Öt könyv, amely a mai rendhagyó időkben is segíthet lelki nehézségeink leküzdésében.

Almási Kitti: Ki vagy te?

Belső parancsaink sokszor nem is sajátjaink, sokkal inkább a másoknak való megfelelés határozza meg őket. Önazonosságunk feladása azonban komoly elakadásokhoz vezethet, amelyeket olykor csak évek kemény munkájával tudunk feloldani. Almási Kitti legfrissebb könyve a cselekedeteink miértjével foglalkozik, azzal, hogy kiknek és miért is akarunk megfelelni, mi az oka, hogy sokan folyamatos elvárásspirálba taszítják magukat ahelyett, hogy saját útjukat járnák. A szerző könnyed, gördülékeny stílusban szól a szülői tiltásokról és parancsokról, párkapcsolati játszmákról, az építő kritikákról, a közösségi média énképre gyakorolt hatásáról, de olyan tabutémák is megjelennek a pszichológus új könyvében, mint a szexuális teljesítménykényszer, a pornófogyasztás, vagy a Metoo-mozgalom hatása.


Csernus Imre: Főnix

A megújulásról szól a provokatív stílusáról ismert pszichiáter, Csernus Imre legújabb könyve. A szerző a koronavírus-járvány apropóján szembesíti az olvasót azzal: ez a legjobb pillanat arra, hogy az egyén újradefiniálja saját magát. Most kell újjá születnie, mint a főnixmadárnak. Csernus, a tőle megszokott kíméletlen hangnemben figyelmeztet a tudatosság egyre nagyobb jelentőségére, a pánik helyett a belső harmónia megtalálására. Véleménye szerint most kell átértelmeznünk mindazt, amit eddig az alázatról, a tisztaságról, a jóakaratról, a mértékletességről gondoltunk. A szerző mindezt az alaszkai eszkimók és a fejlett világban élők életmódjának és világlátásának összehasonlításával szemlélteti.


Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Kapcsolataink milyensége szorosan összefügg kötődési stílusunkkal. Gyerekkori mintáink határozzák meg felnőttkori viselkedésünket, ahogy jelentősen befolyásolják választásainkat is. Lukács Liza új könyvében az apához és anyához való viszony elemzésén keresztül segít, hogy még tisztább képet kapjunk magukról, felismerjük, hogy az életünkben folyamatosan felbukkanó ismétlődések, választások miként kapcsolódnak az eredeti kötődési mintáinkhoz, továbbá útmutatót ad, hogy képesek legyünk a negatív berögződéseket pozitív élménnyé változtatni. Kapcsolataink milyensége szorosan összefügg kötődési stílusunkkal. Gyerekkori mintáink határozzák meg felnőttkori viselkedésünket, ahogy jelentősen befolyásolják választásainkat is. Lukács Liza új könyvében az apához és anyához való viszony elemzésén keresztül segít, hogy még tisztább képet kapjunk magukról, felismerjük, hogy az életünkben folyamatosan felbukkanó ismétlődések, választások miként kapcsolódnak az eredeti kötődési mintáinkhoz, továbbá útmutatót ad, hogy képesek legyünk a negatív berögződéseket pozitív élménnyé változtatni.


Vekerdy Tamás: Jól szeretni

„Szülőként szorongunk, hogyan fog a gyerekünk a rossz jegyeivel továbbtanulni. De tudnunk kell: ezer kerülőút, vargabetű van! Nem igaz, hogy minden most dől el, és az egész élete ezen múlik! A lényeg ebben az időszakban az óvó, biztonságot adó, bízó, jóhiszemű, intuitív családi háttér. Nem lehet ez a gyerek hülye, ha olyan zseniálisan barkácsol! És tényleg nem is az. A nagy Polányi Mihály óta tudjuk, hogy létezik úgynevezett tacit knowledge, azaz rejtett, személyes, néma – »hallgató« – tudás” – írja könyvében Vekerdy. Szülőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben, ami telis-tele van buktatókkal. A tiszta, érett szeretet az, amely bármilyen hibát, elvétett lehetőséget képes felülírni. De hogyan tudjuk úgy szeretni gyerekünket, hogy az neki jó legyen? Vekerdy Tamás 2013-ban megjelent könyve, amely már a harmadik kiadást éri meg, a toleranciáról, együttélésről, a szabadság, a példamutatás és a szülői hitelesség fontosságáról szól. Vekerdy a csecsemőkortól a fiatal felnőttkorig kalauzolja olvasóját, szülőkkel való beszélgetéseken, személyes történeteken és irodalmi példákon keresztül veszi sorra a gyermekpszichológia fontos kérdéseit. Ajánlott olvasmány mindenkinek, akinek gyereke van, vagy aki még csak vágyik rá, de annak is, aki gyerekekkel foglalkozik. Vekerdyt olvasva nemcsak a gyerekekről, de önmagunkról is sokat tanulhatunk.

A Jól szeretni elérhető hangoskönyvként is, a tavalyelőtt elhunyt szerző magával ragadó előadásában.