Megvallom őszintén, komoly személyes motivációktól vezérelve vettem kezembe a Chris Voss – Tahl Raz szerzőpáros Tárgyalj úgy, mintha az életed múlna rajta! című könyvét. Egyfelől vállalkozóként, másfelől szülőként és nagyszülőként is úgy éreztem, hogy fejlesztenem kell a tárgyalási és meggyőzőképességemet. Nem csalódtam, ez a gyakorlatias könyv igazolta a várakozásaimat!
A könyv egyes fejezetei minden esetben két szakaszra bonthatók. Egyfelől minden fejezetben megismerhetünk egy izgalmas, gyakran bűnügyi történetet Voss FBI-os túsztárgyaló múltjából, ezek nagyon olvasmányosak. Másfelől ezekből az esettanulmányokból leszűrve a tanulságokat végigvezet bennünket a bevált meggyőzési technikákon, melyekkel a magunk javára fordíthatjuk a tárgyalási folyamatokat az élet különböző területein.
De melyek is ezek?

Ne gondoljuk, hogy a könyvben leírtak csak egy akciófilmbe illő FBI-ügynök számára lehetnek hasznosak!


A könyvben leírt módszertan a hétköznapi életünkben is nagy szolgálatot tehet: például, ha autóvásárlásra adjuk a fejünket, és alkudozásra kerülne sor. Vagy ha a főbérlőnk másnak szeretné kiadni a lakását (drágábban), ám mi megpróbáljuk meggyőzni, hogy tartson ki mellettünk. És alighanem minden szülőnek ismerős élethelyzet az, amikor már sokadik alkalommal szólunk kiskorú gyermekünknek, hogy öltözzön fel / induljunk el / szálljon ki a fürdőkádból, de mi minél feszültebbek vagyunk, ő annál inkább ellenfeszül ahelyett, hogy együttműködne.

Mindennapi élethelyzetekben tökéletesíthetjük tehát a könyvben leírt praktikákat.


Hiszem, hogy ha ezen képességekben előrelépünk, az üzleti életben vagy a munkahelyi környezetben is jobb eséllyel vívhatjuk meg időnként elkerülhetetlen csatáinkat és kezelhetünk sikeresen tárgyalási szituációkat. Megerősítem: az iskolába történő elindulások a könyvben olvasott trükk alkalmazása óta sokkal gördülékenyebbekké váltak! Pusztán már ezért is megéri elolvasni!