Tizenhét éve, hogy véget ért a kilencvenes évek legsikeresebb és leghatásosabb tévésorozata, a Jóbarátok, de a széria sikere azóta is töretlen, a Netflixen a mai napig óriási nézettséggel fut, ráadásul a csapat egy különkiadás erejéig nemrég újra összeállt.

Tíz évadon keresztül futott Monica, Phoebe, Rachel, Chandler, Joey és Ross története, az átlagos New York-i fiatalok kávéházi csevegései, ölre menő csocsózásai, hálaadási napi pulykavacsorái, szerelmi örömei és bánatai, karrierálmai hétről hétre milliókat ültettek a tévé elé. Átlagos fiatalok ők, akik próbálják felépíteni felnőtt életüket, saját családot keresnek, egyenrangú karakterek, akik közt nincs olyan, akiért ne lehetne rajongani.

Mi zajlott a színfalak mögött?

Negyedszázaddal az első epizód után, most újra reneszánszát éli a sorozat, amelynek történetét járja körbe a Jóbarátok-generációMi zajlott a színfalak mögött? című kötet. Ugyan arról nem tudunk meg sokat, hogy Jennifer Aniston milyen kávét ivott, vagy David Schwimmer kivel randizott míg zajlott a forgatás, de Saul Austerlitz, aki maga is nagy rajongója a sorozatnak, végigveszi, hogy miben rejlik a sorozat népszerűsége, miként formálta át a közízlést és a szitkom műfaját, miként lett belőle popkulturális jelenség, és, hogy mi az oka annak, hogy a mai fiatalok is rajonganak egy olyan sorozatért, ami még digitális forradalom előtt játszódik.

Marta Kauffman, David Crane és Kevin Bright 1994-ben debütált szériájával szemben már a kezdetekkor óriási volt az elvárás. Austerlitz könyvéből kiderül, hogy rögtön az NBC egyik legjobb műsorsávját kapta meg, ráadásul az akkor legnépszerűbb szitcom, a Seinfeld, illetve a Helen Hunt és Paul Reiser főszereplésével futó Megőrülök érted előtt. Utóbbi ráadásul szorosan kapcsolódik a Jóbarátokhoz, hisz Lisa Kudrow ebben alakította Ursula Buffay-t, Phoebe ikertestvérét, még azelőtt, hogy a New York-i baráti társaság feltűnt volna a képernyőn.

Austerlitz alapvetően a forgatókönyv alakulására koncentrál, arra hogyan építették fel a karaktereket, miként lett Phobe megfogalmazása szerint Rachel Ross rákja, vagyis élete egyetlen szerelme, miként vezetett Monica és Chandler futó kalandja házassághoz, vagy, hogy Joey és Rachel miért nem lettek végül egymáséi.

Saul Austerlitz alapos és hiánypótló kutatómunkájának köszönhetően azonban mindent megtudhatunk arról is, hogy honnan indult, és mivé alakult a Friends Like Us munkacímen futó sorozat élete. A szerző végigveszi a szitkom műfaj jellegzetességeit. Beszél a korabeli televíziós viszonyokról, a társadalmi-politikai kontextusról, felidézi a szereplőválogatásokat, például azt is, hogy eredetileg Courteney Cox játszotta volna Rachelt, míg a Barryt alakító Mitchell Whitfieldet eredetileg Ross szerepére hallgatták meg, míg Monica és Joey szerelmespárt alkottak volna.

Austerlitz Jóbarátok-rajongóként nem átallja elmondani saját véleményét a szereplőkről, számára Ross az egyik legnegatívabb figura, aki csak uralkodik Rachelen, ami női szemmel is erős túlzás. Austerlitz könyve talán túlzott elfogultsággal ír a sorozat utolsó évadáról és utóéletéről, de ennek ellenére minden Jóbarátok-rajongó számára kötelező olvasmány.

