Ki ne akarna részese lenni a kedvenc sorozatának? Emberek tömegei látogatják a tematikus múzeumokat (vegyük például Londonban a Harry Potter múzeumot), öltöznek be halloweenkor kedvenc karaktereiknek és vásárolnak különböző merchandise termékeket. Idén több olyan szakácskönyv is találkozhatunk a könyvesboltok polcain, amelyek segítségével az ízek által teremthetjük meg kedvenc világainkat otthon.

Romantikus lelkűeknek különösen ajánlott a december 1-jén Vándor Judit fordításában megjelenő, a Szívek szállodája (Gilmore Girls) sorozathoz kapcsolódó A hivatalos szakácskönyv.  

Anya és lánya, Lorelai és Rory kalandjai elképzelhetetlen ételek nélkül. Nincs olyan rész, amelyben ne ennének a szereplők, legyen szó egy filmezős, pizzarendelős estéről vagy iskolai eseményről, ahová természetesen süteményt kell vinni. És hát ne felejtsük el azt sem, hogy Lorelai legjobb barátnője, Sookie remek szállodai séf, akinek a főztjével még a szigorú nagyszülők is több mint elégedettek. A sorozat ikonikus helyszínei közé tartozik többek között Luke kávézója és a nagyszülők, Emily és Richard étkezője, ahol minden pénteken érdekes hangulatú vacsorát költenek el Lorelaiék. 

A képen a Gilmore Girls (Szívek szállodája) című szakácskönyv

Elena Pons Craig és Kristen Mulrooney szakácskönyvében több mint ötven változatos recept található a gyorskajától kezdve az ínyenc fogásokig. Nem maradhatott ki belőle Luke sajtburgere, Sookie híres rizottója és természetesen Lorelai napi végtelen mennyiségű koffeinbevitelét biztosító kávé sem.

A karakterek megelevenednek, és saját stílusukban igazítanak el világukban: Sookie főzéshez adott tanácsai, Michel vendéglátói tippjei, Emily Gilmore etikettre vonatkozó bölcsességei, illetve Lorelai és Rory javaslatai a gyors főzéshez és még gyorsabban pergő nyelvhez remek fűszerek az önmagukban is ízletes ételekhez.

A recepteket színes képek teszik még vonzóbbá. Az ételekről készült ínycsiklandó fotók sütésre-főzésre motiválnak, az ikonikus jeleneteket ábrázolók pedig segítenek még inkább a konyhánkba varázsolni a hangulatos és barátságos városkát, Stars Hollow-t.

Egészen más világba kalauzol el bennünket A hivatalos Birmingham bandája szakácskönyv, amely a Kossuth Kiadónál jelent meg Nimila Ágnes fordításában. A Birmingham bandája (Peaky Blinders) ikonikus helyeinek ételei elrepítenek egészen az első világháborút követő évekig. Egy bűnügyi történetbe csöppenünk bele, mégis élvezhetjük a The Garrison bár különös hangulatát, eljuthatunk az Eden Clubba és a csillogó Arrow House-ba is.

A képen a Peaky Blinders alapján készül A hivatalos Birmingham bandája szakácskönyv című kötet.

Ötven recept áll a rendelkezésünkre, hogy segítségükkel megízleljük a Shelby családnak, illetve a valós történelmi bűnbandát, a Pengesapkásokat (Peaky Blinders-t) megelevenítő Birmingham bandájának ételeit.

Félig-meddig valóságos világokba repít el színes fotókkal is megtámogatva a sikeres bűnügyi-történelmi sorozat szakácskönyve, amelynek receptjeit a The Shelby Company Ltd válogatta össze. De még inkább a valós, nem is olyan távoli múltat hozza vissza Julia Child híres amerikai szakács a közelmúltban magyarul is kiadott szakácskönyve, A francia konyha művészete.

Julia Child elvégezte a Le Cordon Bleu főzőiskolát, majd Simone Beckkel és Louisette Bertholle-lal maga is főzőiskolát alapított; hármójuk közös szakácskönyvét Rattner Réka és Szkladányi András fordításában a HVG Könyvek adta ki, ezzel a magyarok számára is elérhetővé tették azt a könyvet, amely eredeti nyelven is azonnal bestseller lett, és Julia Child számára a hatvanas évek elején meghozta a sikert Amerikában. 

A képen Julia Child A francia konyvha művészete című könyve.

Julia férjének munkája miatt költözött Franciaországba, ekkor ismerkedett meg a francia konyhaművészettel. Előtte sem franciául nem tudott, sem pedig főzni, de a találkozás olyan jól sikerült, hogy utóbbi életének hivatása lett.

Szakácsként megismertette az amerikaiakat a francia konyhával mind könyvén, mind főzős tévéműsorán keresztül. Tökéletlensége, kiemelkedő gasztronómiai tudása, lehengerlő humora megkedveltette őt az emberekkel, és hamar ikonná vált. 

A sztárszakács megragadó személyét, rendkívüli életét az olvasó az HBO MAX Julia című sorozatából is megismerheti, amelyet még átélhetőbbé tesznek az ízek. Mennyivel különlegesebb élmény egy tál Julia Child-recept alapján elkészült étellel leülni a tévé elé! Van miből válogatnunk: a könyv – amelyben száz fekete-fehér ábra könnyíti a dolgunkat – ötszáz receptet tartalmaz.

Főzésre, sorozatozásra és evésre fel!

Még több cikk a témában: