A Libri idén is készül ajándékkönyvvel azoknak, akik egy bizonyos összeg fölött vásárolnak a kereskedőcég üzleteiben. Sőt, ezúttal nem is eggyel, mindjárt kettővel: a két elválaszthatatlan jó barát, Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső egy-egy kötetével.

Karinthy Frigyes és a nála két évvel idősebb Kosztolányi Dezső barátsága legendás. 1907-ben ismerkedtek meg a budapesti New York kávéház előtt, hogy attól fogva soha, egyetlen pillanatra ne tévesszék szem elől egymást. Még arra is „ügyeltek”, hogy földi életük nagyjából egyforma hosszú legyen. Kosztolányi 1936-ban halt meg – barátja Az Estben gyönyörű, Eltemettük Kosztolányi Dezsőt címűírásban búcsúzott tőle –, Karinthy két évre rá követte. A két zseni 51-51 évet élt.

Drámaian rövid idő, de arra bőven elég volt, hogy

mindketten örökre beírják magukat az irodalomtörténetbe.

A Libri most a két csodálatos költő-író munkáiból összeállított kötetekkel ünnepli a karácsonyt. Nem egyszerű gyűjteményekről van szó: mindkettőben akad korábban soha nem publikált, különös darab is!

A szerkesztőknek bizonyos szempontból nem volt nehéz dolguk a kötetek összeállításakor: aki az 1920-as, 30-as években decemberben betévedt a Hadik vagy a Centrál kávéházba, a kis márványasztaloknál gyakran láthatott buzgón körmölő írókat, költőket. Az ünnepi időszakban ugyanis számos lap kért tárcát, verset, novellát az ország legjobb szerzőitől – köztük természetesen Karinthytól és Kosztolányitól is.

Rengeteg karácsonyhoz, szilveszterhez kötődő darab került így ki a kezük alól.

De még véletlenül se odakent, összecsapott írásokra gondoljunk: egyikük sem engedhette meg magának, hogy ne a megszokott színvonalon, olykor kis remekműveket alkotva kerüljenek be Az Est, vagy éppen a Színházi Élet ünnepi számaiba.

Karinthy Frigyes írásait most Karácsonyi társasjáték címen jelentette meg a Libri és a Jaffa Kiadó. Költemények, novellák, humoreszkek, karcolatok, irodalmi paródiák, karácsonyi, szilveszteri történetek –

számos súlyos vagy épp üdítően könnyű darab.

Olyan kisebb csodákkal, mint a Természetrajzóra az angyaliskolában, a Karácsony a pokolban, vagy épp a Tíz elmúlt év híres társasjátékai című írások.

„A boldog békében egyszer egész este »e«-vel beszéltünk abban a kis irodalmi körben, mely a New York kávéházban tanyázott. A társaság egyik tagja vállalkozott rá, hogy bármely szót vagy fogalmat vagy verssort percek alatt olyan mondatban ír körül, amelyben csak »e« betű van. (…) Cigaretta: tekercs, melyben nyesett levelek helyeztetnek el. Ezt nyelvedre helyezed, s hevet gerjesztve, kerek fellegeket eregetsz, ezeket beleheled, esetleg lenyeled.”

A Kosztolányi-kötet címe Csodát nekem, és szintén karácsonyi prózák és versek gyűjteménye. A szegény kisgyermek panaszaival indul (amelyet Karinthy annak idején olyan fantasztikusan parodizált A szegény kis trombitás szimbolista klapec nyöszörgései című művében; és mint tudjuk, igazán jó paródiák csak igazán jó művekről születnek), aztán ciklusokba rendezett novellákkal folytatódik.

Ezek közül az egyik legfelemelőbb Az angyal című írás.

Egy szegény családról szól, ahol a kisfiú már elég nagy – hatéves – ahhoz, hogy szülei elmagyarázzák neki: eddig játékokat kapott ugyan az angyaloktól, ám most ahhoz, hogy új cipőt kaphasson, épp ezeket kellene eladni.

„Jánoska nagyon jó fiú volt, szót se szólt, kikereste ládikájából a vonatot, hajót, mackót meg az oroszlánt, odaadta szüleinek, akik elvitték a játékosboltba. Most a régi, kopottas, de békebeli gyártmányú játékért jó pénzt fizetnek a kereskedők, mert vevő bőven akad rájuk.”

Kosztolányi nem érzelgősködik, írása nem giccses – egyszerűen néhány vonással felfest egy picike tragédiát, a szegénység tragédiáját.

A két teljes értékű, önmagában is megálló gyűjteményt, hasonlóan a nyáron napvilágot látott Utas és holdvilághoz Nagy Norbert illusztrálta, ezúttal is lenyűgözően.


Micsoda ajándék!
Vásároljon könyveket 9 000 Ft értékben, és máris megvásárolhatja a Libri egyik ünnepi díszkötetét!
12 000 Ft feletti vásárlás esetén pedig mindkét könyv az öné lehet, kötetenként 599 forintért!