Forrás: 21. század Kiadó

Mindörökké Jóbarátok

A kötettel egy időben látott napvilágot a Mindörökké Jóbarátok – Az epizódok története című album, ami remek kiegészítője Austerlitz munkájának. Gary Susman, Jeannine Dillon és Bryan Cairns könyve is sorra veszi hogyan született meg a sorozat, de ennél részletesebben is elmerül a Jóbarátok világában. A szerzők évadokra bontva nemcsak a legfontosabb részek tartalmát foglalják össze, de hozzájuk kapcsolódva kulisszatitkokat is megosztanak, végigveszik a sztárvendégeket, infografikán ábrázolják a szerelmi kapcsolatokat, de közreadják annak a kvíznek a kérdéseit, amiben Joey és Chandler elnyerte Monicáék lakását.

Extra hálaadás napi pulykás szendvics, mocsoládés keksz, mennyei sajttorta, abbahagyhatatlan csokoládébonbon, mogyorós ujjacskák, na és a legendás banános-húsos trifle. Ugyan a jóbarátok közül Monica az egyedüli, aki séf létére tényleg jól tud főzni, de azért a többieknek is megvan a maga kapcsolata a gasztronómiával. Joey gyakorlatilag állandóan eszik, válogatás nélkül bármit magába töm, Phoebe elvakult vegetáriánus, terhessége alatt viszont önmagát megtagadva csak húst falna hússal, vagy ott van Ross, aki egy szendvicsért is képes lenne ölre menni.

Persze nem akármilyen étekről van szó: Monica hálaadás napi pulykás szendvicse a közepében megbúvó, „hidratálótól” a szafttal átitatott, extra kenyérszelettől lesz olyan ízletes. Kár, hogy mégis a kukában végzi. Rachel egyszer próbál a barátainak étellel kedveskedni, de az is balul sül el. Konyhai ténykedésének és az összeragadt újságnak köszönhetően született meg az angolok krémes-édes trifle-jének és a húsos pásztorpitének a bizarr elegye. Nincs abban semmi meglepő, hogy Joey-nak persze ez is simán lecsúszott.

Ross, Joey, valamint Chandler a Bumm szívtál! játék kérdéseire válaszolnak. / Forrás: Ign.com

Az elvakult Jóbarátok-rajongók, most akár ezt a málnás-banános-húsos trifle-t is elkészíthetik, ha van hozzá gyomruk. Ősszel jelenik meg a 21. Századi Kiadó gondozásában az első hivatalos Jóbarátok-szakácskönyv, amelyben Amanda Yee séf az előételektől a főfogásokon és desszerteken át az italokig sorra veszi a sorozatban feltűnő ételeket.

A Jóbarátok univerzumában nem csak az ételek, de a társasjátékok sem átlagosak. A fanatikus Jóbarátok-rajongók legkedveltebb része, amikor a Ross vezette vetélkedőben a szereplők abban mérik össze tudásukat, hogy ki ismeri jobban a másikat. Joey pedig az egyik epizódban a tévés vetélkedő, a Bumm, szívtál műsorvezetői szerepére készül Ross és Chandler segítségével, akiknek nem kell mást tenniük, csak megpörgetni a Miszlikkereket, felmenni a Szerencselétrán, majd az Iszapkunyhó zónából a Szivárványgyűrűn át elérni az Aranymajomhoz, akiknek meg kell húzni a farkát, és máris a Paradicsom-tóban találják magukat.

Ha bárki kedvet kapna ehhez az elvetemült játékhoz, most bátran nekivághat. A Jóbarátok: Bumm, szívtál! kvízjátékban a fent leírtakon kívül nem kell mást tenni, mint olyan magától értetődő kérdésekre rávágni a helyes választ, hogy miért is töltötte Chandler a hálaadás napját egy fadobozban, hogy nyerte el Ross a ronda, pucér pasi lakását, vagy milyen könyvtől ijedt meg Joey annyira, hogy a mélyhűtőbe dobta.