A mindennapok rohanásában, vagy éppen a kényszerűen megtapasztalt semmittevésben mi magunk és a környezetünk is gyakran érzelmi hullámvasúton találjuk magunkat. Nagyvonalúbb pillanatainkban elnézően azt mondjuk – vagy azt szeretnénk hinni –, hogy ilyen az élet, egyszer fenn, egyszer lenn. Máskor nem értjük, hogy mi a fene ütött a másik félbe vagy belénk? Szerencsére nemrégiben a kezem ügyébe került a megoldókulcs, hogy ezeket a szélsőséges érzelmeket és emberi viselkedésformákat jobban megérthessem.

Dr. Belső Nóra pszichiáter Életciklusok és hangulatzavarok című könyve bemutatja, hogy az életünk különböző szakaszaiban, a magzati kortól az aktív felnőttkoron át az elmúlásig milyen élmények és próbatételek formálhatják és tehetik próbára személyiségünket. A szorongásainkat és viselkedésünket sok esetben meghatározza az adott életszakasz, amelyben vagyunk. Ilyen lehet például a kamaszkor vagy a nyugdíjazás, amikor sokan elkezdjük hirtelen feleslegesnek érezni magunkat a világban. De legalább ennyire alakíthatják a személyiségünket a különböző traumák, például válás, egy hozzátartozó korai elvesztése, vagy a neveltetésünk során elkövetett hibák is. A hangulati kilengésekhez, a szorongáshoz és depresszióhoz tehát több út vezethet, ezeken visz keresztül bennünket ez a nagyon világos szerkezetű és felépítésű könyv.

Fontosnak tartanám, hogy éppen ezért minél több emberhez eljusson ez a kötet, mert a magunk és egymás életszakaszainak jobb megismerése által megérthetjük, miért szorong a másik, milyen behatások érték.

Azáltal, hogy megértjük társaink, barátaink, hozzátartozóink viselkedésének hátterét, egy kicsit fel is vértezhetjük magunkat ahhoz, hogy ezt a mindennapokban kezelni tudjuk. Másrészt a mások problémáinak alaposabb megismerése hozzásegíthet a többiek elfogadásához is: ha megértjük élettörténetünk hátterét, könnyebben megértjük mások viselkedését is. Nem utolsósorban pedig magunkat is jobban megismerjük – erre talán mostanában sokunknak több lehetősége is van.