfedezettjét, az Akhilleusz ​dala című regényt 2012-ben adták ki, és tíz évvel később a könyvet megjelentető Ecco nem talált magyarázatot arra, hogy miért szöktek az egekbe hirtelen az eladási számok, hiszen sem sorozat nem készült a regényből, sem reklámkampányt nem indítottak a népszerűsítésére.

Némi nyomozás után kiderítették, hogy az eladási számok emelkedéséhez köze lehet egy, a TikTokra kikerült, 27 másodperces videónak, mely “Könyvek, amiken zokogni fogsz” ajánlással futott végig vírusszerűen a közösségi platformon. Már a videó kikerülésének másnapján nőni kezdtek az eladási számok, egy hónappal később pedig már heti tízezer darab fogyott a regényből, ami kilencszer nagyobb eladás, mint amennyit a könyv 2012-ben produkált. Pedig már akkor is szépen fogyott, hiszen megkapta a britek egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Nők szépprózai díját (Orange Prize).

„Soha nem láttunk még ilyen őrülten magas eladási számokat – úgy értem, havonta több tízezer példányt – más közösségimédia-platformokon” – nyilatkozta Shannon DeVito, a Barnes & Noble könyvek igazgatója. De mi lehet a titok? Miért van érezhetően nagyobb hatása a TikToknak a könyveladási statisztikákra, mint bármely más közösségi médiumnak? A választ DeVito szerint a fiatalok játékos, őszinte, olykor túldramatizált, de mégis hitelesnek tetsző megnyilatkozásaiban kell keresni. A videókban szereplő tinédzserek nem félnek kimutatni az érzéseiket a könyvekkel kapcsolatban. Sírnak, zokognak, a könyvet dühösen a sarokba dobják – nyilvánvalóan viccesen eltúlozva, játékosan felnagyítva a könyvek olvasását követő érzéseiket. Vagy a humorfaktor vagy az érzelmi kitörések miatt, de az emberek őszintén kíváncsiak lesznek a könyvre.

A TikTok felületén a #BookTokChallenge kihívást idén nyáron indította útjára, melyben arra kérték a felhasználókat, hogy osszák meg, mit olvasnak.

A június 29. és augusztus 31. között folyó kampányban a videók nézettsége 170 milliós látogatószámot produkált, az itt megjelenő legnépszerűbb könyvek listájáról pedig most bemutatjuk a legnépszerűbb nyolc regényt, amely magyar nyelven is megjelent.

Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Adam Silvera regényében a történet szerint szeptember 5-én, kicsivel éjfél után a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír: erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Végső Barát. Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük – egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet. Ez a történet emlékeztet rá, hogy halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet – és egyetlen nap alatt is megváltoztathatjuk az egész világunkat. (Olvasd el a könyvről készült könyvajánlót, itt!)

A képen Adam Silvera Mindketten meghalnak a végén című könyve.
Forrás: konyvertlelkemet, Instagram

Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent. Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet.

Madeline Miller: Akhilleusz dala

Gyönyörű történet a görög mitológiából ismert istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, így Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. (Még több mitológiai témával foglalkozó könyvért kattints ide!)

A képen Madleine Miller Akhilleusz dala című könyve.
Forrás: pink.d.reads, Instagram

Tahereh Mafi: Ne érints

Senki sem tudja, miért végzetes Juliette érintése, de a Regeneráció kormányának tervei vannak vele. És terveik között szerepel, hogy fegyverként használják a lányt. De Juliette-nek is megvannak a maga tervei. Soha életében nem volt szabad, ám végre felfedezi magában az erőt, hogy visszavágjon. És megtalálja a jövőt az egyetlen fiúval, akiről azt hitte, örökre elvesztette. Tarareh Mafi regényében egy emberfeletti erővel rendelkező lány egy hatalmi játszma közepén találja magát egy olyan világban, ami tele van vérpezsdítő szerelemmel, kábító gonoszsággal és a jövőt meghatározó választásokkal.

