Idén új helyszínen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tartották a Libri irodalmi díjak átadóünnepségét. Impozáns és innovatív környezet – méltó az ugyancsak innovatív díjazottakhoz. Ahogy azok voltak a gálaműsor fellépői is, többek között Kerekes Vica, Keresztes Tamás, Koltai Róbert, Kovács Lehel, László Lili, Nagypál Gábor, Orosz Ákos, Ónodi Eszter, Tenki Réka és Pataki Ferenc, illetve az est mindig – ezúttal is – szellemes házigazdája, Bősze Ádám.

A 2016-ban alapított, vagyis most hetedik alkalommal kiosztott Libri irodalmi díjak célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom értékes és fontos alkotásaira, és hogy a döntőbe jutott szerzők és műveik méltó ismertségre tegyenek szert. A díjakkal járó jutalom összege 2 millió forint, a díjazott könyvek 30 millió forint médiatámogatást kapnak.

A szakmai díjat egy ötfős zsűri ítéli oda. Ennek tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba. Kiosztanak ezenkívül egy közönségdíjat is – erre idén több mint 21 ezer szavazat érkezett.

„Voltak kritikusok, akik szerint ez a regény kicsit fáradtabb, mint a korábbi remekművek. Nem így látom, nem így látjuk” – fogalmazott laudációjában Károlyi Csaba Krasznahorkai László Herscht 07769 című alkotását méltatva.

A regény egyetlen, négyszáz oldalon keresztül tartó mondatból áll, és napjaink Németországában játszódik, annak is a mélabús keleti felében, amely egyszerre Johann Sebastian Bach műveinek forrásvidéke és a neonáci mozgalmak egyre kevésbé titkos bázisa.

A képen a Libri irodalmi díjak zsűrije.
Fotó: Miknyóczki Dóra

„Ugyanazt a lendületet, fantasztikus, leleményes mesélőkedvet, lelkiismeretes odafigyelést és ugyanazt a fájdalmat érezhetjük itt, mint amit korábban lehetett érezni az író regényeiben, a Sátántangótól kezdve a Báró Wenckheim hazatér című legutóbbi remeklésig – folytatta Károlyi Csaba. – Kivételes erejű írónk új regényét ünnepelhetjük, a kevesek egyike ő, akit itthon és a világban is szeretnek. Hiába németek most a hősei, megjegyzem, kelet-németek, éppen olyanok ők, mintha itt laknának a sarkon.”

Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című könyvéről, a mai magyar politikai viszonyok könyörtelen szatírájáról – középpontjában egy országgal, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik –, a közönség által legjobbnak ítélt műről Beck Zoltán beszélt.

„Ez tehát az a regény, amely megjelenésével megrengette, megrángatta, tépte-vonta a világot, amely mondatok tevepatáival tapodja, betűvágtával kopogja, szóharanggal kongatja, anekdoták lángnyelveivel lobogja az igazságot, és annak fordítottját, visszáját, fonákját, árnyékát, reciprokát, egy olyan országban, ahol az a törvény, hogy a sokaság kevésre se vigye, ahol mindőnk akarata, hogy a sólyom repüljön, a vakond túrjon, de legyen, aki megmondja, kiből lehet sólyom. A tigris kiscica ugyan, de a bajszával érdemes vigyázni!”

2002-ben a két nyertesen kívül a következő könyvek jutottak a Libri irodalmi díj döntőjébe: Bartók Imre Lovak a folyóban, Danyi Zoltán A rózsákról, Gerlóczy Márton Fikció 1. – A katlan és Keresztury Tibor Hűlt helyem című regénye, Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról és Vonnák Diána Látlak című novelláskötete, valamint Tóth Krisztina Bálnadal és Závada Péter Gondoskodás című verseskötete.

Kiemelt kép: Miknyóczki Dóra