Fikció 1. – A katlan címmel, tavaly jelent meg Gerlóczy Márton regényfolyamának, ahogy ő nevezi, identitás thrillerének első kötete. A Mikecs Anna – Altató után, most a család apai ágának titkait akarja feltárni, amelyek, az ő életét is nagy mértékben meghatározzák/meghatározták.

A történet akkor sem lett volna kevésbé drámai, vagy kevésbé az öné, ha a szereplők más néven kerülnek bele, mégis úgy döntött, hogy mindenki a saját nevén szerepeljen a regényben. Miért?

Mert a szereplők nem a saját nevükön szerepelnek a regényben. Mi az hogy saját név? Az ember az apja vezetéknevét kapja, hordja, viseli. Azok a szereplők, akik a saját nevükön szerepelnek ebben a regényben, nem az apjuk nevét kapták, hordták, viselték. Gerlóczy Márton is egy ezen szereplők közül.

Volt olyan pont, ahol akkora lett a nyomás, hogy azt mondta, hagyja az egészet, nem ér ennyit az egész?

Nincs olyan nap, hogy ne lenne ilyen pont. Ez a regény egy nagy műtét, jelenleg még minden tiszta vér, és hosszú lesz az éjszaka, de bízom abban, hogy a végén mindenki gyógyultként távozik majd az osztályról.

A képen Gerlóczy Márton Fikció 1. - A katlan című könyve.

Egy interjúban azt mondta, hogyha mindez nem történik önnel, nem lesz író, hogy tulajdonképpen húsz éve írja magát. Ez teljesen érthető, de mi jön ezután? Ha magáról már mindent elmondott, akar még másról beszélni?

Meglátjuk. Elképzelhetőnek tartom, hogy sikerül megtalálnom azt a valakit, aki lettem volna, és akkor, ha akarok még írni, lesz is miről. Annak is örülnék, ha nem akarnék többé írni, az ugyanis azt jelentené, hogy nem lenne miről, ha pedig nincs mondanivalód, akkor jobban teszed, ha csendben maradsz.

Megbánta valaha is, hogy belevágott?

Nem. Idézet következik a regény készülő második részéből: Egy pillanatra láttam, ki volnék akkor, ha nem írnék, néhány folt az örvényben, egy szétszakadt tárgy tehetetlenül hánykolódó rongyos darabjai, az írás tehát a szabadság bebörtönzése által nyert szabadság, szabad emberként, fegyelmezett napirendet követve élni a magunk börtönében.” 

A Libri irodalmi díjak jelöltjeire a www.libri.hu/irodalmi_dij oldalon adhatja le szavazatát.Még több cikk a témában:

„Szerzőként minden visszajelzés fontos” – interjú Bartók Imrével

Bartók Imrével a 2022-es Libri irodalmi díjak egyik döntősével beszélgettünk Lovak a folyóban című könyve kapcsán.

„Fontosak a közös történetek” – interjú Vonnák Diánával

Vonnák Diána kulturális antropológus első szépirodalmi alkotása, a Látlak című novelláskötet ismert és ismerősnek tűnő tájakra kalauzol bennünket.

Bodoky Márk: Szerintem a művelődés kezd újra divatba jönni

Művészbejáró című cikksorozatunk második részében a Libri irodalmi díjak kapcsán Bodoky Márkkal, a Miskolci Nemzeti Színház színészével beszélgettünk.

Darabont Mikold: Kultúra nélkül az élet sivár és élhetetlen

Művészbejáró című cikksorozatunk második részében a Libri irodalmi díjak kapcsán Darabont Mikolddal, a Pécsi Nemzeti Színház színészével beszélgettünk.