Colleen Hoover: Velünk véget ér

Néha az okozza a legtöbb fájdalmat, aki szeret. Lilynek nem ment mindig könnyen a sora, de annál keményebben dolgozott, hogy olyan életet élhessen, amilyenre vágyik. Elhagyta a Maine állambeli kisvárost, ahol felnőtt; egyetemet végzett, és Bostonba költözött, ahol saját vállalkozásba kezdett. Amikor szikrázni kezd a levegő közte és a jóképű idegsebész, Ryle Kincaid között, Lily életében hirtelen minden túl szép lesz ahhoz, hogy igaz legyen. A regény egy felejthetetlen mese a szerelemről, amiért nagy árat kell fizetni. (Ha kíváncsi vagy a szerzőre, olvass róla többet ebben a cikkben!)

A képen Colleen Hoover könyvei.

V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete

Franciaország, 1714: egy fiatal nő végső elkeseredettségében alkut köt az ördöggel, hogy örökké éljen, ám ezért cserébe súlyos árat fizet. Az ördög megfosztja a világban elfoglalt helyétől, és arra kárhoztatja, hogy mindenki elfelejtse, akivel találkozik. Így kezdődik Addie LaRue évszázadokat és kontinenseket átívelő, felejthetetlen története. Művészek múzsájaként vonul végig a történelmen, melynek során egyetlen társa az ördög, aki minden évben felkeresi az egyezségük évfordulóján. Aztán egy napon, egy manhattani antikváriumban Addie belebotlik valakibe, aki emlékszik rá. És ekkor rájön, hogy nem menekülhet örökké a végzete elől.

Alex Michaelides: Néma tanú

A Néma tanú sokkoló pszichológiai thriller egy nőről, aki meggyilkolja a férjét, és egy terapeutáról, aki rögeszmésen kutatja indítékait. Alicia Berenson élete látszólag tökéletes: híres festőnő, aki feleségül ment egy jó nevű divatfotóshoz. Nagyszerű házban él, amelynek hatalmas ablakai egy parkra néznek London egyik legfelkapottabb negyedében. Egyik este férje, Gabriel későn tér haza egy fotózásról, Alicia ötször arcon lövi, aztán mindörökre elnémul. A néma beteget a nyilvánosság és a bulvárlapok elől egy észak-londoni törvényszéki orvostani intézetbe zárják. Theo Faber, a bűnügyi pszichoterapeuta jó ideje vár a lehetőségre, hogy vele dolgozhasson. Elszántsága, hogy szóra bírja páciensét, és felfedje a titkot, miért lőtte le a férjét, saját indítékainak labirintusába vezeti. Olyan igazságot kutat, amely azzal fenyeget, hogy őt magát is felemészti.

Alex Michaelides Néma tanú című könyve.
Forrás: books.over.bros, Instagram

Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje

Egy szédítő hollywoodi karrier. Egy mélyen eltemetett titok. A legendás, de teljes visszavonultságban élő világsztár, Evelyn Hugo évtizedek óta először hajlandó interjút adni. A döntésénél már csak a választása meglepőbb: ragaszkodik egy fiatal, ismeretlen újságírónőhöz, Monique Granthoz. Miért pont neki jut ez az álomlehetőség? Aztán Evelyn emeli a tétet. Mert a szimpla sztárinterjú helyett sokkal többet ajánl. Mindent. A teljes igazságot csillogóan botrányos életéről. Semmit sem szépítve és semmit sem elhallgatva. Ahogy elkezdődik a munka, az újságírónő nemsokára sejteni kezdi: valamilyen módon összefonódik saját sorsa és Evelyn múltja. Ám ennek a titoknak nagy ára van. Szerelmek, végzetek, barátságok és árulások, aztán egy elképesztő csavar – ez a szenvedély és az életbölcsesség letehetetlen regénye.

Kiemelt kép: cottonbro studio, Pexels