Idén negyedik alkalommal osztotta ki a Baumgarten-emlékdíjakat és -jutalmakat a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület. A Baumgarten Ferenc Ferdinánd emlékét őrző elismerés jutalmazhat életművet vagy konkrét művet, a díjazás kizárólag közösségi finanszírozásból történik.

A Baumgarten-emlékdíjat 2019-ben Kukorelly Endre író kezdeményezésére alapította újra a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület. Az idei díjátadóra 2023. február 8-án a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban került sor. A Baumgarten-emlékdíjat ezúttal Farkas Zsolt, Kemény István, Lőrincz Csongor, Terézia Mora és Tasnády Attila vehette át. Baumgarten-emlékjutalomban pedig Deres Kornélia, Karádi Éva, Kutasy Mercédesz és Szálinger Balázs részesült – írta meg a Litera.hu.

A Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület célja, hogy „felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalomra, hogy a polgárokat művészet támogatására buzdítsa, és hogy a legnagyobb magyar irodalmi mecénás, Baumgarten Ferenc Ferdinánd emlékét fönntartsa.”

A díj jutalmazhat életművet vagy konkrét művet, illetve a döntéshozatal során esetenként figyelembe vesznek szociális szempontokat is. Éppen emiatt egy személy több éven keresztül is díjazható. A díjazás kizárólag közösségi finanszírozásból történik teljes transzparenciával: a befolyt és jutalomra szánt összegeket közzéteszik a Facebookon. A díjazottak és jutalmazottak között a díjra befolyt összeg felét osztják ki évente.

Az eredeti Baumgarten-díjat 1929-ben osztották ki először tíz magyar írónak. Az elismerést Baumgarten Ferenc Ferdinánd esztéta, műkritikus és művészeti mecénás alapította a „szűkölködő magyar írók anyagi gondjainak enyhítésére”,  és egyetlen év kivételével egészen 1949-ig minden évben átadták.

Az alapító Baumgarten Ferenc Ferdinánd ezt írta az 1923. október 17-én kelt végrendeletében: „…oly komoly törekvésű, akár a szépirodalmat, akár a tudományt művelő magyar írók részesüljenek évdíjban, jutalom vagy segély formájában, akik minden vallási, faji és társadalmi előítélettől mentesek és csakis eszményi célokat szolgálnak és így személyes előnyök kedvéért megalkuvást nem ismervén, anyagiakban szükséget szenvednek…” – olvasható az idézet Gyümölcsöskert-Baumgarten-díj Facebook oldalán.

A díj kurátora sok éven át Babits Mihály volt. Az elismerést a története során olyan meghatározó szerzőknek ítélte oda, mint például Krúdy Gyula, Füst Milán vagy Weöres Sándor.

A képen Baumgarten Ferenc Ferdinánd, a Baumgarten-díj alapítója.
Az alapító, Baumgarten Ferenc Ferdinánd / Forrás: Wikipédia

Érdekesség, hogy az 1936-os díjazottak közt volt József Attila is, ám egy szerencsétlen egybeesés miatt Babits a díj kurátoraként az utolsó pillanatban meggondolta magát. Ekkor jelent meg ugyanis a Reggel című folyóiratban József Attila Én nem tudtam című verse, melyet Babitsnak ajánlott: „Babits Mihálynak hódolattal”. Bár a verset a költő már korábban leadta a szerkesztőségnek, de a költemény mégiscsak a díjak odaítélésével egy időben jelent meg. Babits el szerette volna kerülni a látszatot, hogy csak az lehet díjazott, aki neki „hódol”, ezért kivette József Attilát a díjazottak közül, és csak jutalmazott lett.

1950 októberében megszüntették a Baumgarten Alapítványt, ezért 1949-ben volt az utolsó  Baumgarten-díjátadó ünnepség, melyet az alapítvány rendezett.

Hetven évvel később, 2019-ben Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel, hogy állítsák vissza a rangos irodalmi elismerést. Ezt követően 2020. január 16-án a Gundel étteremben adták át első ízben a Baumgarten-emlékdíjakat.

Tavaly, 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat Géczi János, Harkai Vass Éva, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Nemes Z. Márió, Ilma Rakusa, Szirák Péter, és a nemrégiben elhunyt Tamás Gáspár Miklós vehette át, Baumgarten-emlékjutalomban pedig Nagy Csilla, Vajna Ádám és Vida Kamilla részesült.

Kiemelt kép: A Baumgarten-díj díjazottjai 1935-ből / Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum, online archívum