A magyar származású – de már régóta Amerikában élő – dr. Edith Eva Eger mérhetetlen élettapasztalatához képest meglehetősen későn, 89 éves korában írta és jelentette meg A döntés című, első kötetét. A könyv saját életén, illetve a pszichológusi pályája során megismert páciensek történetén keresztül mutatja be számunkra, hogy a legnagyobb traumákat hogyan dolgozhatjuk fel, és miképpen választhatunk egy szerethető életet a múlt tiszteletével együtt.

Az író megdöbbentő részletességgel meséli el, hogyan élte túl gyermekként Auschwitz borzalmait. Miközben olvastam, az összes nyers, borzasztó kép és esemény a szemem előtt játszódott le, ami hihetetlen élményt ad, még ha ez jelen esetben negatív előjelű is. A kislány, aki Kassáról a testvérével együtt egyenesen a haláltáborok borzalmaiba csöppent, a múlt minden élményét eszközként használta fel a túlélés érdekében. Edith fiatalkorában még balett-táncosként színpadokon, tornászként pedig olimpiai részvételen gondolkodott, mégis Mengelének kellett eltáncolnia élete legfontosabb Kék Duna keringőjét. A háború alatt zsidóként átélt szörnyűségek során sokszor nüanszok mentették meg életét – a könyörtelenségben a jóság apró szikrája is képes megváltoztatni sorsokat: például az őr megkíméli életét, amikor élelmet lop magának és nővérének. Szüleit már a haláltábor kapujában elveszítette, de a felszabadulást követően újra egyesülhetett testvéreivel, és bemutatja számunkra, hogy hogyan lehet új életet kezdeni, megtanulni feldolgozni a traumákat. Újra felépítette magát testben és lélekben, és a nácik által elvett gondtalan gyermekkorát felnőttként élte meg.

Olvasás közben szeretem felírni magamnak a legfontosabb mondatokat, idézeteket, és ennyi jó gondolatot rég nem írtam ki egy könyvből, mint most. Olyan bölcsességek, tanácsok szerepelnek a könyvben, ami a legnagyobb problémák megoldására, feldolgozására, enyhítésére is gyors segítséget nyújthat bárkinek. Ennek a könyvnek az a célja, hogy támaszt nyújtson. Dr. Edith Eva Eger megtalálta új életének célját: Amerikába költözött, családot alapított és elvégezte a pszichológia szakot, hogy minél több embernek segítsen megtanítani elfogadni a múlt sérelmeit, szembenézni a gondokkal, feldolgozni a traumákat, kiutat találni, és ami a legfontosabb: megbocsátani! Csak mi tehetjük saját magunkat áldozattá, nekünk kell eldönteni, mire figyelünk oda: arra, amit elvesztettünk, vagy arra, ami még megvan.

Úgy érzem, hogy ennek a kötetnek a könyvespolcunkon a helye, hiszen egy csodálatos holokauszt-túlélő honfitársunk egész élete és szellemisége benne van. Az élet sokszor sodorhat olyan élethelyzetbe minket, amikor döntenünk kell, hogy beleragadunk-e a múltba, a sérelmeinkbe, vagy az átélés, megélés és túlélés után előretekintve tovább tudjuk élni az életünket, más értékek mentén. Egy olyan ember tanít emberségre, aki megélte a legembertelenebb poklot. Egy idézettel ajánlom mindenkinek a könyvet: „Soha nem változtathatom meg a múltat. De egy életet meg tudok menteni: a magamét!”