Marcus Sedgwick több mint 40 könyvet írt, magyarul megjelent művei humorral átszőtt misztikus meseregények. Irodalmi ügynöksége, az RCW megerősítette halálát, amelyet „váratlannak” nevezett – olvasható a The Guardian oldalán.

Az 54 évesen elhunyt író legsikeresebb művei gyerekeknek és a fiatal felnőtt korosztálynak szólnak. Könyveit több mint harminc díjra jelölték, debütáló regényéért, a Floodlandért 2001-ben elnyerte a Branford Boase-díjat.

Sedgwick magyarul megjelent könyvei a boszorkányüldözés korába visszatekintő Boszorkánydomb, illetve a Hollócsőr históriák című háromkötetes meseregény, amelyben egy elátkozott kastély lakóinak a kalandjait meséli el. A történetek szereplői sötét és humoros fantáziavilágot idéznek meg: a kastély lakói között találkozhatunk egy hibbant feltalálóval, egy álmodozó boszorkánnyal, egy kamaszlánnyal, aki rajong a nyomozásért, egy félnótás kismajmát gondozó kisfiúval, és nem utolsó sorban egy bölcs és szószátyár hollóval. Az ő kalandjaikat meséli el a Vízözön és vesztegzár, Kísértetek és ketyerék és a Bolondok és balszerencse című kötetekben.

A képen Marcus Sedgwick Bolondok és balszerencse című könyve.

Legutóbb, idén augusztusban jelentek meg Be the Change sorozatcímet viselő kötetei,  amelyek gyerekeknek szóló önismereti írások. A Be Calm – Rise Up and Don’t Let Anxiety Hold You Back (Légy nyugodt – Kelj fel és ne hagyd, hogy a szorongás visszatartson) kötetében a szerző 9-12 éves gyerekeknek szánt közvetlen stílusban magyarázza el, hogyan lehet megszüntetni a szorongást szórakoztató és egyszerű módszerekkel.

Sedgwick célja az volt, hogy a könyvet olvasva a gyerekek képesek legyenek megnyugtatni az elméjüket azáltal, hogy figyelnek a testük üzeneteire.

A szerző felfedi, honnan ered a szorongás, és rávezet arra, hogy a történetmesélésnek hihetetlen ereje lehet abban, hogy az agyunk leküzdje a gondokat. Megtudhatjuk azt is, hogy az állatok mit taníthatnak meg nekünk a stressz kezeléséről. A Be Kind – Rise Up and Make a Difference to the World (Légy kedves – Ébredj fel, és változtasd meg a világot) könyvében pedig arra hívja fel a gyerekek figyelmét, hogy a kedvesség pozitív változást hoz mindenki életébe, és úgy tudjuk kihozni magunkból a lehető legjobb énünket, ha támogatjuk egymást. 

A szerző a Be the Change köteteit olyan interaktív foglalkoztatókönyvként jellemezte, „amely segítségével a gyerekek megismerkedhetnek az empátia és a mentális egészség fontosságával – így ők maguk lehetnek a változás, amit annyira szeretnének látni és megélni.”

Sedgwick egy kelet-kenti kis faluban született 1968-ban és itt is nőtt fel. Mielőtt főállású író lett volna, könyvkereskedőként dolgozott egy gyerekkönyvesboltban. Utolsó éveiben Dél-Franciaországban élt. Három évig volt a Bath Spa University szerzője, cikkei olyan újságokban jelentek meg, mint a The Times, a The Sunday Times és a The Guardian.

Az író korábban oktatóként dolgozott az Arvon Alapítványnál, amely kreatív írói kurzusokat, rendezvényeket szervez. „Mélységes szomorúsággal értesültünk Marcus Sedgwick haláláról. Nála kedvesebb emberrel és odaadóbb oktatóval soha nem találkoztunk. Nagyszerű író, de mindenekelőtt csodálatos ember volt” – olvashatjuk az alapítvány közleményében.

Az 54 éves szerző halála váratlanul érte és megrázta írótársait, sokan nyilvánították ki részvétüket a Twitteren. Köztük a Tinta és Csillagfény szerzője, Kiran Millwood-Hargrave, akinek – mint írja –  Sedgwicknagy hatással volt írói munkásságára. „Szinte küldetésének érezte, hogy a sötétségbe lépve felhasítsa annak szövetét és megtalálja a csillagokat ez olyasmi, amit nagyon nagyra becsültem benne. Bámulatos mesélő volt és lenyűgöző ember. Részvétem a szeretteinek” – írta a megemlékezésében.

A Letterpress Projectnek adott februári interjújában Sedgwick így nyilatkozott: „Szerintem az a sikeres könyv, amelyik az olvasót kicsit máshol hagyja, mint ahol az olvasást megelőzően volt.”

Kiemelt kép forrása: Marcus Sedgwick, Móra Könyvkiadó