A HUBBY gyerekkönyv-díjak szakmai zsűri által választott nyerteseiről itt írtunk. Most lássuk, mit kedvelt a diákzsűri – könyvek, amelyek éppoly jók a strandra, mint a nagy esti, begubózós olvasásokhoz!

Bán Zsófia Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más című könyve igazi érzékenyítő mese, amely azonban nélkülöz minden szájbarágósságot. A harmadik Á-ba csupa különleges gyerek jár (de hát melyik gyerek nem különleges?): Nemhanemka, Pipacs Vili, Kasza Blanka, Varga Liza, Hirlemon Bonifác, Biliboc Valentin, Hardtmuth Kohinoor és Lakatos Sanyika mind sajátos hátterű, sorsú egyéniség, akiket csodálatos tanító nénijük, Mimi néni nevelget és terelget, miközben minden felmerülő problémát megold.

Ha még neki sem sikerül,

akkor lép színre Vagánybagoly.

Ez a fantasztikus lény az iskola melletti kiserdőben él, és mindent tud, mindent lát, mindent ért, tudását pedig arra használja, hogy segítsen a gyerekeknek, ha kell. A szupermadár minden cselekedete azt támasztja alá, hogy bár mindenki más, mindenkinek más a története, ezt el kell fogadni és fel kell dolgozni.

A szerző egy interjújában elmondta, a történetek leginkább saját iskoláskori emlékeiből szövődtek. Például ő is volt külföldről jött új gyerek, aki még nem tudott rendesen írni magyarul, de belevett más elemeket is. Így kerül a történetbe alternatív családmodell, szegénység, hajléktalanság.

A kötetet Nagy Norbert remekbe szabott rajzai illusztrálják – ő legutóbb többek közt az Utas és holdvilág új kiadásával tűnt fel, hasonlóan izgalmas és egyedi képi világot alkotva.

Az őrzők Berg Judittól a 12 év feletti kategória díjazottja lett. Vérbeli krimi, ijesztő részletek nélkül, annál több izgalommal és csavarral. Mert izgulni azért lehet rajta: a történet szerint Renard felügyelő párizsi irodájában értesül róla, hogy régi ellenfele, Hiéna, az Európa-szerte „dolgozó” műkincsrabló Budapesten készül akcióra. Közben egy gimnazista lány újságíró anyja nyomtalanul eltűnik a fővárosban. Lánya, Bori szerint biztosan azért, mert megtudott valamit, amit nem lett volna szabad megtudnia.

Erre aztán mindenki nyomozni kezd:

a francia felügyelő Magyarországra érkezik, hogy nyakon csípje Hiénát, amiben a magyar rendőrök is segítenek neki. De Bori sem tétlenkedik, osztálytársaival próbálja kideríteni, hol lehet az anyja. Ami az iskolát illeti, osztályával egy történelemprojekt keretében éppen a Mátyás-templom történetét kutatja.

Berg Judit, a Rumini és a Hisztimesék népszerű szerzője Az őrzőkben nemcsak egy fordulatos nyomozás történetét tárja elénk, de sok-sok történelmi és művészettörténeti utalással, érdekességgel is megfűszerezi regényét. És bár ilyenkor fennáll a veszélye, hogy a szöveg kissé tankönyvszagúvá válik – nagyon nehéz megtalálni a határvonalat a tanítás és a szórakoztatás közt –, ettől ez esetben nem kell tartanunk. Az őrzők elsősorban kiváló mese, amiből bónuszként még tanulni is lehet.

A diákok is kiválaszthatták az év leginnovatívabb könyvét. Ez szerintük Lőrinc László 25 szelfi az Árpád-korból című munkája, ami tényleg egyedülálló vállalkozás a magyar könyvpiacon, ráadásul már készül a folytatása is. Abban a gyakorló történelemtanár szerző a török korba repíti az olvasót.

De maradjunk az Árpádoknál! Lőrinc ötlete egyszerű és nagyszerű:

elképzelt Facebook-posztokban írja meg az Árpád-kor fontos történelmi eseményeit.

Itt valódi és kitalált szereplők posztolnak a mai kor stílusában és szlengjével. Maga Árpád vezér nyitja a sort a honfoglalással, hogy aztán a pozsonyi csatától az államalapításon át László királyunk ténykedéséig megannyi fontos személy tűnjön fel a színen.

A HUBBY gyerekkönyv-díjak szakmai zsűri által választott nyertesek után, most megnézzük, mit kedvelt a diákzsűri. Könyvek, amelyek éppoly jók a strandra, mint a nagy esti, begubózós olvasásokhoz!

Lőrinc könyvének nagy erénye, hogy ezzel a könnyed és jól fogyasztható módszerrel rengeteg tudást átad a mai olvasónak, azoknak is, akik egyébként esetleg nem szívesen mélyülnének el egy-egy történelmi szakmunkában, de még egy nagyregényben sem. Ami pedig a kommentfolyamokból kimarad, azt a fejezetek végén magyarázza el röviden, szakszerűen és közérthetően.

A magazinunkban korábban többek közt Boldizsár Ildikó által is méltatott 25 szelfit forgatva az olvasó aligha mondhat mást, mint Árpád vezérünk, miután megpillantja a Kárpát-medence csodálatos földjét: nagyon adom.

Az év illusztrátora a diákoknál is Paulovkin Boglárka lett Majoros Nóra Az orrszarvú és a madarak című könyvének csodálatos grafikáiért. A HUBBY ezenkívül különdíjakat is kiosztott. Ezt olyan emberek és műhelyek kapják, akik és amelyek hosszú ideje és megbízhatóan fejtenek ki fontos tevékenységet a gyerek- és ifjúsági irodalomban. A szerzői díjat Wéber Anikó kapta kiemelkedő írói és szervezői tevékenységéért, az illusztrátori díj Máray Mariann-nak jutott, míg az idén először átadott Kiadói díjat a Csirimojó Kiadó kapta az elmúlt években kifejtett, magas színvonalú tevékenységéért.