Jó néhány évvel ezelőtt az egyik kedvenc televíziós munkám, A világ árvái című dokumentumfilm-sorozat jóvoltából eljuthattam számos egzotikus, de szegény országba, olyan helyekre, ahová egyébként talán sosem jutottam volna el. Részben akkori – 2006-os – tapasztalataim, részben a világról alkotott általános hiedelmeink és a média túlzásai miatt időnként én is hajlamos vagyok borúsan látni az emberiség jövőjét, a föld országainak kilátásait. A Tények című könyv elolvasása azonban megváltoztatta ezt.

A könyv svéd szerzői küldetésüknek tekintették, hogy évtizedes munkával feldolgozzák a világ olyan sorskérdéseiről kapott hivatalos adatokat, mint például a várható élettartam, a gyermekek születése vagy a nők iskolázottsága. Meglepődve olvastam, hogy a helyzet messze nem olyan lehangoló, mint sokan hisszük. Nem csak én, aki a médiában dolgozom, nem csak átlagemberek, de még Nobel-díjasok és politikai döntéshozók is hajlamosak borúlátóbb válaszokat adni a szerzők által összeállított ténykérdésekre, mint a csimpánzok, melyek a puszta szerencsére hagyatkozva 33%-os eredményt érnek el…
Mik az okai annak, hogy ennyi ember téved ennyi mindenben, legyen bármennyire iskolázott, svéd, amerikai vagy magyar? – a könyv erre a kérdésre keres és talál válaszokat.

Nagyon tetszett az a lelkesedés és az a szórakoztató, olvasmányos stílus, ahogyan a könyv leírja a globális tudatlanság elleni harcot és a tényalapú világkép előnyeit, a szerzők személyes élményeivel fűszerezve. Az interneten is elérhető előadásaik és az adatokat feldolgozó színes ábráik pedig számunkra is érthetővé, szemléletessé teszik a világban végbemenő fejlődés folyamatát.
A Tények elolvasása során garantáltan optimistává és tájékozottá válik az olvasó, rá is fér. Szerintem kihagyhatatlan és hiánypótló mű született.