Isaac Newton Optika című kötetében a fény alapvető természetét elemzi, a könyvet a tudományos forradalom három fő optikai művének egyikeként tartják számon. A rég elveszett példányt David DiLaura könyvgyűjtő fedezte fel, amikor a világjárvány idején a gyűjteményét rendezte.

David DiLaura, a Colorado Egyetem nyugalomba vonult professzora egy optikával kapcsolatos tudományos kötet bibliográfiáján dolgozott, amikor váratlan felfedezést tett. Isaac Newton Optika című alapművének egyik példányáról kiderült, hogy Newton saját személyes könyvtárából származik, amelyet évtizedekig elveszettnek hittek – írta meg a Live Science.

Newton könyvét 375 000 angol fontért (nagyjából 167 millió forintért) tervezik értékesíteni február elején, a San Franciscó-i Ritka Könyvek Vásárán.

DiLaura Newton könyvét húsz évvel ezelőtt vásárolta meg egy könyvritkaságokkal foglalkozó kereskedőtől. A világjárvány alatt, könyvgyűjteménye rendezése során felfedezte, hogy a kötéstáblán megjelölték: ez a kötet egy 1717-ben nyomtatott második kiadás, amely egy James Musgrave nevű férfi tulajdonában volt. Közelebbről megvizsgálva azonban a professzor egy második kötéstáblát is felfedezett az első tábla alá rejtve, ezen tulajdonosként a Charles Huggins név szerepelt.

A képen Sir Isaac Newton Optika című könyve.
Forrás: Peter Harrington Rare Books

DiLaura ekkor kutatni kezdett, kíváncsi lett a könyv történetére. A kutatás során derült fény arra, hogy Newton 1727-ben bekövetkezett halála után a könyveit egy John Huggins nevű személy vásárolta meg, aki később ezeket a fiának, Charlesnak ajándékozta. Charles Huggins után Newton könyvei James Musgrave-hez kerültek, és generációkon át öröklődtek, mígnem 1920-ban eladták őket. Az Optika Newton személyes könyvtárából származó példányát ezután elveszettnek tekintették egészen DiLaura felfedezéséig.

„Egyre ritkábban fordul elő, hogy egy ilyen jelentőségű könyv szerzőjének saját példánya ilyen sok éven át rejtve maradjon” – mondta el Pom Harrington, a kötetet árusító Peter Harrington Antikvár Könyvkereskedés tulajdonosa. „Amikor DiLaura megvásárolta ezt a példányt több mint húsz évvel ezelőtt egy West Sussex-i könyvkereskedőtől, akkor sem a vevőnek, sem az eladónak nem volt fogalma a könyv történetéről. DiLaura szerint egy ilyen esemény a gyűjtők életében csak egyszer fordul elő, amiben teljesen igazat adok neki” – olvasható az ars technica oldalán.

Newton még 1666-ban fedezte fel, hogy ha a napsugarat háromszögletű üvegprizmán bocsátja keresztül, kibomlik a szivárvány teljes pompája. Ezeket a színeket nevezte spektrumnak, magyarul színképnek. A spektrum színeit Newton egy második prizma alkalmazásával újra fehér fénnyé tudta egyesíteni. Színelmélete csak évtizedekkel később, 1704-ben jelent meg nyomtatásban Optika címmel – ez volt a most megtalált könyv első kiadása.

A kötetben Newton a fény alapvető tulajdonságait elemzi, összegezve több évtizedes kutatásainak az eredményeit.

A legendás fizikus hétköznapi stílusban, közérthetően fogalmaz a könyvben, ennek köszönhetően elméletei a szélesebb közönség számára is érthetővé váltak. Értekezésében többek között elmagyarázza, hogy az üvegprizmák hogyan képesek a fehér fényt az optikai spektrum színeire bontani, állást foglal abban a vitában, hogy a fény részecske vagy hullám természetű-e (szerinte részecske, amit ő korpuszkulának nevezett), és leírja, hogy a színérzékelésünk abból ered, ahogyan egy anyag szelektíven elnyeli, átereszti vagy visszaveri a fehér fény különböző színeit.

Még több cikk a témában: