Árverésre bocsátották azt a kétoldalas levelet, amelyben John Steinbeck megosztotta gondolatait a szerelemről tizenéves fiával. Az irodalmi Nobel-díjas író szívmelengető apai tanácsokkal látta el Thomast, aki életében először volt szerelmes – olvasható a Washington Post oldalán.

Az Édentől keletre és az Egerek és emberek című nagy sikerű regények szerzője legidősebb fiának, Thomasnak címzett, kézzel írt levele egy bostoni árverésen kelt el október 13-án, több mint 32 ezer dollárért (13,6 millió forintért).

„Miközben ez a levél intim betekintést nyújt Steinbeck családi életébe, bölcs és szívhez szóló gondolatokkal fejezi ki az író szerelemről alkotott elméletét is.” – nyilatkozta Bobby Livingston, az aukciósház ügyvezető alelnöke.

Steinbeck, aki Érik a gyümölcs című regényéért 1940-ben Pulitzer-díjat, 1962-ben pedig irodalmi Nobel-díjat kapott, megmutatta, hogy nem idegenek tőle a szívügyek.

A kétoldalas, 1958. november 10-én keltezett levélben az író 14 éves fiának arról ír, hogy a szerelem egy nagyszerű, kiváltságos érzés, melyet semmi nem árnyékolhat be. Leírja, hogy a szerelem többféle lehet: létezik önző és birtokló, amely kicsinyessé és gyengévé teszi az embert, de létezik kedves, tiszteletteljes, önzetlen fajtája is. Figyelmezteti tinédzser fiát, hogy vannak emberek, akikhez óvatosan kell közeledni, mert félénkek és szemérmesek. Gondosan felkészíti a fiát arra az eshetőségre is, hogy az érzéseivel magára maradhat, illetve hogy a viszonzatlan szerelem is lehet ajándék, és nem kevésbé értékes, mint a viszonzott szerelem.

Forrás: oprah.com

A levél szövegét világszerte közzétették, többek között a Penguin Books 1989-ben megjelent Steinbeck: A Life in Letters című kötetében.

A levél teljes szövege így hangzik magyarul:

Kedves Thom!

Ma reggel megkaptuk a leveled. Az én szemszögemből válaszolok rá, és persze Elaine is leírja majd, hogy ő mit gondol.

Először is, ha szerelmes vagy, az csodálatos, valójában ez a legszebb dolog, ami az emberrel megtörténhet. Ne hagyd, hogy bárki kisebbítse vagy elhalványítsa ennek az érzésnek a jelentőségét.

Másodszor: a szerelem többféle lehet. Van a gonosz, önző, birtokló szerelem, amikor a szeretetet valaki önmaga fontosságának megélésére, önérvényesítésre használja. Ez a szerelem csúnya és bénító. A másik szerelem pedig a benned szunnyadó ezerféle szép érzés – a kedvesség, törődés és a tisztelet – kiáradása. Ez a tisztelet nem a társadalmi illemszabályok diktálta kötelességből fakad, hanem egy felsőbbrendű tisztelet, a másik személy különlegességének és értékeinek csodálata és elismerése. Az első típusú szerelem beteggé, kicsinyessé és gyengévé teszi az embert. A második azonban felszabadítja benned rejlő erőt, bátorságot, jóságot, sőt, egyfajta bölcsességet is, aminek a létezéséről nem is tudtál.

Azt mondod, ne higgyük, hogy holmi gyermekes fellángolásról lenne szó. Ha ilyen mélyen érzel, akkor természetes, hogy nem az. De persze nem is azt kérdezted tőlem, hogyan érzel, hiszen ezt te magad mindenkinél jobban tudod. Sokkal inkább azért fordultál hozzám, hogy segítsek, mihez kezdj ezzel az érzéssel, és ezt el is tudom neked mondani.

Érezd kiváltságosnak magad, légy nagyon boldog és hálás ezért az érzésért. A szerelem a legjobb és legszebb dolog a világon. Próbálj méltó lenni hozzá.

Ha szeretsz valakit – nem történik semmi baj, ha ezt kimondod –, csak ne feledd, hogy vannak emberek, akik szégyenlősek, félénkek, ezért mielőtt megosztod az érzéseidet, érdemes figyelembe kell venned ezt a szemérmességet.

A lányoknak kifinomult érzékük van ahhoz, hogy tudják, mi van a szívedben, de ettől függetlenül szeretik hallani is. Olykor előfordul, hogy a szerelmedet valamilyen okból kifolyólag nem viszonozzák – de tudd, hogy ettől még az érzéseid nem lesznek kevésbé értékesek vagy jók.

Végül, pontosan tudom, hogy mit érzel, mert én is így érzek, és nagyon örülök, hogy már te is megtapasztaltad ezt.

Nagy örömünkre szolgálna, ha találkoznánk Susannal. Nagyon szívesen látjuk őt vendégül. De ennek a megszervezését Elaine-re hagyom, mert ez az ő felségterülete, és egészen biztosan nagy örömmel teszi majd. Ő maga nagyon sokat tud a szerelemről, talán több segítséget is tud adni neked, mint én.

Ne félj a vereségtől. Ha meg kell történnie, meg fog történni. A lényeg, hogy ne siettesd. A jó dolgok megvárnak.

Szeretettel: apa”

John Steinbeck fia, Thomas Steinbeck 1944-ben született, és maga is író volt, aki hevesen védte apja munkásságát, évtizedes harcot folytatott a nyomtatásban megjelent könyvek szerzői jogainak védelméért. Apja több könyvét filmre adaptálta. Fiatalon újságíróként és fotóriporterként, később dokumentumfilmesként és forgatókönyvíróként dolgozott. Íróként elég későn, 58 évesen mutatkozott be, ekkor jelent meg első novelláskötete, amellyel elismerő kritikai fogadtatásban volt része. Magyar nyelven az Ezüst lótusz című történelmi regénye olvasható. Thomas Steinbeck 2016-ban hunyt el tüdőgyulladásban.