A kis hableány élőszereplős változatában a főszereplő Arielt Halle Bailey alakítja, aki énekesnői tehetségét a filmben is megcsillanthatja, hiszen a rajzfilmhez hasonlóan az élőszereplős változatban is nagy hangsúly lesz a betétdalokon. A filmet 2023. május 25-én mutatják be a magyar mozikban.

A Disney több, mint 30 évvel ezelőtt, 1989-ben készített animációs filmet Hans Christian Andersen népszerű meséjéből, A kis hableányból, ami óriási siker lett. Az elmúlt években pedig egyre több animációs klasszikusból készült élőszereplős film, mint például A szépség és a szörnyetegből, a Hampupipőkéből és a Mulanból – most pedig Ariel története van soron.

A Disney klasszikusának élőszereplős feldolgozásban Ariel szerepében Halle Bailey lesz látható. A 22 éves Bailey eddig inkább énekesnőként volt ismert, nővérével közös duóját (Chloe x Halle) öt Grammy-díjra jelölték.

Valószínűsíthető, hogy éppen miatta volt hatalmas az érdeklődés az érkező film első előzetese iránt, amiről a Variety közölt egy elképesztő statisztikát: a jelentések szerint több mint 104 milliószor tekintettek meg eddig az előzetest. (Ez a statisztika a YouTube, a Twitter, a Snapchat, a TikTok és az Instagram számait összesíti.)

Kétségtelen, hogy A kis hableány új előzetesével sokakban megmozgatott valamit: volt, aki teljesen felháborodott azon, hogy Ariel szerepére egy fekete színésznőt választottak, míg másoknak inkább felcsillant a szemük.

A hollywoodi sztárok közül a Twitteren Zendaya és Halle Berry dicsérték a trailert, sőt az 1989-es rajzfilmben Arielt megszólaltató Jodi Benson is lelkesen nyilatkozott Bailey-ről Instagramján.

„Halle, egyszerűen lenyűgöző vagy! Nagyon büszke vagyok rád és a gyönyörű alakításodra Arielként” – írta az előzetesre reagálva Jodi Benson. Emellett védelmébe vette a főszerepet játszó lányt, ezzel üzenve a fanyalgóknak:

„Nem számít, hogyan nézünk ki kívülről, nem számít, milyen rasszhoz, nemzethez tartozunk, milyen a bőrünk színe, a dialektusunk, lényegtelen, hogy magasak vagyunk-e vagy alacsonyak, túlsúlyosok vagy véznák, lehet bármilyen színű a hajunk, a lényeg, hogy el kell mesélnünk ezt a történetet”- írta Benson, utalva arra, hogy a történet mondanivalóján semmit sem változtat a főszereplő származása és bőrszíne.

A kis hableányt 2023. május 25-én mutatják be a magyar mozikban. A filmet Rob Marshall rendezte, aki Chicago című musicaléért rengeteg Oscar-díjat bezsebelt.

Részt vesz a film készítésében a Walt Disney legendás zeneszerzője, Alan Menken is, ő szerezte A szépség és a szörnyeteg, az Aladdin és a Pocahontas rajzfilmek zenéjét. Ariel apját, Triton királyt Javier Bardem, Ursulát, a gonosz tengeri boszorkányt pedig a Gilmore Girls című nagy sikerű sorozatból ismert Melissa McCarthy játssza.

A napokban kijött a film első előzetese, amiben a 22 éves Halle Bailey énekesnői tehetségét is megcsillogtatja: A kis hableány története nagyon népszerű a gyerekek körében, éppen ezért több platformon is elérhető: olvasható Andersen mesegyűjteményében, Rost Andrea előadásában meg lehet hallgatni hangoskönyvben, az animációs változat nézhető DVD-n és színezőként is megvásárolható a Libri online könyvesboltjában.

Kiemelt kép forrása: Youtube