Gyakorló anyaként keltette fel érdeklődésemet Sean Covey A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása című könyve, ami Michael Phelps, 23-szoros olimpiai aranyérmes úszó ajánlásával jelent meg. Vajon mi lehet a receptje egy nemzetközi szinten is bestsellernek mondható könyvnek, amit világszerte több mint 5 millió példányszámban adtak el?

Biztos vagyok benne, hogy a siker oka az, hogy egyszerre szól szülőkhöz és a kamaszokhoz, és hogy barátságos, szinte „haveri” könnyedségű hangvételével, hétköznapi példáival és történeteivel eléri azt, hogy az „Y generáció” se rakja le két oldal elolvasása után, hogy annak rendje és módja szerint a könyvet hátrahagyva keressen vigaszt a telefon rejtelmeiben, egy újabb macskás videó letöltésében, esetleg barátok vidám képeinek nézegetésében. Nem, ez a könyv a kezükben marad és végig is olvassák, ebben biztos vagyok.

Covey műve egyszerre szórakoztató olvasmány, munkafüzet és képregény, ami gyorsan és játékosan mutatja be az olvasóknak a különleges nevelési praktikáit. Amolyan kis élet-GPS, ami abban ad eligazítást, hogy hogyan érjük el álmainkat, hogyan valósítsuk meg vágyainkat.

Egy olyan fiatalos stílusú kézikönyv, útmutató, amit szívesen ajánlok szülőknek és tanároknak egyaránt, ami ötleteket ad ahhoz, hogy könnyebben tudjanak, tudjunk viszonyulni a fiataloknak azokra a problémáira, amik elsőre érthetetlennek, ne adj isten, idegesítőnek tűnnek, és amikre nehezen tudunk értelmezhető választ, megoldást adni. Covey humorosan próbál rávezetni minket például arra, hogy mi a „kapcsolati bankszámla”, azaz hogyan lehet konkrét ajánlásokkal egy szerethető világot kialakítani magunk körül. Legfontosabbnak azt tartja, hogy önmagunkkal legyünk kibékülve, mi legyünk rendben és legyünk tisztában a saját pozitív és negatív tulajdonságainkkal, erőnkkel, előnyeinkkel és hátrányainkkal. Ha ez megvan, és még van egy kis önbizalmunk is, úgy felismerhetjük a problémákból a megoldásokig vezető kiutakat, azaz a „személyes bankszámlánk” értékét növelhetjük.

Néhány év múlva Emma lányom elér abba a korba, hogy bizony, le kell majd vele ülnöm beszélgetni a szexről, emberi kapcsolatokról, tanulásról és az iskolai konfliktusokról. Nem beszélve a  kamaszkori lázadásokról, amiket szintén kezelni kell majd, amik az élet velejárói, mondhatni „megúszhatatlan” témák.

Addig nincs más teendőm, mint gyűjteni az ötleteket, módszertanokat. Sean Covey műve pont ilyen, tökéletes segítséget nyújt abban, hogy a rázósabb időszakokban is jó barátai lehessünk a gyermekünknek. A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása című könyv azoknak is segítséget nyújthat, akiknek nincs kivel megbeszélniük a kételyeiket, szorongásaikat, bizonytalanságaikat.
Covey sörétes puskával megy vadászni egy olyan rétre, ami tele van vadakkal és így biztos a találat is.