Két éve, hogy a koronavírus-járvány teljesen felforgatta az életünk, a kezdeti karantén miatt pedig az életterünkről kialakított képünk is alapvetően alakult át. Korábban a rohanó életvitel miatt sokan szinte csak aludni jártak haza, mára azonban életünk ezen része jelentősebb és összetettebb szerepet kapott. Az utóbbi időben a pihenés tere összemosódott a munkáéval, emiatt pedig még fontosabbá vált, hogy megleljük benne a harmóniát.

De mégis mitől érezzük jól magunkat valahol? Mit jelent az otthonosság? Mitől válik élővé egy otthon? Mennyire befolyásolja hangulatunkat, világlátásunkat a saját terünkhöz való viszonyunk? Ezekre is választ adhatnak Trom Kata Tér-lélek-tan, illetve Miért ott van a szék? című kötetei, amelyek sokkal inkább önismereti, mint lakberendezési könyvek. Olyan útmutatók, amelyek segítenek új perspektívából tekinteni a környezetünkre, és megérteni a terek és a lelkünk közötti érzékeny összefüggéseket, mélyebb értelmezési rétegeket.

„Otthonunkkal való élő kapcsolatunk megfelelő rugalmasságot igényel tőlünk, hiszen az ideális otthon időről időre átalakul. Az évszakok mellett elsősorban a főbb életeseményeket követi: párkapcsolat, házasság, gyerekszülés, szülővé válás, nagyszülőkkel összeköltözés, stb. Ezért ha igazán elégedettek szeretnénk lenni az életterünkkel, ne az örökkévalóságnak tervezzünk, és ne törekedjünk a »kész a lakás« állapotra, hanem fogadjuk el a tényt: otthonunk sosem lesz befejezve. Állandóan változik, ahogy az életünk is.”

Nemcsak ízlésünk és életstílusunk tükre, hanem otthonunk a benső világunk kivetüléseként is értelmezhető. A bútorok és kiegészítők nem egyszerű berendezési tárgyak, emlékek, személyek, különböző energiák kötődnek hozzájuk.

Trom Kata a spirituális életszemlélet mellett megosztja olvasójával azokat a praktikákat, amelyekkel harmonikusabbá varázsolhatjuk közvetlen környezetünket.

Ehhez néha épp elég átrendezni a bútorainkat és a különböző kiegészítőket, dísztárgyakat. De Trom Kata szerint a szelektálás is segít kiegyensúlyozottá tenni életterünket, időről időre gondoljuk át, mely tárgyak, bútorok nem szolgálnak már minket.

Forrás: juditu.otthon, Instagram

„A lakberendezés tudományát gyakran hasonlítom a zenéléshez. Nincs mindenkinek abszolút hallása, de sokan megtanulnak kottából játszani. Ugyanez vonatkozik a színekre, a formákra és a lakberendezésre is Egyáltalán nem mindenki születik olyan ösztönös adottságokkal, hogy úgy tudjon berendezni egy lakást, hogy az végül olyan is legyen, amilyennek tervezte, de a legtöbben sokat javulhatnak ezen a téren, ha megtanulhatják az alapokat, és gyakorolhatják a képességüket.”

Frida Ramstedt neves svéd lakberendező és blogger olyan gyakorlati kézikönyvet alkotott meg, amelyből bárki számára megtanulható, miként lehet egy adott térben megteremteni az ízlésünkhöz, életstílusunkhoz illő otthont.

A lakberendezéshez nincs szükség feltétlenül vizuális inspirációra, Ramsted szerint a belsőépítészeti magazinok fotói ugyanis sokszor fals képet mutatnak. Véleménye szerint a korunkat uraló vizualizmus szöges ellentétben áll a funkcionalizmussal, ahogy az is probléma, hogy az otthonunkra alapvetően az identitásunk kivetüléseként tekintünk. A legtöbben sokkal jobban ragaszkodnak egy magukénak érzett lakberendezési stílus, mintsem az otthoni kényelem megteremtéséhez.

Az Érezd magad otthon – Lakberendezés A-tól Z-ig című kötetben épp ezért nincs egyetlen fotó sem, csupán néhány egyszerű ceruzarajz, de ez épp elég, a minden apró részletre kiterjedő magyarázatok és iránymutatások ugyanis tökéletesen segítenek abba, hogy felismerjük, mire is van szükségünk ahhoz, hogy lakásunkat valóban otthonnak érezzük.

Forrás: biroeszter.interiors, Instagram

Ramstedt szerint a lényegi kérdés nem az, hogy mivel, hanem hogy miként dekorálunk. A szakember megismerteti olvasóját az olyan lakberendezési alapelvekkel, mint az aranymetszés, az egyharmados szabály vagy a vizuális súlypont. Rámutat arra is, hogy az enteriőrök kialakításánál érdemes figyelembe venni az adott tér korát és jellegét, de akár történelmi kontextusát is, ezek ugyanis segítenek megérteni az egyes építészeti és tervezési részleteket.

Ramstedt megoszt számos ergonómiai trükköt, beszél arról, hogyan kell a méretet és a méretarányt variálni, de kitér a bútorok ideális helyzetére is. Könyvéből kiderül, mi a dohányzóasztal megfelelő mérete a kanapéhoz képest, mi a világítótestek optimális magassága, vagy épp milyen akusztikai megoldásokkal lehet tompítani a zavaró zajt, visszhangot, de tippeket ad ahhoz is, hogy miként rendezhetjük be valóban fenntartható, környezetbarát módon az otthonunkat.

Az álomotthon elengedhetetlen hozzávalója a rend és rendszer is, amit nem elég elérni, meg is kell tartani. Ehhez nyújtanak kapaszkodót a Netflix The Home Edit című dokumentumfilm-sorozatának lakberendezői, Clea Shearer és Joanna Teplin.

Szivárványsorrend és címkézés, no és rengeteg tárolóeszköz – ez a lényege Sharer és Teplin esztétikumot és a praktikumot ötvöző rendszerének. „(…) leltárt kell készíteni mindenről, amit szeretnél, hogy ott legyen; kitakarítani mindazt, amit nem; kategorizálni a tételeket; rájönni, hogy lehet legkönnyebben hozzáférhetővé tenni őket, aztán széppé varázsolni az egészet” – írják könyvükben.

Forrás: Alexandra Kiadó, Instagram

A The Home Edit – Rendrakás rendesen című kötetben megmutatják, miként lehet szisztematikus és átlátható rendszert teremteni a káoszból a legapróbb fiókoktól kezdve a legnagyobb gardróbszekrényig. Nem kell persze rögtön nekiesni az egész lakásnak, kezdetnek bőven elég, ha egy fiókot, vagy a mosogató alatti kupis részt rendbe tesszük, aztán jöhet sorban a többi rejtett zug. Ha már rutinossá váltunk, a legjobb terep a rendszerezésre a fürdő, a gardrób vagy a kamra.

A végeredményért azonban néha meg kell szenvedni: időigényes és érzelmileg is megterhelő folyamat megválni azoktól a dolgoktól, amelyekre tényleg nincs szükségünk, és amelyekhez már egyáltalán nem kötődünk érzelmileg. De ha lelkiismeretesen vetjük bele magunkat a szanálásba, utána már szinte gyerekjáték lesz a csoportosítás-kategorizálás, kreatív energiáinkat pedig kiélhetjük a szivárvány szerinti elrendezéssel és a címkézéssel.

A közelgő tavaszi nagytakarítással együtt akár ennek a feladatnak is érdemes nekiállni.

Kiemelt kép forrása: biroeszter.interiors, Instagram