Musso 2022-ben is megőrizte dobogós helyezését: ismét ő lett a franciák első számú bestseller írója – derült ki a Le Figaro éves értékeléséből. Tavaly 1,383 millió példányt adtak el a regényeiből, és ezzel már tizenkettedik éve vezeti a könyveladásokat Franciaországban.

Guillaume Musso a Le Figaróban közzétett ranglista szerint 1,383 millió példányban adta el a könyveit Franciaországban, amivel messze megelőzte szerzőtársait – írta meg a Time News. Mussót a svájci Joël Dicker követi 988 ezer eladott példánnyal, a harmadik helyen pedig Mélissa Da Costa szerepel 845 ezer eladott könyvvel. Az irodalmi Nobel-díjas Annie Ernaux a 7. helyet szerezte meg  633 ezer eladott kötettel.

2010 óta minden évben Musso könyvei fogynak legnagyobb példányszámban Franciaországban, történeteit 42 nyelvre fordították le a világon, melyek több mint 32 millió példányban keltek el, ezek mellett több regényéből film is készült.

Mi a titka a mindössze 48 éves francia szerzőnek?

Guillaume Musso sikerét sokan a televíziós sorozatokhoz hasonló izgalmas, fordulatos cselekményfűzésével, a mai helyzetekre jó érzékkel reflektáló témaválasztásával és a lebilincselő, sodró lendületű írói stílusával magyarázzák. Szeretik azért is, mert általában már a felütés is izgalmas, amelyet pergő cselekmények sora követ, és a minden korábbi történésnek értelmet adó csattanós befejezés olyan jól bevált forgatókönyv nála, amivel szinte odaszögezi az olvasót a könyv elé. Történetei teli vannak érzelmekkel, misztikummal, rejtélyekkel és társadalmi problémákkal.

A kortárs francia szerző sikerét elemezve korábban már írtunk arról, vajon mitől olyan népszerű Musso. „Hasonlították munkáit a thriller olyan nagymestereihez, mint Patricia Highsmith, és elhangzott már róla az is, hogy ő a feszültségkeltés nagymestere. Magyar rajongói a moly.hu oldalon lebilincselő történeteket és hihetetlen csavarokat emlegetnek, olyanok mellé helyezve őt, mint Dan Brown, Wilbur Smith vagy Leslie L. Lawrence –  sokatmondó névsor, minden tekintetben.”

Bár olvasó- és rajongótábora igencsak népes, és az olaszoktól ugyan megkapta a thriller és noir műfajában teljes életműért járó Raymond-Chandler-díjat, azonban tagadhatatlan tény, hogy Mussót nem halmozzák el irodalmi díjakkal,

és a kritika is megosztott vele kapcsolatban, – ahogy az a populáris irodalom esetében nem ritka jelenség. Ez a távolságtartás azonban az utóbbi időben mintha enyhülni látszana: Az írók titkos élete már több elismerő kritikát kapott, a Regényélet című kötetéről pedig az Élet és Irodalomban írtak méltató szavakkal.

Szabados Ágnes a KultTér egyik epizódjában Guillaume Musso Most! című regényét ajánlja. A videóban elhangzik, hogy Musso tökéletes gyógyír az olvasói válságra: receptre kellene felírni a regényeit, amikor az ember azért nem olvas, mert épp semmi nem köti le. A kortárs francia szerző regényeivel könnyű visszatalálni az olvasás öröméhez, mert a regények egyenletes színvonalúak és olyan izgalmasak, hogy képtelenség letenni őket.

Kiemelt kép: Deposit Photos

Még több cikk a témában: